Berta Sándor

Az ujjlenyomatos fizetésé lehet a jövő

Az online csalások száma folyamatosan nő, a webes kereskedők és a felhasználók pedig nem bíznak a világhálón jelenleg működő fizetési rendszerekben. A megoldást az ujjlenyomatos megoldások jelenthetik.

Mindegy, hogy webáruházakról, közösségi hálózatokról vagy éppen banki tranzakciókról van szó, a biztonság a webes kereskedelemben a legfontosabb dolog. Aki a világhálón szörföl, az kénytelen szembenézni a virtuális térben rá leselkedő veszélyekkel, legyen szó adathalászatról, kártevőkről vagy csalókról. A vállalatok számára egyáltalán nem könnyű feladat biztosítani online áruházaik vagy szolgáltatásaik zavartalan és biztonságos működését, valamint ezzel párhuzamosan barátságos kapcsolatot kiépíteni ügyfeleikkel.

"Sok kereskedő felismerte a problémát és folyamatosan javítanak IT-rendszereik biztonságán. Ezenkívül változtatnak a marketingjükön is, hogy így erősítsék a webshopjaik biztonságával kapcsolatos bizalmat" - közölte Georg Wittmann, az Ibi Research Kutatóintézet munkatársa. Az intézmény kifejezetten a fizetési megoldásokra és az IT területére specializálta magát. A szakértő úgy vélte: hatékony megoldást jelenthetnek a különböző biztonsági tanusítványok, mert így a látogatók azonnal tudják, hogy egy olyan üzlet oldalára tévedtek, ahol fontos a biztonság és ahol a megadott személyes adataik nagy biztonságban vannak. Megoldás lehet még, hogy az üzemeltető a fizetési rendszer működtetésével egy ilyen szolgáltatásokra specializálódott másik céget bíz meg, így annak a szerverein még nagyobb biztonságban tárolhatók el a személyes adatok.

A fejlődési folyamat motorjai kétségtelenül a bankok lehetnek, amelyek megkövetelik a kereskedőktől bizonyos szabványok alkalmazását és betartását, illetve azt, hogy miként kezeljék a birtokukba kerülő információkat, például bankkártya- vagy folyószámla-adatokat. Gyakran azonban ezek a szabványok túl bonyolultak és ez elriasztja a kereskedőket a használatuktól.

Egyszerű, mégis az egyik legbiztonságosabb megoldás az ujjlenyomatok alkalmazása lehet, hiszen egyszerű és hatékony, ha valaki az ujjlenyomatával hitelesít egy tranzakciót. Nincs szükség PIN-kódokra, egyedi azonosítókra és az ujjlenyomatot nem lehet elhagyni, de nem is felejti el az ember. A legnagyobb problémát a megfelelő leolvasó-készülékek kifejlesztése és beszerzése jelenti. Minél biztonságosabb egy eszköz, annál többe kerül. Az igazi ujjlenyomatot a jó minőségű másolatoktól megkülönböztető berendezések több száz eurót kóstálnak. Ráadásul a hatékony azonosításhoz minden PC-hez kellene egy ilyen készülék - ugyan a felsőkategóriás laptopoknál ez általános, de tömegszinten jelenleg ez még szinte elképzelhetetlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #12
    Igen, a bankkártyához csatolni valami egyszer használatos bármit az biztonságosabb mint ezek.

    A bármire már most is elég sok példa van már: token, egyszerhasználatos webkártya-szám, jóváhagyó sms, stb.
  • Borg18754 #11
    nemsokára már jönnek a varázslók is
    mi lesz még itt???
    székletminta??? a jövő fizetési eszköze???
  • hangulati #10
    ez gaz. pont az vedi az adatot, ha meg lehet valtoztatni. egyszerubb lenne azt irni, hogy mindenki marad, aki volt, es nem ugral. ujjlenyomat. anyatokat.
  • Amergin #9
    "Az ujjlenyomatos fizetésé lehet a jövő" Pontosan!
    Meg a retina szkenneré, a testüregekre kiterjedő motozásé, a vízbefojtásos vallatásé, a tudatmanipulátoroké meg az illuminátusoké.
    Jó lesz az, majd meglátjátok.
  • hdo #8
    +1
  • Scroll #7
    Anélkül, hogy elolvasnám a cikket mondom: bullshit az egész!
  • Rotyoka #6
    adathalászoknak nem mind egy hogy 0110110101000100010010101 vagy 0110110101000100010010100 kódot kell ellopniuk? DE.
  • Zodd #5
    Mi történt, az SG átment búlvár lapba?
  • Lame #4
    Szinten.
    Eleg nevetseges otlet. Nalunk ceges biztonsagi eloirasok tiltjak az ujlenyomatos azonositast, mert konnyen hamisithatoak.
    Ezek meg el akarjak adni valakinek??? Hat LOL
  • torreadorz #3
    Rég olvastam már ekkora hülyeséget.
    Először is Borgnak teljesen igaza van, az adathalász oldalaknak tökmindegy hogy honnan lopják le az "azonosító" adatot, az nekik csak egy bitsorozat, tökmindegy hogy egy jelszó vagy egy ujjlenyomat bináris kódja, tehát pusztán informatikai oldalról egyremegy a dolog.

    Másodrészt ha nem informatika oldalról nézzük, sokkal könnyebb megszerezni egy ujjlenyomatot mint egy jelszót, az elsőhöz elég egy pohár, a másodikhoz meg azért minimum kamerázni kell esetleg kiverni a tulajból.

    És végül, ha kompromittálódik a jelszavam, se perc alatt lecserélem, az ujjlenyomatomnal ez nem annyira jatszik...