Berta Sándor

AIDS-világnap - ma már senkit nem érdekel a betegség

A klímaváltozás az elmúlt években a legfelkapottabb téma lett, ezzel szemben a HIV és az AIDS, a malária, a szegénység, a korrupció, a gyerekmunka és az emberi jogok kérdése csak keveseket érdekel.

A francia, a brit, az ír és a német kutatók az elmúlt húsz esztendőt tekintve azt vizsgálták, hogy 41 ország 115 vezető sajtóorgánumában melyek voltak a vezető témák. A vizsgált időszak 1990-től idén májusig terjedt. A szakemberek összesen 410 000 megjelent lapszám 69 millió anyagát böngészték át és értékelték ki. Tanulmányuk eredményeit az AIDS világnapja - december elseje - alkalmából jelentették meg honlapjukon.

A média jelentőségét - különösen az internet előretörésének köszönhetően - senki sem vitatja. A világháló lassan meghatározóbb, mint a televízió és a hagyományos újságokat, valamint a rádiót már megelőzte. Éppen ezért érdekes azt vizsgálni, hogy miről is írnak a nagy magazinok és mik szerepelnek a nyomtatott és az online címlapokon. Az első fontos megállapítás, hogy az iparilag fejlett államokban az elmúlt 20 évben 70 százalékkal csökkent a HIV-ről, illetve az AIDS-ről szóló anyagok száma. Míg 1990-ben még a sajtókiadványokban átlagosan lapszámonként 1,5 cikk szólt a gyógyíthatatlan betegségről, addig napjainkra ez a szám gyakorlatilag nullára csökkent.

2008 óta a helyzet tovább romlott, már átlagosan két nyomtatott újságot vagy portált kell elolvasni ahhoz, hogy valaki egy AIDS-ről szóló tartalmat találjon. Ugyanez a helyzet a savas esőkkel és az ózonlyukkal is. "A médiák körülbelül 2006 óta kapták fel a klímaváltozás témáját és gyakorlatilag az állandó tartalmak jelképévé tették. A szociológiai és gazdasági problémák, a betegségek, legyen szó a maláriáról, a HIV-ről, valamint az AIDS-ről, illetve az emberi jogokról és a szegénységről egyre inkább háttérbe szorultak" - állapította meg Ralf Barkemeyer, a Leedsi Egyetem munkatársa.

Kollégája, Frank Rigge, aki a Belfasti Királyi Egyetem kutatója ugyanakkor nem igazán lepődött meg ezen. Szerinte a témaváltás oka, hogy az északi országokban ebben az időszakban sikerült nagy fejlődést elérni a betegség kezelésében. Így a HIV és az AIDS egyre inkább afrikai betegség lett. Ezt támasztja alá, hogy a déli államokban, például Dél-Afrikában ez a téma nagyon is napirenden van.

Ugyanakkor Figge szerint a témaeltolódásnak vannak veszélyei. Könnyen előfordulhat, hogy az észak-európai emberek kevésbé veszik majd komolyan az AIDS-szel vagy éppen a maláriával kapcsolatos kutatásokat és híreket. Mindez pedig egyáltalán nem lenne jó. Ráadásul amennyiben az IT-szektorra vetítjük ki a megállapításokat, akkor szintén elég gyakran lehet hallani az emberi jogok vagy a gyerekmunka kérdésének háttérbe szorulásáról, holott sok ázsiai üzemben az embertelen munkakörülmények ma is jelen vannak. Elég például csak a Foxconn üzemeiben tapasztalható körülményekre gondolni. Emellett ugyanakkor az is igaz, hogy a környezetvédelem és az energiahatékonyság is egyre nagyobb hangsúlyt kap az IT-fejlesztések során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jimySz #22
    HIV/AIDS információk:
    aids.uhh.hu
  • Atkamon #21
    Arra nem gondolsz, hogy megharapta esetleg a majom az embert, és az emberben mutálódott a vírus a mai formájára?
  • moikboy #20
    Eh... a klasszikus sztereotípia, hogy a HIV-fertőzöttek csak szexuális úton lehetnek. Elárulom, hogy szexuális úton 0,1-1% a fertőződés veszélye! Persze sokkal többen fertőződnek meg szexuális úton, mivel milliószor többet kefélnek az emberek, mint ahányszor vérátömlesztést kapnak :D
  • mousee #19
    Erről csak nekem ugrik be a south park idevágó része? :D
  • B0nFire #18
    Pedig kár a fantáziára bízni, mert a valóság sokkal jobb, még akkor is, ha nem annyira perverz. A zöld majom az ottaniaknak élelem volt. Zsákmányállat. Vadászták és ették. Ennyi. A főzés pedig nem ölte meg a vírust, ahogy más vírusok is vígan túlélnek néhány száz fokos meleget...
  • Nailyenugysincs #17
    Vmi afrikai zöldmajomról vagy miről én is hallottam. De hogy az erőszakolta meg a szegész busman nőt vagy Tarzan volt túl kanos azt már nem tudom:D
  • FL Zoli #16
    Én úgy tudom a HIV a majmoktól terjedt át az emberre, hogy ez hogy történt azt mindenkinek a fantáziájára bízom.
  • AgentKis #15
    Az AIDS az immunrendszer megszűnéséhez vezet, így a fertőzés könnyen elviszi az embert, az a közvetlen halálok, de igazából erre azt mondják, hogy az AIDS okozta. Olyan ez mint a tüdőráknál, ahol a halált fulladás okozza, mégis a halál oka tüdőrák.
  • AgentKis #14
    Az a Mustárgáz volt. Az LSD-t nem hadianyag gyártás közben találták, sőt eleinte heroinistákat, alkoholistákat próbáltak meg leszoktatni vele, tehát gyógyszernek szerették volna. Itt is olvasható
  • B0nFire #13
    Csak 1 tipp: Alkoholizmus-->Hasnyálmirigy-rák-->garantált megdöglés. 0,000000% esély a gyógyulásra.

    Alkoholizmus=népbetegség (muszlim országok kivételével)
    Megelőzhető? Igen? Fordítanak elegendő erőfeszítést a felvilágosításon alapuló prevencióra? Nem. Miért nem, ha egyszer népbetegség? Azért, mert Állam Bácsinak az egyik fő bevételi forrása az élvezeti cikkek extra adójából származik, már csak azért is, mert az addikt személytől mindig lehet számítani a biztos bevételre, míg fel nem dobja a papucsot.

    Majd ha az alkoholizmusnak is lesz világnapja, akkor lehet az AIDS-nek is. Van annyi alkesz, mint AIDS-es a Földön. Sőt, több. Többen fordulnak fel a piától, mint a HIV-től.