Gyurkity Péter

A vásárlót nem érdekli a mobil OS

Miközben a Google és az Apple is újabb szoftverfrissítésén dolgozik, az elemzők a gyártókkal és a szolgáltatókkal együtt készülnek az ünnepi szezonra. A várt roham egyes vélemények szerint komoly változásokat idézhet elő a mobil operációs rendszerek szegmensében, egyesek kieshetnek, mások pedig komoly előnyre tehetnek szert. A következő évben, években ezáltal átalakulhat a mezőny, a legfontosabb tényező pedig továbbra is a vásárló lesz, amely azonban a szakértők véleménye szerint nem foglalkozik behatóan magával az operációs rendszerrel, választásában egyéb szempontok játszanak főszerepet.

Egyre közelebb kerülünk az ünnepekhez, ezért nem is meglepő, hogy egyre-másra tűnnek fel hosszabb cikkek, elemzések a különböző internetes oldalakon és a piackutató cégek berkein belül. Ezek egyike az In-Stat munkájára hivatkozva a mobil operációs rendszerek területén néz alaposabban körül, igyekezvén kiragadni azon részleteket, amelyek meghatározzák a jelenlegi erőviszonyokat, és amelyek komolyan befolyásolhatják majd azok alakulását a jövőben. Az említett cég szakértőit elsősorban az a kérdés foglalkoztatja, hogy vajon egy nagy győztes, avagy több nyerésre álló vetélytárs kerülhet-e majd ki a kibontakozóban lévő csatából, illetve hogy e két megoldás mennyiben szolgálná a piaci szereplők érdekeit.


Számos eltérő szereplőről beszélhetünk, hiszen a gyártók és a szolgáltatók (és természetesen maguk a vásárlók) mellett ott vannak még a tartalomszolgáltatók és a független szoftverkiadók, akik az egyes mobil alkalmazásokat készítik és bocsájtják rendelkezésünkre - nyilván ők is szeretnének minél nagyobb szeletet kiharapni a tortából. Számukra ugyanúgy nagy lehetőségeket kínál a most következő néhány hét, ez pedig nem zárul le az ünnepekkel - és az akkor várt nagy vásárlói rohammal -, hiszen rögtön utána következik a hagyományosan nagy visszhangot kapó Consumer Electronics Show (CES) januárban, amely legalább olyan fontos szereplési lehetőséget jelent.

Ha végigfutunk a versenyzők listáján, immár meglehetősen széles mezőnyt látunk magunk előtt. Ott van a felsorolásban a Nokia a MeeGo és a Symbian révén (előbbihez immár az AMD is csatlakozott, hogy az Intellel közösen dolgozzanak a platformon), a HP - Palm a WebOS fejlesztőjeként, és a RIM, amely leginkább teljesítménybeli előnyét hangsúlyozza ki a riválisokkal szemben. Eközben az Apple magabiztosan hangoztatja modelljének egyedüli hatékonyságát, a Microsoft hatalmas összeget költ megújuló rohama és a korábban elvesztett pozíciók visszaszerzése érdekében, a Google pedig lassan mindenhol ott lesz az Android terjeszkedése révén.

Mindenképpen érdekes megfigyelni azt, hogy a különböző cégek miként viszonyulnak eme fragmentált, és sok szempontból még mindig korai szakaszát élő területhez. A gyártók nagy többsége igyekszik minél több operációs rendszert támogatni és kiaknázni azok előnyeit, egyúttal nem felbőszíteni és maga ellen fordítani a nagyobb neveket, hiszen még mindig nem tudni, hogy melyikük kerülhet majd ki győztesen a versenyfutásból. Utóbbiak nyilván a vásárlók kegyeit keresik, minél több szolgáltatást és funkciót támogatva a platformokon belül, ezzel egy időben ugyanakkor a megfelelő sebességről és használhatóságról is gondoskodva.


A szolgáltatók számára a megfelelő tartalmak biztosítása okoz fejtörést, hiszen ezen a területen még mindig sok a bepótolni való. Ennek hiányában komoly szereplők eshetnek ki a versenyből, ám ez egyelőre a tartalomszolgáltatóknak nem érdeke, hiszen ők szeretnének minél nagyobb piaci szegmenst, minél több vásárlót lefedni ajánlataikkal, így inkább megpróbálnak minden lehetséges platformot támogatni. A szoftverfejlesztők is hasonlóképpen gondolkodnak, ám mivel jelentős részük egyszerűen nem tud minden platformra egy időben fejleszteni, ők kénytelenek kiválasztani a lehetséges befutókat, és azokra koncentrálni erőfeszítéseiket.

A kulcsszereplő még mindig maga a vásárló, amely azonban - legalábbis az In-Stat elemzése szerint - nem igazán foglalkozik a mobil operációs rendszerrel. Számára a nyújtott szolgáltatások és funkciók, vagyis a felhasználói élmény teljessége a legfontosabb, ezért is tudott oly sikeres lenni az Apple, amely ezen a téren kiemelkedőt alkotott. Ugyanígy szinte minden elképzelhető részletet támogat az Android, amely magabiztosan nyomul előre a szegmensben, lassan maga alá gyűrve mindenki mást. Mindketten az élmény teljességére helyezik a hangsúlyt, ám ez még nem jelenti azt, hogy minden vásárló videót szeretne nézni mobil készülékén, avagy a különböző előfizetéses rendszereken keresztül zenét hallgatni. Elég csak arra gondolni, hogy immár a névtelen készülékek vezetik a globális mobiltelefonos ranglistát.

Az biztos, hogy az ünnepek és a 2011 első fele fordulópontot jelenthet sokak számára. Az okostelefonok minden korábbinál gyorsabban terjednek, a versenyzők egyre agresszívebben akarnak majd teret nyerni, a vásárlók pedig a legjobb és legkényelmesebb ajánlatra vágynak. Nem véletlen, hogy a Google és az Apple egyaránt új frissítésen dolgozik, amelyek újabb szolgáltatásokat emelnek majd be a platformokba. Előbbi a Gingerbread kódnéven jelzett Android 2.3, utóbbi pedig immár az iOS 4.3 részletein munkálkodik, a megjelenés pedig még decemberben esedékes.


Az Android 2.3 kapcsán eddig csak pletykák jelentek meg, eredetileg 3.0 verziószámmal emlegetve az új változatot. A legújabb hírek szerint december 6-án jelenthetik be hivatalosan a frissítést, amely elsősorban a kezelőfelületen hoz majd magával változásokat, illetve az Android Market platformot is alaposan átszabja. A külső alkalmazások új, nagy felbontású ikonnal, nagyobb méretű képpel, valamint belinkelt YouTube-videóval jelenhetnek majd meg, ezzel is felkészülve az újabb, jobb kijelzővel érkező készülékek felbukkanására. Sajnos több részlet eddig nem derült ki, erre december elejéig várnunk kell.

Az Apple a maga részéről az iOS 4.2-vel lehetővé tette a televíziós tartalmak 99 centért történő kölcsönzését az iTunes rendszerén keresztül, javította a Safari keresőjét, a biztonsági funkciókat és a nyelvi támogatást (25 újabb nyelvvel), frissített, illetve beépített olyan alkalmazásokat, mint AirPlay, Game Center, valamint AirPrint (a nyomtatás támogatása érdekében), valamint mindenki számára elérhetővé tette az elvesztett készülékek megtalálását, valamint azok tartalmának távolról történő törlését lehetővé tévő szolgáltatást (ez csak a MobileMe előfizetők számára volt igénybe vehető eddig). A 4.3-as verzió talán legfontosabb újdonsága az előfizetéssel érkező külső alkalmazások támogatása lesz, emellett pedig az AirPlay és egyéb funkciókkal kapcsolatos felhasználói panaszok orvoslása. A hivatalos bejelentésre december 9-én kerülhet sor, legalábbis a mostani hírek szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #9
    "Mindenkinek az a jó, amit a legjobban ki tud használni."

    Ez mondjuk igaz, csak a baj ott van, mikor letagadja valaki, hogy sokmindent nem tud használni és ennek ellenére isteníti, amije van...

    Jobs e szempontból valóban zseni, az egyszeri júzer szerint, aki meg van vezetve marketinggel...

    De azt azért mára látni kell, hogy a WinMo és az iOS előnyeit igazán összekovácsolni az Android képes, ami egyszerre sokrétű, egyszerűen kezelhető és kevésbé korlátozott, nem véletlen az előretörése.

    Az egyszerű júzer meg hazahozza USÁ-ból az iPad-jét, me millen faja, aztán itt döbben rá, mennyire nem az, pl barátom, aki engem kért meg, tegyek csodát, de hát nem tudok... Pedig iPhone-ja van, volt és lesz is, mert az a menő, de az álla a földön, mikor mesélek neki arról, hogy amit szeretne, de nem tud, az simán megy Androiddal.

    Na, ez az egységnyi sugarú user, lol.

    Ők alakítják a statisztikát, mégis le fog maradni az Apple, ha így folytatja, persze MS is, ha követi, de remélem nem teszi.


    Hát, hogy lehet SD kártyát tenni az iPad-be? Sehogy, vazze, 30 dollárért vegyél hozzá adaptert, ez király.

    Én meg felveszek pl. a vízalatt is működő FullHD-s kamerával valamit és megnézhetem az SGS-en, sőt, ha akarom, tolom DLNA-n a TV-re, vagy a miniDV kameráét?

    Akkor kerül a helyére mindez, ha szemét, megtévesztő reklámokkal nem lesz szabad operálni, de ez csak álom.

    Átlaguser számára valóban mindegy, mi az oprendszer, amíg működik és kiszolgálja, de amikor a korlátokkal szembesül, akkor az értelmesebbje elgondolkodik...
  • narumon #8
    Abszolút és teljes mértékben egyetértek veled! :D
  • mousee #7
    Tulajdonképpen elmondtad ugyanazt, amit én is :)

    Átlaguser használni akarja a telefont, neki teljesen tökmindegy, hogy ezt android, vagy más rendszer alatt csinálja. Működjön és kész. Ha nem megy, akkor szar.

    Aki meg tudatosan vesz telefont, az pontosan tudja, hogy melyik rendszert választja, és miért. De ez nem az átlag.

    Az hogy melyik telefon OS a jobb, az meg megint egy teljesen más téma. Mindenkinek az a jó, amit a legjobban ki tud használni. De itt most az átlaguserekről volt szó a cikkben, ne offoljunk :)
  • psishock #6
    sajnos legtöbb esetben mindkettő. Hülye is hozzá és nem is érdekli.

    Csak működjön a telefon és tetsszen neki a (szoftver) külső, a mások által belőtt igények szerint.

    Steve Jobs nem hülye ember, nagyon is tudja mennyire hidegen hagyja az átlagembert a technológia és a testreszabhatóság. Inkább még fizetnek is ezért, szinte bármekkora összegeket (egy vitathatóan normális határon belül), csak hogy beállítsa és meghatározza nekik a tutit egy "szakember".
  • lenox01 #5
    "Hogy ez most milyen rendszer, igazából átlaguser szempontjából (jelentős többség) tökéletesen lényegtelen."

    Az átlaguser azt sem tudja mi köztük a különbség. Ha tudná, akkor kiválasztaná a neki jobban megfelelőt. Van különbség és igenis marhára nem mind1, csak az emberek többsége vagy hülye hozzá vagy nem érdekli.
  • tenkenorman #4
    szerintem még azért is jó a mobil os, kiváltképp a nyílt mert több alkalmazást fejlesztenek rá.
  • T0nk #3
    Erről csak ez jutott eszembe. No comment.

  • mousee #2
    Most nézem, kimaradt a legfontosabb gondolat az egészből:
    "Egy OS (akár telefon, akár PC) nem attól jó, hogy a szakértők tudják használni, hanem attól, hogy a hülyeuser tudja, ÉS BIZTONSÁGBAN VAN."

    Bocsi, most ért le a kávé :)
  • mousee #1
    Helyes, ne is foglalkozzon az OS-el. Arra ott vagyunk mi, geek-ek :)

    Egy OS (akár telefon, akár PC) nem attól jó, hogy a szakértők tudják használni, hanem attól, hogy a hülyeuser tudja. Ezért népszerű a mac (hülyebiztos) és a win (bárkit kérdezhetsz, mindenki tudja hogy kell bánni vele) és szépen lassan az ubuntu is (ha egy 0 számítógépes tapasztalattal rendelkező emberkét raksz ubi elé, hamarabb megtalálja a dolgokat, mint win alatt, tapasztalat).

    Elnézést, nem akarok flémet generálni, be is fejeztem. Egy mobil OS mobilra való, és aki mobilt használ, azt tudja vele jól, gyorsan, és hatékonyan használni. Hogy ez most milyen rendszer, igazából átlaguser szempontjából (jelentős többség) tökéletesen lényegtelen.