Alex

EU: Még mindig magasak az internetezés költségei

A háztartások szokásairól készült felmérés szerint Európában növekszik az internet-felhasználók száma, ugyanakkor az embereket aggasztja a költségek és a biztonság kérdése.

Az európaiak egyre nagyobb mértékben veszik igénybe a különféle digitális szolgáltatásokat: ez a fő megállapítása az Unió-szerte 27 000 háztartás részvételével a lakosság internetezési, telefonálási és tévénézési szokásairól a Bizottság megbízásából készült Eurobarometer-felmérésnek. Egyre több európai választja a szélessávú internetet és a digitális televíziót együtt kínáló, átalánydíjas távközlési csomagokat. A szélessávú szolgáltatások egyre szélesebb körű elterjedése következtében Európában nő az internet-felhasználók száma, és ma már 35%-uk használja a közösségépítő honlapokat.

Az embereket ugyanakkor komolyan foglalkoztatják a költségek, a szolgáltatás minősége, a biztonság és az internetes szabadság kérdése. A vezetékes- és mobilinternetet igénybe vevő felhasználók egyötöde számolt be olyan esetről, amikor az elérni kívánt tartalom vagy alkalmazás le volt tiltva.

A felmérés szerint az uniós háztartások 43%-a továbbra sem rendelkezik internet-hozzáféréssel. Ezen adat tükrében még ambiciózusabbnak tűnik a Bizottság által a digitális menetrendben megfogalmazott azon célkitűzés megvalósítása, hogy a digitális szolgáltatások minden európai polgárhoz eljussanak. A digitális menetrend célja, hogy 2020-ra minden európai polgárnak legyen legalább 30 Mbps sebességű internet-hozzáférése és ugyanezen időpontra az európai háztartások legalább fele rendelkezzen 100 Mbps-os vagy még ennél is nagyobb sebességű internet-hozzáféréssel.


Arra a kérdésre, hogy miért nem rendelkeznek otthoni internet-hozzáféréssel, a felmérésben részt vevő csaknem minden ötödik háztartásban az internethez kapcsolódó magas költségeket említették. Ha a verseny fokozása révén csökkennének az árak - ami a digitális menetrend egyik fő célkitűzése -, az valószínűleg egyre több embert ösztönözne arra, hogy beköttesse otthonába az internetet.

Az internet-hozzáféréssel nem rendelkezők közül sokan azt állították, hogy nem érdekli őket az internet. A Bizottság úgy véli, valamennyi uniós polgárnak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy internetkapcsolatra szóló előfizetéssel rendelkezzen, és ha mindenki tisztában volna az internet nyújtotta potenciális előnyökkel (hozzáférés innovatív szolgáltatásokhoz, otthoni munkavégzés stb.), valószínűleg többen igényelnék e szolgáltatást. A megkérdezett háztartások 38%-a rendelkezik két vagy több szolgáltatást egyesítő csomagra szóló előfizetéssel. A földi sugárzású digitális televízió a megkérdezett uniós háztartások egynegyedéhez jut el, és a műholdas televízió elterjedtségének mértéke is hasonló.

A felmérés szerint az EU-ban a mobiltelefon-használók 61%-a, a vezetékes telefonnal rendelkezőknek pedig 49%-a korlátozza hívásait a költségekkel kapcsolatos aggodalmakból kifolyólag. A szélessávú kapcsolattal rendelkező háztartások 30%-ában okoz problémát, hogy a letöltési sebesség nem állandó, 36% tapasztalt üzemzavart az internetes kapcsolatban és a válaszadók 24%-a mondta azt, hogy a teljesítmény nem felel meg a szerződéses feltételeknek.

A háztartások 84%-a szeretné, ha értesítést kapna arról, ha személyes adatai elvesznek, azokat ellopják vagy megváltozatják. 45%-uk aggódik amiatt, hogy a közösségépítő honlapokon visszaélnek személyes adataival. A 24 évnél fiatalabbakat ez a kérdés kevésbé aggasztja, mint a 40 év felettieket. A 2009-es távközlési csomag, amelyet 2011. május 26-ig kell végrehajtani, számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely a nyilvánosság számára elérhető elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtóit arra kötelezi, hogy a személyes adatokkal való visszaélés esetén tájékoztassák a nemzeti szabályozó hatóságot vagy az előfizetőt.

A felmérésben részt vevő, internetkapcsolattal rendelkező európai háztartások 21%-a véli úgy, hogy internetszolgáltatója bizonyos tartalmakat vagy alkalmazásokat letiltott. A mobilinternetet igénybe vevő felhasználók hasonló arányban nyilatkoztak így, azonban egyharmaduk a problémát a telefon korlátozott teljesítményének vagy az előfizetésnek tulajdonította. Az EU polgárainak több mint egyharmada használja a közösségépítő honlapokat: ez egyformán igaz azokban az országokban, ahol magas az internet-hozzáféréssel rendelkezők aránya (pl. Hollandiában), és azokban, ahol alacsony (pl. Lettországban). Az internetkapcsolattal rendelkező európai háztartások 22%-a a számítógépet telefonálásra is használja. A 12 új tagállamban ez az arány kétszerese a 15 régi tagállaménál.

Az európai uniós háztartások 98%-ának van valamilyen telefon-hozzáférése, és a háztartások egyre növekvő hányada (87%-a) rendelkezik mobiltelefonnal. Csupán 11% azok aránya, akik csak vonalas telefonos hozzáféréssel rendelkeznek, miközben 25%-nak van kizárólag mobiltelefon-hozzáférése. Az európai uniós háztartások 98%-a rendelkezik televízió-előfizetéssel, ám csupán 30%-uk vesz igénybe valamilyen kábelszolgáltatást, miközben a digitális TV előfizetői 23%-ot tesznek ki, ami 11%-os növekedést jelent 2007-hez viszonyítva.

A jelentés magyar nyelvű összefoglalója

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #11
    "Az emberek a szolgáltatások ÁRARÁNYÁT szokták hasonlítani a kinti bérekhez"
    Ezert hoztam fel az argentin arakat, mint a kontinens egyik legfejlettebb orszagaet, ahol az atlagkeresetek a magyar alatt vannak, mig az internetarak a magyartol magassabbak. Te meg megint jossz a top 5% Nemetorszaggal es Franciaorszaggal. Mar minden masban hozza MO ezek mutatoit, mar csak a kisvarosok, kulvarosainak internetpenetraciojaban vagyunk lemaradva toluk? Tenyleg, koncentraljuk erre az orszag gazdasagat!

    "Szóval vagy nem vagy magyar, és így ugázol be, vagy fogalmazásbeli problémákkal küzdesz."
    Felig magyar vagyok, de az elmult 10 evben nem sokat voltam MO-n. Ketlem, hogy ennek ellenere problema lenne a nyelvtudasommal, bar elismerem, hogy az "ugázol" szo jelentesevel nem vagyok tisztaban.

    "Amúgy adófizetési hajlandóságom 100% ... szóval hova tovább ?"
    De nem csak rolad van szo! En is mondhattam volna azt, hogy ahol most vagyok BP-en, ott optikai kabel is van. Nezzuk a teljes orszagot, ott nem tul eros az adofizetesi hajlandosag, mely kozrejatszik az infrastrukturalis fejlesztesek elegtelen forrasainak kialakulasaban is. Ezt hasonlitsd NO-hoz!

    "A gyengébbek kedvéért megismétlem: SEMMIFÉLE NETTEL!"
    Ez egy kirivo eset, mely barmely orszagban elofordulhat. Sajnalatos, de azert ne ebbol iteljuk meg egy orszag internetellatottsagat. Megkerdezhetem, hogy melyik ez a rejtelyes varos? Nagyot tevedek, ha feltetelezem, hogy valamelyik szegenyebb, keleti megye?

    "Mit gondolsz 2020-ra hogy lesz ott 30 megás net, ha még egy K. telefonkábelt sem képesek kihúzni oda ???"
    Igazad van, akkor ne is keszitsunk terveket, mert ugysem fog semmi valtozni, megha esetleg az EU penzt is adna ra, ahogy sokmindenre ad. Csodasan progressziv gondolkodasmodod van.
  • mrzed001 #10
    Az emberek a szolgáltatások ÁRARÁNYÁT szokták hasonlítani a kinti bérekhez ... és valljuk be, míg nekünk a most 70K-s minimálbér mellett 10-12 eFt egy szar ADSL, addig a 280-320K-s minimálbérű országokban (pl francia, német) bizony nem 40K ugyanaz a szar ADSL.
    Sőt, volt amikor azon röhögtünk régen (sok-sok éve), hogy olcsóbban kapta a német a 3 Mb ADSL-jét, mint mi a 512-est.
    A fizetések arányát is a viszonyítás alapjául véve, ez kb annyit jelent, mintha a német 4 db 3 megás netet vehetett volna a mi szar félmegásunkért.
    Vili ??

    "Miert nem adofizetesi hajlandosagbol vartok ilyen eredmenyeket?"
    Szóval vagy nem vagy magyar, és így ugázol be, vagy fogalmazásbeli problémákkal küzdesz.
    Amúgy adófizetési hajlandóságom 100% ... szóval hova tovább ?

    "nagyon keves olyan orszag van, ahol az utolso falu, vagy akar megye 3. legnagyobb varosa is 100% le van fedve nagysebessegu nettel"
    A gyengébbek kedvéért megismétlem: SEMMIFÉLE NETTEL!
    Se nagy sebességű, se kis sebességű, még csak betárcsázós modemes se, mivel még vezetékes telefon sincs ... SEMMI bazz.
    Ezen ugyan mit nem értesz?

    Mit gondolsz 2020-ra hogy lesz ott 30 megás net, ha még egy K. telefonkábelt sem képesek kihúzni oda ???
    Szövegértés 1.0
  • Papichulo #9
    Maskor pedig nagyon szivesen hasonlitjak itt az emberek Amerikahoz a szolgaltatasokat es termekeket, de gondolom csak ott ahol ujfent tudnak MO-ra frocsogni. Ez a baj az orszaggal. Persze titeket nem erdekel, hogy internet ellatottsagban/arban/sebessegben/megbizhatosagban MO kb. a vilag top 10%-ban van benne, nektek meg ennel is jobb kell... Miert nem adofizetesi hajlandosagbol vartok ilyen eredmenyeket?

    "Hol is, talán németbe fogadták talán el, hogy állampolgári alapjogok közé tartozik a nethez jutás ?"

    Finnorszagban volt, de ez most lenyegtelen. Amugy ha odafigyeltel volna, ez a cikk pontosan errol szolt:
    "A digitális menetrend célja, hogy 2020-ra minden európai polgárnak legyen legalább 30 Mbps sebességű internet-hozzáférése és ugyanezen időpontra az európai háztartások legalább fele rendelkezzen 100 Mbps-os vagy még ennél is nagyobb sebességű internet-hozzáféréssel."

    Azt meg hozzateszem, hogy nagyon keves olyan orszag van, ahol az utolso falu, vagy akar megye 3. legnagyobb varosa is 100% le van fedve nagysebessegu nettel. Ilyen meg Del-Koreaban sincs, nemhogy Europaban, barmelyik reszen.
  • hangulati #8
    minel inkabb ra leszunk utalva, annal dragabb lesz. nem csak penzben kifejezve. most, hogy ezeket elolvassak a szakertok, biztos lehetsz benne, hogy addig nem is lesz normalis net, amig a 10.000 Ft tobbszoroset sem fogjak sajnalni erte. lassan fontosabb lesz, mint a viz. pedig nem is az.
  • mrzed001 #7
    Szerintem nem igazán érdemes a latin-amerikaihoz hasonlítani a magyar viszonyokat, lévén még csak nem is egy kontinensen vagyunk.
    Viszonyítsd a környékünkhöz: osztrák, szlovák, cseh, német.
    Amúgy nem az árak, a lefedettség a szörnyű.

    A megye harmadik legnagyobb városa pedig ha jól emlékszem 22.000 fős lakosság feletti.

    És nem drágán, vagy nagyon drágán tudnak nethez jutni, hanem sehogy.
    Fizetne szívesen havi 10-et is egy szar 1-2 megabites netért, de még az sincs.

    Hol is, talán németbe fogadták talán el, hogy állampolgári alapjogok közé tartozik a nethez jutás ?
    Itt nem.
  • Zoliz #6
    Valamiből meg kell élniük a telekom cégeknek. A szegényekből és abból a piacból akik nem kötötték be azádeselt.. Ők a célpiac és egyben az áldozatok.
  • Papichulo #5
    Lehet itt szornyulkodni, de inkabb perspektivaba helyezem a magyar korulmenyeket. Tavaly, egy majdnem 10 millios amerikai varosban 4mbit-es internet volt a maximum amit nyujtani tudtak nekem. Most MO-n vagyok es van 120mbit-es UPC, 80mbit-es Matav, Digi-tol LAN-on vegtelen, HSDPA-n 10-20 mbit, mindez nevetsegesen olcso arakon.

    Tessek, Latin-Amerika egyik legfejlettebb varosabol, Buenos Airesbol egy internet ajanlat:
    http://www.fibertel.com.ar/Section.aspx?Id=177

    15mbit -> cca. $150 -> cca. 30k huf
    Nem kell itt nyavajogni!

    A szovegertesi retardaciot meg nem dicsoseg orszag-vilag elott hangoztatni. Senki sem mondta, hogy KOTELEZO lesz az internetet igenybe venni, a tervezet szerint ezt mindenkinek IGENY ESETEN nyujtani KELL tudni!

    ps: Megye 3. legnagyobb varosa? Az nem semmi... ott mar legalabb 7-8 ezren elnek?
  • Zpalee #4
    Márpedig van akinek ingyen sem kell, pl. az idősebb korosztályból... Rokonoknak felajánlottam ingyen számítógépet és oktatást, úgy sem kell nekik, nem érdekli őket, még internettel sem. Akkor erőszakkal bekötik majd 2020-ban? :D
  • strogg #3
    Amig egy mobilnet cc: 1MB ~ 1 huf, addig nem is értem mit várunk.
    Majd ha 1GB/200 foritn körülre esik az ára, akkor majd lehet forradalomról beszélni, marad a hotspot vadászat. Vicc az egész. 2010-ben meg azon arcoskodni, hogy hú de fejlődünk, és közben ilyen árak vannak, az nagyon szánalmas...
  • mrzed001 #2
    Ez is valami?
    Öcsémnek egy megye 3. legnagyobb városában, talán 1 km-re a városközponttól (tehát nem a város szélén) akartunk Tré ADSL netet.
    ÉS ... nem lehetett !!!

    Családi házas környék, és a Tré egy K. telefonkábelt nem volt hajlandó kihúzni arra, szóval az egész környék nem hogy internet, hanem VEZETÉKES TELEFON MENTES!
    És mindez a megye 3. legnagyobb városában ... 2010-ben.

    Lehet szörnyülködni ...