Berta Sándor

Amerikai hivatali jelentések a személyes adatok kezeléséről

Az Egyesült Államokban mind a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), mind pedig a kereskedelmi minisztérium állásfoglalást akar megjelentetni az online magánéletről és annak védelméről.

A The New York Times tudósítása szerint a következő hetekben a két szervezet egymástól függetlenül akarja nyilvánosságra hozni a tengerentúli adatvédelmi helyezettel foglalkozó jelentését. A dokumentumok készítői elsősorban a személyes adatok kezelésére térnek majd ki. A fogyasztóvédők ennek ellenére sem fogadták kitörő örömmel a bejelentést, mert attól tartanak, hogy a minisztérium és az FTC a jelentéseiben egyaránt a gazdasági érdekeket előrébb helyezi a fogyasztói érdekeknél. Susan Grant vezető amerikai fogyasztóvédelmi szakember ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az újságnak, hogy remélhetőleg a döntéshozók arra a következtetésre jutnak majd, hogy ami jó a vásárlóknak, az jó az üzletnek is.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság ugyanakkor előre jelezte, hogy kampányolni fog amellett, hogy minden böngészőbe építsék be a jövőben az úgynevezett "do not track" funkciót mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megakadályozzák böngészéseik nyomon követését. A reklámszakma képviselői és szakmai szervezetei azonban ezt a javaslatot azonnal bírálták, mondván egy ilyen megoldás technikailag csak nagyon nehezen kivitelezhető. Mindenesetre nem árt megjegyezni, hogy ilyen úgynevezett privát böngészést biztosító funkció már most is van a legtöbb böngészőben.

Az ugyanakkor még kérdéses, hogy melyik jelentésnek lesz nagyobb hatása a személyes adatok védelméről szóló egyesült államokbeli vitában. Jeffry Chester, a Digitális Demokrácia Központ alapítója amiatt aggódik, hogy az anyagok elsősorban azzal foglalkoznak, miként tegyék versenyképesebbé a nemzetközi piacon az amerikai konszerneket és nem pedig a fogyasztók jogainak a védelmével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adatvédelem #1
    Igazán sajnálatos, hogy az Egyesült Államokban a személyes adatok védelme háttérbe szorul a kereskedelmi, üzleti érdekek mögött, pedig az információszabadság terén valóban példamutatóak.
    adatvédelmi szakértői blog