Berta Sándor

Az alkalmazások veszélyeztetik leginkább a windowsos PC-ket

A dán Secunia biztonsági szolgáltató cég legfrissebb tanulmányának készítői azt állítják, hogy nem elsősorban a Windows, hanem az ahhoz készülő szoftverek jelentenek komoly kockázatokat.

A Microsoft operációs rendszereit gyakran éri bírálat amiatt, hogy nem elég biztonságos. Nos, ha az egyes Windowsoknak vannak is hiányosságai a legnagyobb kockázatot maguk a felhasználók és az általuk használt programok jelentik. Ez derült ki a Secunia legújabb biztonsági felméréséből. A dán biztonsági szolgáltató munkatársai megállapították, hogy az olyan népszerű alkalmazások, mint a Firefox, az Adobe Reader vagy az iTunes egyre kedveltebb célpontjai a hackerek támadásainak. A szakemberek egy átlagos felhasználó szoftverkörnyezetét vizsgálták meg a sebezhetőség szempontjából. Összesen ötven népszerű programot vontak be a tesztbe, ezek közül 26-ot a Microsoft fejlesztett ki.

Kiderült, hogy 2007 és 2009 között a harmadik fél által megalkotott programok esetében 3,5-szer gyakrabban fordultak elő biztonsági hibák. A biztonsági hiányosságok száma a vizsgált időszakban a külső szoftverek esetében 220-ról 420-ra nőtt. Különösen az idei esztendő eddigi tapasztalatai adnak okot az aggodalomra, ugyanis az év első felében már majdnem annyi biztonsági hibát jelentettek a fejlesztők, mint tavaly az egész esztendő során. Júliusra sikerült elérni a tavalyi bejelentések számának 89 százalékát, ami semmiképpen sem megnyugtató. A folyamatot figyelembe véve idén év végére az ismertté váló biztonsági rések száma elérheti a 760-at, ami a tavalyi 420 hibának majdnem kétszerese.

Miközben a Microsoft rendszeresen frissíti az operációs rendszereit és a programjait, a független fejlesztőknél gyakorlatilag nem létezik egységes frissítéskezelés. A Secunia próbál segítséget nyújtani és a Personal Software Inspector (PSI) 2.0-s verziója már a Firefox, a Flash-lejátszók és az Adobe Reader esetében is kínál majd rendszeres frissítési lehetőségeket. Az alkalmazás nem csak az elavult szoftvereket jeleníti majd meg, hanem képes lesz azokat automatikusan frissíteni is.

A legtöbb biztonsági hibát bejelentő cégek listáját idén először az Apple vezeti, ami nem véletlen, hiszen csak a Mac OS X 10.6.3-os változatának esetében 65 biztonsági hiba vált ismertté. A második legtöbb bejelentés az Oracle nevéhez fűződik, míg a Microsoft csupán a harmadik. A listán negyedik a Hewlett Packard, amelyet az Adobe, az IBM, a VMware, a Cisco, a Google és a Mozilla követ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balintos #9
    szerintem nem kéne hagyni a usereknek, hogy alkalmazásokat telepítsenek, van pasziánsz, van paint, van jegyzettömb, van IE, mi kell még?
  • Dol Cse Vita #8
  • AgentKis #7
    A szabványosítás sok mindent megoldana...
    Különben meg az tényleg röhej, hogy a legtöbb program puszta használatához is rendszergazda jogok kellenek egy adott gép felhasználójának, a frissítésekről beállításokról nem is beszélve. Itt még a nyomtatók papírforrás kiválasztásának(!) lehetőségét is megemlíthetem, ami azért talán nem kifejezetten rendszergazdai feladat, sok típusnál mégis ilyen jog kell hozzá...
    A biztonsági kockázatok ott jelentkeznek leginkább ahol a fapados felhasználók olyan jogosultságokat kapnak amikkel nem tudnak rendesen élni. Olyan biztonsági korlátokat tudnak megkerülni, amikről fogalmuk sincs mire való. Na ez veszélyes igazán.
  • sanyicks #6
    egyébként ez tényleg így van. A vindóz tökéletes, gyors, stabil, ha nincs rá telepítve semmi (driver sem) :D

    Ez pl olyan hogy az autógyártó garanciát vállal az autó közúton történő összetörhetetlenségére, de csak akkor ha nem töltesz bele benzint, és nem indítod be a motort :)
  • MacropusRufus #5
    ez tetszik. A végén még kiderűlt, hogy a windows egy szuper valami csak a nyamvadt programok rosszat tetsznek vele. Áááááááá

    De akkor miért nem írja ráa a dobozra a kicsipuhánk, hogy csak akkor válla granaciát a rendszer stabilitására, ha nincs rá telepítve semmi? :o
  • Narxis #4
    Szarul van megírva a 3dsmaxod.
  • sanyicks #3
    Az alkalmazásaim működését veszélyezteti a vindóz. pl amikor 3dsmaxnál egyszer csak gondol egyet és újraindul az explorer, majd átteszi magát basic témára, majd vissza full aerora, majd vissza basicra, majd vissza aerora :D
  • miszterjoe #2
    Annak megállapítására, hogy a Windows-on kívül a programok is bugosak lehetnek, képesek voltak tanulmányt készíteni?! Ez nagyon brittudós effektus.
  • Ferrer #1
    "Az alkalmazások veszélyeztetik leginkább a windowsos PC-ket"

    Eddig azt hittem, pont azok tartják életben. LOL