Berta Sándor

Elkészült a Firefox 4 első bétája

Elérhetővé tette a népszerű böngésző 4-es változatának első bétaverzióját a Mozilla Alapítvány. Egyúttal biztossá vált, hogy a Firefoxból nem lesz 3.7-es kiadás.

A program külsejében is teljesen megújult, és elődeihez képest nem csak új funkciókkal gazdagodott, de jelentősen gyorsabb böngészést tesz lehetővé. A fejlesztők ugyanakkor kiemelték, hogy a Firefox 4 béta 1 még nem tartalmazza a végleges verzió összes új funkcióját. Ezek majd fokozatosan, a 2-3 hetente megjelenő újabb bétaváltozatokban kerülnek majd a programba.


Az egyik legszembetűnőbb változás, amellyel a Firefox 4 a Chrome nyomdokait követi, hogy a megnyitott böngészőablakok a címsor fölött jelennek meg. A menüsor gombjai közül csak a leggyakrabban használt funkciók láthatók. A többi lehetőség rejtve marad, lehetővé téve, hogy a böngésző csak minimális felületet vegyen el a megjelenítendő honlapoktól, és ez elsősorban a kisebb kijelzővel rendelkező hordozható gépeknél lehet előnyös. A felhasználók ugyanakkor módosíthatnak ezen, így a régi, megszokott kinézet könnyen visszaállítható. A Windows 7 és a Vista alatt a menüsor egy Firefox-gombbal is kiegészül, amelyre kattintva gyorsan elérhetők a leggyakrabban használt menüpontok.

A megnyitott ablakok közötti váltás egyszerűbb lesz. Ha például valaki valamit beír a címsorba, akkor az alkalmazás átkutatja az éppen megnyitott ablakokat is és ha talál valamit, azt megjeleníti. A változások a hamarosan megjelenő Linux és Mac OS X alatt futtatható verziókba is bekerülnek, míg az utóbbi operációs rendszer alatt is immár kiválóan működik az összeomlás elleni védelem. Ennek lényege, hogy a telepített kiegészítők önálló folyamatokként működnek és a hibáik nem rántják magukkal az egész alkalmazást. Továbbá fontos újdonság, hogy a könyvjelzők menüpont egyetlen könyvjelző-gombbá alakul át, de ez szintén visszaállítható.


A Firefox 4 gyorsabb lesz az elődeinél, ez az új Javascript-motornak köszönhető. A program támogatni fogja az ECMAScript 5-öt is. A szoftver emellett gyorsabban nyílik majd meg, a Lazy Frame Construction nevű modul a DOM-műveleteket teszi gyorsabbá, mivel a változások esetén nem az egész oldalt dolgozza fel újra, csak a megváltozott részeket.

Az alkalmazás hardveres gyorsítással jeleníti meg a HD-videókat, függetlenül attól, hogy azok HTML5-objektumok-e vagy WebM formátumú felvételek. Ezenkívül a végleges verzióba bekerül majd egy teljes képernyős megjelenítést biztosító API is. Egy másik API pedig a webes fejlesztőknek biztosít majd nagyobb ellenőrzést a videopuffer felett. Az összképet a HTML5-nyomtatványok, a Websockets, a Formdata, az IndexedDB, a W3C Indexed Database API-k, egy webkonzol, illetve a Direct 2D-, a WebGL- és az SVG animációk támogatása teszik teljessé.


A Mozilla fejlesztői emellett meg akarják akadályozni, hogy illetéktelen személyek hozzáférhessenek a felhasználók böngészési előzményeihez és egy olyan kiegészítőn is dolgoznak, amely megmutatja a böngésző pillanatnyi memóriahasználatát. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a Jetpack integrációjának köszönhetően teljesen új alapokra helyezik a kiegészítők letöltését, telepítését, használatát és eltávolítását, így az egyes modulok a Firefox 4 újraindítása nélkül, azonnal használatba vehetők. A kiegészítőmenedzser is megújul, ezáltal egyszerűbben még inkább személyre szabhatók és egyszerűbben kezelhetők lesznek a kiegészítők és a témák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaXiMkA #77
    Én nem szidom az FF-eseket, csináljanak, amit akarnak, én maradok a Chrome-nál. Tőlem másoljanak attól, akiktől kedve tartja, mert teljesítményben soha nem érhetik utol a többieket. Mivel, aki másol, az meg kell várja a másik lépését ahhoz, h le tudja másolni, míg a fejlesztők már rég lépésekkel előtte járnak. Ennyit erről. Nade, az lenne a kérdésem, h weblapkészítéshez melyik böngészőt tekintitek legjobbnak ? Csak azért, mert a Chrome nálam pár embedded videóval szarozott és azért IE-t nem használnék. Előre köszi
  • NessieGraf #76
    Én még mindig azt állítom, hogy a SeaMonkey az egyik legkellemesebb böngésző, nem beszélve az egyéb beépített funkciókról. A rókában azt rühellem egy ideje, hogy egyes helyeken nem szereti megjeleníteni a wysivicc szerkesztőt, ami nélkül elég nehéz ott tartalmakat feltenni, módosítani. Viszont a rókának vannak olyan kiegészítői, ami miatt azt is használom.

    A króm alapból nem jön be. Nem áll kézre benne egy csomó dolog, viszont nem gyorsabb annyival, hogy cseréljek.
  • Bal0924 #75
    Köszi.
    Addig maradok a 3.6.7-nél.
  • Airbus A380 #74
    Várd kia novemvbert, addigra kijön elvileg a teljes, gondolom a legtöbb kieg addigra kompatibilius lesz.
  • Airbus A380 #73
    Nekem nem . Nem vettem ésszre.
  • Airbus A380 #72
    Nekem szép gyors. Rendesen hozza bw a dolgokat szép tempóval. Hideg indulásnál körözi le nagyon az opera ami szinte azonnal (!)indul meg 1-2 mp-el a Chrome . A többibe nálam lelentéktelen a lemaradás ill még jobb is lehet a nevezett kettőnél érzetre, az adblock miatt. Ugye ezt te magad is kifejtetted.
  • Bal0924 #71
    Ha a Kiegészítők működnének rajta, akkor 100% hogy használnám..

    pl.: ImTranslator, Speed Dial és a Forecastfox, ha ezek működnének szívesen használnám
  • sanyicks #70
    mit nem értesz? opera és chrome cachel a memóriába, tehát valami értelmesre használja. firefox meg simán memória leakes, és teleszemeteli a ramot, értelmetlen dolgokkal.
  • Penge4 #69
    Amíg nem lassul addig zabáljon. De a Firefox lassul anélkül is. Azt, hogy zabál egy urban legend és általában azok mondogatják, akik ennek ellenére még mindig Firefoxot használnak, vagy átálltak IE-re, esetleg Chrome-re.

    Kicsap mindent a cache-ből, procit azt pörgeti 3.0 óta, de azóta tényleg nem zabál sokat. 30-40 addonnal már azért van neki egy 15 másodperces indulási sebessége és 350-400 mega alap memóriaigénye anélkül, hogy egyetlen oldalt is betöltöttél volna. Ha ez még +0.5 másodperc reakcióidővel is társul, akkor aztán teljes a böngészési öröm.
  • Palinko #68
    hogy lehet egysorba hozni a firefox gombot és a tabokat?