Berta Sándor

Németországban nyíltan árulják a lakcímnyilvántartó hivatalok az adatokat

A ZDF német televízió WISO nevű gazdasági magazinműsorának riporterei kiderítették, hogy szinte kivétel nélkül az összes különböző helyi közhivatal értékesíti az emberek lakcímadatait.

Az érintett intézmények minden fajta gátlás nélkül, szabadon kereskednek az információkkal. Az emberek címeit általában reklámügynökségeknek adják el, amelyek busásan fizetnek a kapott adatcsomagokért. Az adatkereskedelem egyre komolyabb problémát jelent és már közel sem kicsiben folyik. Ezt támasztják alá Klaudia Zurth, a berlini hivatal részlegvezetőjének szavai is: A szakember elmondta: "Előfordul, hogy egy megkeresés után akár 1000 címet is továbbítunk." Becslések szerint a reklámcégek ily módon akár több millió ember személyes adatait szerezhetik meg. Az intézmények cserébe változó összeget kapnak. A berlini hivatal címenként 5 eurót kér, míg a müncheninél egy adatcsomag ára 15 euró.

Peter Schaar szövetségi adatvédelmi biztos felháborodva nyilatkozott az ügyben: "Az internet korszakában ez az egész dolog egy új szintre fejlődött. A megszerzett személyes adatokat a vállalatok a profilok frissítésére használják fel, s ezáltal még hatékonyabbá és jövedelmezőbbé teszik az adatkereskedelmet." "A szövetségi belügyminisztérium tanulmányozza, hogy a nyilvántartást végző intézményekben szükség van-e és ha igen, milyen mértékben a közösség és az egyes lakosok érdekeinek felülvizsgálatára" - jelentette ki a szaktárca egyik munkatársa.

Az adatkereskedelemből számos cég húz hasznot. Egyikük az EURO-PRO, amelynek képviselői nem is tagadják, hogy a lakcímnyilvántartótól és más hivataloktól kapják meg az adatokat. Ezeket az információkat általában a magánszemélyek és a vállalatok fizetőképességi vizsgálatainál használják fel. Amikor például valaki váratlanul elköltözik, akkor így próbálnak a nyomára bukkanni és kideríteni, hogy mi állhat a költözés hátterében. Az EURO-PRO elismerte azt is, hogy a címeket és más adatokat több csomagküldő, biztosítási és távközlési társaságnak adta tovább. Minden adatcsomag a név mellett tartalmazza az adott személy korábbi és jelenlegi címét, valamint az állampolgárságára, a vallási hovatartozására, a családi állapotára és a gyermekeire számára vonatkozó információkat.

A jelenség nem csak Németországban figyelhető meg, hiszen hazánkban is rendszeresen előfordul, hogy különböző kiadóktól és reklámcégektől meglepetéscsomagokat kapnak a felhasználók, akik a legtöbbször csak találgatják, hogy vajon ki és miként szerezhette meg a nevüket és a címüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #5
    Kedves Amitriptilin!

    Én évekkel ezelőtt éltem az adatletiltási jogommal és az Ügyfélkapu rendszeren keresztül az egész családomnak letiltattuk az adatszolgáltatást...

    Ennek ellenére az adatainkat simán kiadják pl. a pártoknak a kampánylevelek és reklámjaik postázásához és idén azt is megtudtam, hogy a választópolgárok címjegyzékét nem csak a pártoknak szolgáltatják ki a megkérdezésünk nélkül, hanem kinyomtatva kifüggesztik a Polgármesteri Hivatalban is!!!

    Innentől kezdve nem nehéz kitalálni, hány vállalkozását népszerűsítő ilyen-olyan pártember juthat hozzá CSAKAZÉRTIS (és ingyen!) a polgárok nevéhez-lakcíméhez...

    Ja, és olvasd el az Adatletiltás nyomtatvány apróbetűs tudnivalóját : hiába tiltod le az adataid kiadását, a Törvény szerint ennek ellenére kiadhatják az adataidat, ha ők úgy döntenek!

    Különben én azt tapasztaltam, hogy mindjárt az Okmányirodákból szivárognak ki az adataink, mert amikor a gyerekeimet bejelentettem ebbe a jelenlegi lakásunkba, alig 2 hét múlva a nevükre (és új címükre!) jött egy rakás marketing-levél könyvesboltoktól, nyelviskoláktól, iskoláktól, tanfolyamokról, stb...
    Amikor váltottuk a lakóhelyet vagy kiváltottuk a lakcímkártyákat, akkor is ugyanez volt : 2 hét múlva az új címre özönlöttek a reklámok!!!

  • Adatvédelem #4
    Úgy tűnik Németország egyre gyakrabban kerül be a híradásokba az adatvédelem témáját érintő problémákkal. http://www.adatvedelmiszakerto.hu/2010/09/sokak-szerint-felesleges-az-adatvedelem-nemetorszagban-ezrek-tuntettek-mellette/
    Ez talán segít ráirányítani a figyelmet arra, hogy személyes adataink nem körültekintő kezelése milyen veszélyeket rejt magában.
  • amitriptilin #3
    ezek szövegelnek, hogy személyiségi jogok így meg úgy és nem lehet fényképezni a googlenak az utcán...
    egyébként én is így jártam, mikor valami adatváltozás volt, valahogy rögtön megtalált egy reklámcég... és íme a szabályozás, amit felháborodott levelemre kaptam...


    Tisztelt Uram!

    Elektronikus úton előterjesztett levelére a következőkről tájékoztatjuk.

    A kutatás és a közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név- és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvény 3. § (1) bekezdés d) pontja alapján a közvetlen üzletszerző szerv kapcsolatfelvétel céljából név- és lakcímadatot igényelhet a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Nytv.) hatálya alá tartozó nyilvántartásból a nyilvántartó szervtől (köztük Hivatalunktól) az Nytv.-ben meghatározott feltételekkel, feltéve, hogy a polgár az adatainak kiadását nem tiltotta meg.

    Az 1995. évi CXIX. törvénnyel összhangban rendelkezik az Nytv. 19. § (2) bekezdésének d) pontja, mely szerint a kérelmező - a felhasználás céljának és jogalapjának igazolása mellett - közvetlen üzletszerzés célját szolgáló lista összeállításához igényelhet név- és lakcímadatot a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból.
    Azaz, amennyiben az adatigénylő adatfelhasználása célját és jogalapját okirattal igazolja, úgy az adatletiltással nem élt polgár név és lakcímadata kiadásához nincs szükség az érintett polgár hozzájárulására.

    A fenti jogszabályhelyek alapján szerezhette meg - adatigénylése céljának és jogalapjának igazolását követően - név- és lakcímadatát a levelében említett reklámcég, mivel Ön még nem élt az adatletiltás jogával.

    Az adatkezelők az adatszolgáltatás teljesítésekor az igénylőt minden esetben írásban tájékoztatják arról, hogy a kapott adatokat csak a kérelemben megjelölt célra használhatja fel és tilos az adatokat illetéktelenek számára megismerhetővé tennie. Ennek alapján a szolgáltatott adatok felhasználásának lehetősége is korlátozott, célhoz kötött.

    Tájékoztatom továbbá, hogy a személyiségi jogok védelmének biztosítékaként az Nytv. 2. § (1) bekezdése alapján a polgár személyes adataival való önrendelkezési jogának érvényesítése keretében jogosult korlátozni vagy megtiltani a róla nyilvántartott adatok kiadását. A tilalommal érintett adat a polgár erre irányuló eseti engedélye alapján adható csak ki. Az utóbbi eljárás költségei az érintett adat kiadását kérelmező felet terheli.

    A polgár adatainak letiltására irányuló kérelmét az Nytv. végrehajtásáról szóló 146/1993. (X.26.) Korm. rendelet 1. § szerint előterjesztheti személyesen vagy meghatalmazott képviselője útján, továbbá ajánlott levélben, a lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőnél vagy Hivatalunknál (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala E-Közszolgáltatások Ügyfélközpontja, címe: Budapest VI. kerület, Andrássy út 55.).
    Adatletiltás iránti nyilatkozatot lehetőség van elektronikus úton is előterjeszteni Hivatalunknál, a Kormányzati Portálon (www.magyarorszag.hu), személyes Ügyfélkapun keresztül. A személyes ügyfélkapu létrahozásáról (regisztráció) honlapunk „Elektronikus ügyintézés” menüpontja alatt találhat információt.

    Adatletiltás esetében az érintett polgár adatairól más polgárnak, jogi személynek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek adatszolgáltatás csak akkor teljesíthető, ha azt törvény, nemzetközi szerződés, vagy viszonosság előírja, illetve, ha a kérelmező az adatok felhasználásához fűződő jogát, vagy jogos érdekét okirattal igazolja. /Pl.: Ha valakinek jogos követelése áll fenn az adatszolgáltatást korlátozó nyilatkozott tett polgárral szemben, amennyiben jogos követelését okirattal – kölcsönszerződés, fizetési meghagyás, stb. – igazolja, akkor teljesíthető az adatszolgáltatás./

    A kérelmet a következő adattartalommal kell előterjeszteni:
     Családi neve:
     Utóneve(i):
     Anyja családi neve:
     Utóneve(i):
     A személyazonosító igazolványban, illetve személyi azonosítójáról és lakcíméről szóló hatósági igazolványában szereplő
    o Lakóhelye (állandó lakcím):
    o Tartózkodási helye (ideiglenes lakcím):
     Személyi azonosítója (volt személyi szám):
     A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 2. § (1) bekezdése alapján a rólam nyilvántartott adatok kiadását megtiltom.
     A kérelmező aláírása.

    /A közúti közlekedési nyilvántartásból történő adatszolgáltatásokra tekintettel, felhívjuk figyelmét arra, hogy a járművek és a vezetői engedélyek nyilvántartására és ezen nyilvántartásból történő adatszolgáltatás rendjére a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban Kknyt.) vonatkozik.
    Amennyiben gépjárműtulajdonnal vagy vezetői engedéllyel rendelkezik és ezen külön nyilvántartásból is élni kíván adatletiltási jogával azt külön nyilatkozattal kell megtenni.
    A Kknyt. 18.§ (1) bekezdése alapján ugyanis az érintett személy megtilthatja, korlátozhatja személyes adatainak szolgáltatását, kivéve, ha az adatszolgáltatás törvényen, nemzetközi szerződésen vagy nemzetközi kötelezettségen alapul./

    Adatletiltás iránti kérelmének Hivatalunknál történő előterjesztése esetén postai úton levélben kap értesítést arról, hogy az adatletiltás ténye a személyiadat- és lakcímnyilvántartás rendszerén átvezetésre került.
    Ezt követően nem teljesíthető név- és lakcímadatáról adatszolgáltatás direkt marketing, tudományos kutatás és közvélemény kutatás céljára.

    Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét.

    Dr. Hackspacher Andrea
    főosztályvezető-helyettes
    Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
    Személyi Nyilvántartási és Igazgatási Főosztály
  • bakagaijin #2
    Vallási hovatartozást kiadni - ez még sokba lesz.
  • kecskeszeme #1
    Madafakarz!