Berta Sándor

Több mint 2 milliárd ember lesz online 2010 végén

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) legfrissebb statisztikai adataiból kiderült, hogy az idei esztendő végére már a Föld lakosságának egyharmada fog rendelkezni internethozzáféréssel.

Az otthonról a világhálóra csatlakozók száma a tavalyi 1,4 milliárdról közel 1,6 milliárdra nő, míg az interneteléréssel rendelkezők száma meghaladja a 2 milliárdot. A mobil kommunikációs szolgáltatásokhoz a világ 143 országában a Föld lakosságának kereken 90 százaléka fér hozzá. A leggyorsabban a fejlődő országokban emelkedik az internethez újonnan csatlakozók száma. Az idén várhatóan 226 millió ember jut internetkapcsolathoz, közülük 162 millióan élnek fejlődő országban. Ugyanakkor ezekben az államokban csupán a lakosság 21 százaléka van rendszeresen online, míg a fejlett országokban ugyanez az arány 2010 végére eléri majd a 71 százalékot. Afrikában például csak a lakosság 9,6 százaléka szörföl rendszeresen a világhálón, míg Európában ez az arány 65 százalék.

Az ITU által most nyilvánosságra hozott adatok azt jelentik, hogy az elmúlt 5 évben a kétszeresére nőtt az internetezők száma. A legnagyobb különbség a szélessávú internethozzáférések számában mutatkozik meg a fejlett és a fejlődő államok között. Előbbbiek esetében 100 emberre 24,6, míg utóbbiaknál csupán 4,4 nagy sávszélességű internetkapcsolat jut. Ezzel szemben a mobil internetelőfizetések tekintetében egyértelműen a fejlődő országok vezetnek. Világszerte 5,3 milliárd mobilinternet-kapcsolat van, ezek közül 3,8 milliárd működik a fejlődő államok területén.

"A mobil technológia elterjedtsége a fejlődő országokban jelenleg 68 százalékos és ezzel minden más technológiát megelőz. Ezek az államok új utakat találtak ahhoz, hogy a mobil szolgáltatásokat a saját különleges igényeikhez és helyzetükhöz igazítsák. A helyzet azonban tovább fog javulni, hogy ha a mobil szélessávú ajánlatokat is mindenki számára elérhetővé teszik" - jelentette ki Sami Al Basheer, az ITU távközlési-fejlesztési irodájának igazgatója.

A mobil szolgáltatók számára egyértelműen Afrika vagy Dél-Amerika jelentheti a jövőt, hiszen a fejlett régiókban tavalyhoz képest már csak 1,6 százalékkal nőtt a mobil előfizetések száma és jelenleg minden 100 emberre már 116 szerződés jut. Vagyis a piac például Európában már telített Az ITU számos érdekes statisztikai adatot is nyilvánosságra hozott. Kiderült, hogy az elmúlt 3 esztendőben a háromszorosára nőtt az elküldött SMS-k száma és az idei év végére eléri majd a 6100 milliárdot. Mindez azt jelenti, hogy világszerte másodpercenként 192 192 darab rövid szöveges üzenetet indítanak útnak a felhasználók.

A mobiltelefonok 73 százaléka jelenleg a fejlődő országokban található, a legtöbb mobilt Ázsiában vásárolják az emberek. Csak Indiában és Kínában az idén 300 millió mobil szerződést kötnek. A nemzetközi szervezet közölte azt is, hogy összesen 1,4 milliárd háztartásban található legalább egy televízió, a fejlődő országokban 100-ból 72,4, míg a fejletteknél 100-ból 98 családnak van televíziója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TellerHutt #8
  Én is segítek: a cikkben emberekről van szó nem cégekről. DE!
  Ha már itt tartunk, akkor ki is az idióta, mikor egy cég ugye TÖBB embert tartalmaz, az átjárók pedig nem NÖVELIK hanem CSÖKKENTIK a szükséges IP-k számát.
  Ezek miatt az APRÓ tények miatt és amiatt hogy a Föld lakosságának a fele még harmadik világbeli körülmények között él, analfabéta és nemhogy internete, de még a napi betevője és a vize sincs meg, még azt sem hiszem el, hogy 2 milliárd lenne ez a szám. Én maximum 1,5 milliárdra teszem az összes internet felhasználó számát, cégestül mindenestül, és persze ezek nem egyidejűleg vannak online. Emiatt a kiosztható összes 4.2 milliárd IPv4 cím közel nem fogyhatott el, mint azt már a beharangozták 10 éve is, vészjósló cikkek közepette.
 • morden #7
  A fejlett régióban az 1,6 %-os emelkedés csalóka, olyan ez mint mint pl a német GDP növekedés 2%-os a magyar meg 10%os akkor ugye az 5x nagyobb növekedés csakhogy, a német 1% a magyar 200%nak felel meg ( dúrva számok) szóval nem kell temetni az európai piacot se még.
 • [HUN]FaTaL #6
  Szerinted emberre osztják az ip címeket te idióta? Segítek: NEM. Ott vannak még a cégek, átjárók stb. Annyi eszed van, mint egy marék műanyaglepkének.
 • SajtosRantotta #5
  2 milliárd internetező ???

  akkor most jön a beugratós kérdés: mi lett a maradék 2 milliárd IPv4 címmel, ami állítólag mindjárt elfogy csaknem tíz éve??? ugyanis akárhogy számolom 2 a haminckettediken az 4.2 milliárd, minusz a két SUBNET tartomány , nevezetesen a 192.168.x.x és a 10.0.x.x összesen minusz ~130ezer = ráhagyással, kerekítéssel, jóindulattal, durván cirka, saccperkábé min. 4 millárd IP(v4) cím...

  elvitte a cica? vagy inkább lefoglalta néhány hórihorgas orrú VíÁjPís emberke?

  (ja és akkor még szót se említettünk a NATolásokról , IPv6-okról és egyéb megosztásokról ami tovább csökkenti az elméletileg hűde fogyatkozó IPv4 tartomány csökkenésének ütemét...
 • Zoliz #4
  Lehet éljenezni, mekkora haladás a semmibe.
 • kanduhr #3
  1,2: Nem kell a kamu rinya. Ez most tényleg érdekes hír.
 • MsUser #2
  "Föld lakosságának egyharmada fog rendelkezni internet-hozzáféréssel."
  Persze nem fogja mind használni, pláne nem minden mobilról ami képes NET kapcsolatra! És most ez probléma vagy jó hír "adat" teljesen mindegy a NET-et használó átlag embernek hogy még mennyien csatlakoztak. Az már lényegesebb hogy olcsó legyen és gyors!
 • willcox #1
  Internetezésről szól a cikk, a benne lévő képen a fazon nem éppen internetezik, hanem telefonál. Nem kéne összemosni a mobiltelefonálást a mobilinternetezéssel (mert eleve az egyszerűbb telefonok nem is képesek rá), másrészt telefonálni vezetékes telefonról is lehet.
  Ha valakinek van internet elérése, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy állandóan használja is, az meg az embereket teljesen hidegen hagyja, hogy rajtuk kívül még mennyien vannak felkapcsolódva. Ez is csak egy buta bulvár meghasalásos képzelgés.