Berta Sándor

Még idén érkezik a Firefox 4.0

A Mozilla Alapítvány nyilvánosságra hozta a Firefox legújabb verziójával kapcsolatos elképzeléseit. Sokkal gyorsabb böngészőt szeretnének alkotni, de nem feledkeznek meg a külső fejlesztőkről sem.

A terveket Mike Beltzner, a Mozilla Alapítványnak a Firefox fejlesztésért felelős igazgatója ismertette. A fejlesztők három fő területre összpontosítanak: szeretnének egy a jelenleginél sokkal gyorsabb böngészőt megalkotni, integrálnák bele az új és nyílt webes szabványokat, elsősorban a HTML5-öt, illetve harmadikként a felhasználók kezébe adnák a teljes ellenőrzést nemcsak a programmal, de az interneten való szörfölés során használt adatokkal és a web használatával kapcsolatban is. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még csak előzetes elképzelésekről van szó, és azok bármikor megváltoztathatók.

A Firefox 4.0 első bétaverziója várhatóan júniusban jelenik meg, míg az előzetes változatok októberben, a végleges kiadás pedig novemberben várható. Június és november között teszik közzé a Firefox 3.6.6-os, 3.6.7-es és 3.6.8-as verzióit, de kihagyják a 3.7-es változatot. E kiadások egyik legfontosabb újdonsága a multimédiás kiegészítők által okozott programösszeomlások elleni védelem lesz.


A Firefox 4.0 egy teljesen új, egyszerűbb kezelőfelületet kap, továbbá egy új kiegészítő- és hozzáférés-menedzsert. Emellett fontos változás lesz, hogy a szoftverfrissítések teljesen a háttérben történnek majd, és várhatóan 14-21 naponként valósulnak meg. A böngésző a jelenleginél jobban fogja támogatni az úgynevezett geolokációs szolgáltatásokat.

A Mozilla munkatársai nem feledkeznek meg a külső fejlesztőkről sem, akik hatékonyabb eszközöket kapnak és az alkalmazás minden eddiginél jobban figyelembe fogja venni, hogy milyen hardveren futtatják. A felhasználók pedig maguk határozhatják majd meg, hogy milyen honlaphoz milyen hozzáférési engedélyeket adnak. A fejlesztők egyébként óvatosak a Firefox 4 megjelenési dátumával kapcsolatban, ami érthető, hiszen már tavaly júliusban bemutatták a Firefox 4 első fotóit, de a szoftver a mai napig nem készült el. "A szoftverkészítők alapesetben nem hozzák nyilvánosságra előzetes terveiket, de ez a Mozillánál másképp van, mivel mi nyíltan dolgozunk, hogy minél hamarabb és gyakrabban visszajelzéseket kapjunk" - írta blogbejegyzésében Mike Beltzner.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lowosan #22
    "És nem frissít automatikusan, ami több gép esetén már probléma és baszakodás." Vagy pont hogy jó, a nagyon régi gépeken már nem futna a 3xx verziószámúak a támogatottság hiánya miatt, ezért 2.0.20-asok vannak, azt meg nem tudom hogy Rézre van-e IRC-es bővítmény, mert egyik ismerősöm többek közt ezért is FF-ozik.
    Stabilitásról annyit, hogy gépfüggő (tudom, nem lenne szabad annak lennie de ez van). 12 addon, szemre nézve (ez a fontos nekem, progival nem is akarom mérni) gyorsabban tölti be a lapokat nekem mint az Opera. Volt hogy elszaladt velem a ló képletöltés alatt, több mint 100 megnyitott lappal se akart összeomlani vagy fagyni, csak egy kicsit lassabban váltott a lapok között. Biztonságról az a véleményem amit Penge4 mondott.
  • Penge4 #21
    Az csak egy része a kirakósnak. Amíg nem blokkolod a tűzfaladban a google.com domain-t (és amiket még felvásároltak), addig minden lépésedről tudnak.

    De teljesen mindegy, gondolom te sem vagy annyira fontos ember, hogy foglalkozzanak veled.

    Azon viszont érdemes lenne elgondolkozni, hogy miközben a Microsoftot minden apróságért megbüntetik a Google valahogy mindig megússza. Vajon miért? Hogy Eric Schmidt-et idézzem "Nem kell félni, csak ha rejtegetnivalójuk van!"

    Lehet, hogy az EU biztosoknak van rejtegetnivalójuk? Ezekben a politikai körökben úgyis divat a különböző perverzió, mint 10 éves thaiföldi prostik. Lehet, hogy a Google tud valamit, vagy ők gondolják úgy, hogy a Google tud valamit?
  • Oláh Herkules #20
    chrome gyárilag fel van törve... már benne van a spyware.
  • Penge4 #19
    Azon a teszten csak az IE, Firefox és a Safari szerepelt és azért nem törték fel mert valami nem tudom mit nem támogatott.

    Ettől függetlenül a biztonságon is legalább olyan hülyeség lovagolni, mint bármi máson. Mindig azon múlik, hogy éppen mekkora valaminek a piaci részesedése. Minél nagyobb, annál inkább célkeresztbe kerül és bugmentes program nem létezik.. A kérdés innentől csak az, hogy milyen gyorsan javítják.
  • Airbus A380 #18
    Ahhoz képest valami teszten egyedül a Chrome-t nem törték fel....


    Azért nem jelenteném ki hogy nem biztonságos..
  • Zoliz #17
    Opera szerintem is. A Firefox már nem olyan gyors. A Crome a leggyorsabb böngésző, de nem elég biztonságos, így marad az OPERA legújabb verziója. Szép is, biztonságos és villámgyors. A legjobb és ez nemcsak egyéni vélemény.
  • msstz #16
    opera, srácok.
  • Thaison #15
    Nem tudom hogy vagytok vele,de nekem,legalábbis az én igényeimnek a firefox a legjobban megfelelő böngésző. Mindent tud amit kell,rengeteg kiegészítő van hozzá,úgy szabom testre ahogy szeretném. Azzal egyetértek hogy néha lefagy vagy esetleg lassan indul...de a 3.6-ban ez már annyira nem jellemző pedig van hogy egyszerre 20-30 fül is nyitva van...
  • FoodLFG #14
    Nekem tényleg nem kellenek ennyire a plusz funkciók. Viszont a Firefox egyéb problémás működése mellett nálam nem tudok elmenni. Először az alapfunkciók működjenek jól, aztán jöhet a többi, amit nem mindenki használ. A Firefoxnál nálam már az alapokkal baj volt, innentől a többi pozitívum lényegtelen.

    A Chrome egyszerű felülete pedig kifejezetten pozitív, mert helytakarékos, csak a lényeg van az ember előtt.

    A Firefox felépítése pedig már egy elavult elvet követ és a fejlesztése is lelassult, továbbá a Chrome-hoz képest használhatatlan a privát böngészés módja. És nem frissít automatikusan, ami több gép esetén már probléma és baszakodás. A Chrome-ban alapból benne van a textboxok átméretezésének lehetősége, ami Firefoxon csak külön kiegészítő ként érhető el, aminek idegesítő a működése, mert túl sok funkciója van egy ilyen egyszerű feladathoz.
    És a google csomagjában is benne van, így egy csomó időt megtakarít nekem. Nemsokára flash is vele jön. Egyszerűen, kényelmes.
    http://pack.google.com/intl/hu/pack_installer.html
  • Penge4 #13
    De ha neki az kell, akkor az kell. Most direkt nem keresek neked több ezer olyan videót, amit biztosan nem lehet letölteni jobb minőségben egyik torrentoldalról sem, sőt ha direkt mobilra konvertál, akkor pazarlás is lenne nagy felbontásban letölteni bárhonnan.

    Ha utána nézett volna, akkor láthatta volna, hogy van bőven megoldás a problémájára.
    Operában: opera:cache vagy minimum 3 különböző userJS (és persze ha van fent ffmpeg encoder akkor még konverálni is lehet a menüből, de az már .ini szerkesztést igényel, amúgy nem nehéz.

    Chrome-ban: Valamelyik userJS talán működik, bár a GM támogatása rosszabb, mint az Operának, másról pillanatnyilag nem tudok.

    Viszont hogy témánál maradjunk: FLV-be konvertálni vétek, onnantól már teljesen mindegy mit csinálsz vele, szarból nem lehet várat építeni.