Berta Sándor

Az amerikaik kétharmada támogatná az internet vészhelyzetben való lekapcsolását

Az Unisys piackutató cég legújabb felméréséből kiderült, hogy az Egyesült Államok lakossága egyre inkább tisztában van a kibertámadások esetleges kockázataival és veszélyeivel.

Az emberek ismeretei nem csak a kiberakciók tekintetében bővültek az elmúlt hónapokban, de egyre határozottabban foglalnak állást ebben a kérdésben. A többségük konkrét védelmi terveket szeretne látni. Amennyiben vírusok és trójai programok segítségével koordinált internetes támadás érné az Egyesült Államokat, úgy a megkérdezettek 66 százaléka szerint Barack Obama amerikai elnöknek - az úgynevezett kill switch eljárás keretében - joga van lekapcsolni a világháló egyes részeit.

A felméréséből ismertté vált az is, hogy az amerikai felhasználók többsége inkább igyekszik felelősségteljesen és előrelátóan dönteni, s a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, hogy így védje meg magát a kiberbűnözéssel és a személyiséglopásokkal szemben. A kapott eredmények rámutattak, hogy a Stuxnet-program részleteinek kiszivárgása és a Times Square ellen tervezett terrortámadás után jelentős mértékben nőtt a tengerentúli emberek öntudata és a korábbinál jobban aggódnak a világhálót érintő nemzeti és nemzetközi biztonsági kockázatok miatt.

"Felmérésünk megmutatta, hogy az amerikai közvélemény felismerte a kiberakciók veszélyeit és azt szeretné, hogy ha a kormány aktív szerepet vállalna magára az internet nemzeti védelmének kiterjesztésében. A kabinet minden képviselőjének az lesz a feladata, hogy ennek a felszólításnak arányos módon és mértékben eleget tegyen" - jelentette ki Patricia Titus, az Unisys alelnöke.

A válaszadók mindössze 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen használ a mobil készülékén jelszót, illetve ezt folyamatosan frissíti is. Mivel egyre többen kapcsolják be a munkahelyükön is az okostelefonjaikat, így azok növekvő kockázatot jelentenek és egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire védettek a külső támadásokkal szemben. A közösségi hálózatokon már némileg óvatosabbak az amerikaiak. Ott a 80 százalékuk használja a magánéletet védő beállításokat, ezáltal jelentősen megnehezítik a személyes adataikhoz való hozzáféréseket és csökkentik az azokkal való visszaélések lehetőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #21
    az amerikaiak ketharmada barmibe belemenne, ha eleg sok nagykepernyorol latja. mint, ahogy a vilagon elo emberek ketharmada is. csak eppen van egy maradek egyharmad. errol, szerintem, ennyit.
  • teddybear #20
    Azért látszik, hogy kevesen értik az internet hardveres támogatását.

    Amennyiben lekapcsolják a főbb routereket, az internet USA-béli része egycsapásra lehal, akárcsak nálunk, amikor a hajléktalanok kivágtak a lágymányosi hídon 200 méter optikai kábelt, ami az egyetemek közti fő adatátviteli rendszer része volt.

    Az más kérdés, hogy a közlekedési lámpák ettől még működni fognak, nem kell elhinni minden filmes baromságot. (Nem fognak mindenfelé telizöldet mutatni, mert azt nem engedi a firmware bennük.)
  • sanyicks #19
    Felejtsétek már el ezt a lekapcsoljuk marhaságot.... az internet egy HÁLÓZAT. Az usa egyik része ennek. Ha lekapcsolják az usákok, akkor ők kiesnek a hálózatból (de ki nem szarja le őket), ettől függetlenül a többi része menni fog. Esetleg a root dns szervereket kapcsolhatják le, de ip szerint még akkor is mehet a kommunikáció. Az internet nem egy gép amit csak úgy le lehet kapcsolni.
  • cateran #18
    Ad 1..baromsag...ha a rendorsegi adatbazisok a netrol elerhetoek lennenek,mar regen rossz lenne...kormanyzati rendszerek detto..miert? mert eleg 1 aramszunet vagy szolgaltatoi gebasz es behalna a -az altalad emlitett- rendszer..az pedig hogy el tudod erni a banki accountodat netes feluletrol meg nem jelenti,hogy meghal az orszag ha ez nem elerheto...Az egesz kezdodik a layerekkel,protocollokkal,stb...a zinternet csak 1 globalis elnevezes...uristen behalt a http? most minmeghalunk...
    Ad 2...ha lekapcsoljak a netet,mennyiben segit? Van kulonbseg ha "tamadas" miatt nem elerheto vagy ha net miatt nem?

    Ui:uk-t meg nem kell bemutatni..itt elek 6 eve...
  • sathinel #17
    Magyarhont ne vedd ide bele. Otthon alig megy valami még a neten. Idekinn pl uk szinte már minden a neten megy. A boltokban is van választék, de ha neten keresel sokkal több dolgot találsz, és rendelhetsz haza. A fizetések, minden interneten keresztül megy szinte. A kormányzati rendszerek, randőrségi adatbázisok, stb mind beszarna, + a katasztrófavédelem, stb rendszerek is össze vannak kötve. Ott ül a gép előtt az emberke és képtelen utánnanézni a gépén mert legtöbbször már pc-n dolgoznak hogy kik érnek rá, melyik autó hol van, stb. Szerintem igen nagy károkat okozhat egy ilyen lépés. Lehet hogy a hadseregre nézve nem de a civil lakosságra, milliókra akik a városokban laknak gondot okozna. A közlekedési lámpák, forgalomfigyelő monitorok, személyszállítás nagyrésze már így működik egy fejlett országban.
  • Mat666 #16
    Hát megmondom a frankót fogalmam sincs de egyszer azt olvastam hogy a áram szolgátatok rendszere a telekommunikációs rendszerek de szerintem van itt olyan aki tudja erre a választ.
    Amúgy szerintem csak idő kérdése amíg valamilyen ország vagy csoport végre nem hajt valamilyen eddig soha nem látott támadást ami nem is az ember áldozatok miatt lesz katasztrofális ha nem az okozott gazdasági kár miatt.
  • cateran #15
    No es megis,mik azok a dolgok,amik letfontossaguak 1 allamnak es netrol elerhetoek?
  • Madve #14
    Mostanára elérték Szalacsi szintjét: Kérem kaccsolja ki! :)
    Amúgy mi alapján döntik el, hogy már elég veszélyes a helyzet ahhoz, hogy Obama megnyomja az off gombot? És net nélkül hogy döntik el, hogy elég biztonságos a háló ahhoz, hogy megnyomják az on-t? A megelőzés a legjobb, máris lekapcsolhatják magukat a hálóról...
    Remélem neten keresztül oldják meg az egész "kapcsoló szisztémát" akkor legalább csak az off utasításkészlet fut le rendesen. :)
    Amúgy szerintem az egész csak arra jó, hogy amikor lerohanják a következő "terrorista" országot az olajért vagy másért, akkor nyugodtan lekapcsolják a polgári hálózatot "hogy megelőzzenek egy esetleges tenorista ellencsapást" ezzel aztán sikeresen megfosztják az állampolgáraikat annak lehetőségétől, hogy megtudjanak bármit is ami nem áll a vezetőik érdekében. Magyarul csak az lesz, ami a saját sajtójukban jelenik meg a cenzorok által jóváhagyva. A maradék beszivárgó infót meg könnyen eltussolják, mert körülményes lesz ellenőrizni annak valódiságát...
  • e57 #13
    Az előrelátás ott kezdődik, hogy ha adott egy eszköz, akkor minimum megtanuljuk használni mielőtt kézbe vesszük.
    Persze ez ránk is vonatkozik, nem csak az USÁ-ra.
    Persze ott lőfegyvert is tarthat mindenki, hiszen alkotmányos jog megvédeni magukat a portyázó indiánoktól.
  • Narxis #12
    Ott a pont!