Berta Sándor

Okostelefonok a hackerek célkeresztjében

Egyre többen használják az okostelefonokat, de mivel a felhasználók 95 százaléka nem használ adatvédelmi szoftvereket a készülékén, így folyamatosan nő a biztonsági kockázat is.

Napjainkban egyre többen böngésznek az okostelefonjuk segítségével vagy használják azt mobil adatátvitelre. Ezzel párhuzamosan azonban a tulajdonosok többsége nem fordít kellő figyelmet a biztonságra, így a készülékek a hackerek egyik kedvelt célpontjává váltak. A fertőzések mellett gyakoriak az adathalász-támadások is.

"Ma szinte mindenki használ valamilyen biztonsági szoftvert a számítógépén, ugyanakkor ugyanez nem mondható el a mobiltelefonok esetében. Sokan azt hiszik: azáltal, hogy kevés mobil vírus létezik, őket sem fenyegetik támadások Az igazi veszélyt azonban az online adatlopások és adathalász-akciók jelentik" - összegezte a tapasztalatokat Peter Stelzhammer, az AV-Comparatives.org biztonsági szakértője.

Emellett komoly problémát okoz, hogy sok biztonsági cég is túl lassan reagál a növekvő fenyegetésekre. Ugyan a mobil biztonság kifejezés egyre nagyobb jelentőséggel bír, de napjainkban kevés ilyen védelmi megoldás létezik. "Úgy tűnik tehát, hogy a fejlesztések még gyerekcipőben járnak" - tette hozzá Stelzhammer. A szakember véleményét megerősítette az AV-Comparatives.org legutóbbi tesztje is, amelyben a Windows Mobile, illetve a Symbian operációs rendszereket támogató mobil biztonsági programokat vizsgáltak meg. A résztvevők között voltak az ESET, az F-Secure, a Kaspersky és a Trend Micro termékei. "Minden tesztelt alkalmazás jól végezte a feladatát. Azonban a felhasználók alighanem jóval több integrált funkcióra számítanának" - közölték a szakemberek.

A legfontosabb, hogy a mobil készülékekre szánt védelmi megoldásokból se hiányozzon a tűzfal, valamint a vírusok és az adatlopások elleni védelem. "Mivel az okostelefonok drágák és kicsik, így nagyon vonzóak a tolvajok számára. Mobil biztonsági programok nélkül a bűnözőknek könnyű dolguk van. Ellopják a telefont, kicserélik a tulajdonos SIM-kártyáját vagy az ő költségére telefonálnak" - hangsúlyozta Stelzhammer. A legtöbb mobil biztonsági szoftverben viszont már van lopás elleni biztosítás és e funkció segítségével bárki megtalálhatja a készülékét vagy akár zárolhatja is azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • farxis #5
    Ez csak a butatelefonokra vonatkozik (1 okos telefon van az iphone), mert csak azokat lehet feltörni!!
  • kvp #4
    "már csak az utcán nem lehet tűzfalat használni,"

    Pedig ha fel birod emelni siman, csak jofajta teglabol kell epiteni. Es ha nem vagsz ra rest, hogy kilass, meg adblockernek is jo. A spam-elo szorolaposztokhoz pedig hozza lehet vagni.
  • who am I 7 #3
    ajjj tudtam, h ez lesz..már telóra is jönnek a férgek.. már csak az utcán nem lehet tűzfalat használni, meg adblockert...de majd eljön az az idő is, hogy sajátmagunkra is rákell tölteni.agybaj
  • kvp #2
    A fergeket is fejesztok csinaljak, csak nem amerikai es europai adatvedelmi, hanem tobbnyire orosz es azsiai adathalasz fejlesztok. Egyebkent az adatvedelmi szoftver csak annyibol allna, hogy titkositsuk a telefonon tarolt szemelyes fotoinkat meg bankszamla adatainkat, mert elofordulhat, hogy egy jateknak kinezo program letolti oket egy tavoli es kevesbe demokratikus orszagban talahato szerverre. Esetleg ugyanezt teszi par repteri ellenor a biztonsagi ellenorzes soran...

    Amiota az uj telefonok jo resze 'okos telefon' es valamilyen unix fut rajtuk (android, ios, stb.), amik gyakorlatilag desktop rendszerek, azota erdemes lenne ugyanolyan modon ovni a telefonok biztonsagat, mint ahogy a desktop gepet vagy a laptopunkat is ovjuk. A legtobb ember eseten ez semmilyen vedelmet nem jelent, nekik a pc-juk is virusos. A maradek probal tuzfalazni es egyeb szuroket felrakni. Meg kisebb resz titkosit mindent amit nem akar megosztani a vilaggal. A leg ovatosabbak mindezt egyszerre teszik es semmilyen ismeretlen szoftvert (pl. jatekokat) sem toltenek le a keszulekukre.
  • Büdös Bohóc #1
    Használjon a faszom adatvédelmi szoftvereket telefonon is. Egy kurva nagy becsapás az egész, 99%-ig biztos vagyok benne, hogy maguk a fejlesztők csinálják a férgeket is...