Berta Sándor

Üzemidejével tűnik ki vetélytársai közül a Notion Ink tábla PC-je

A Notion Ink indiai vállalat Adam nevű készülékével alaposan felbolygatná a tábla PC piacot. A gép üzemideje minimum 15 óra és ezzel a tulajdonságával alaposan lekörözi konkurenseit.

Rohan Shravan cégalapító a Notion Ink blogjában írt részletes bemutatót az Adamról. A vezető elsősorban a tábla PC kirívóan magas üzemidejét ecsetelte a látogatók számára. Amennyiben hinni lehet a gyári adatoknak, az eszköz üzemideje legalább 15, maximum 20 óra, ezzel pedig jócskán megelőzi az Apple iPadjét. A rendkívül alacsony fogyasztás elsősorban a Pixel Qi 10,1 colos, 1026 x 600 pixeles felbontású, energiatakarékos TFT-kijelzőjének köszönhető. A megrendelők ugyanakkor dönthetnek úgy is, hogy egy 10,1 colos kapacitív érintőképernyővel rendelik meg a terméket.


Shravan hangsúlyozta, hogy a tábla PC-k esetében a legtöbbet fogyasztó alkatrésznek a kijelzők számítanak. Nincs ez másként az Adam esetében sem. A használt Pixel Qi képernyő ugyanakkor a környezeti fényeket is felhasználja a szükséges háttérvilágítás biztosításához és a fogyasztása csökkentéséhez, mindez pedig jótékony hatással van az üzemidőre is.

A Notion Ink alapítója a tesztek során két napon keresztül, napi 15-15 órán át működtette a készüléket. Shravan nem felejtette el megemlíteni, hogy egy iPad legfeljebb 12 órát bír egy akkumulátorfeltöltéssel. A kijelző mellett a siker másik titka az ARM Cortex A-9 kétmagos processzora és az Nvidia Tegra 2 platformjának alkalmazása lehet. Utóbbinál az OpenGL-t támogató grafikai egység gyakorlatilag alig fogyaszt valamit.


A 158 x 239 x 14 mm méretű Adam 3G-s és IEEE 802.11b/g/n modulokkal egyaránt rendelkezik, emellett 16 vagy 32 gigabájt flashmemóriát kapott és egy MicroSD-kártyahellyel is felszerelték. Ezenkívül a fejlesztők egy mini-USB-, két hagyományos USB-, egy HDMI- és egy Bluetooth 2.1-es porttal, továbbá egy AGPS-modullal, beépített mikrofonokkal, egy mikrofon- és egy fejhallgató-porttal, valamint egy 3,2 megapixeles integrált webkamerával is ellátták. Az eszköz súlya alig 650 gramm.

Az Adam első változatai az Android 2.2-es operációs rendszert használják majd, de a Notion Ink lehetővé fogja tenni a felhasználók számára, hogy aki szeretné, az bármikor frissíthessen az Android 3.0-s verziójára. Az új tábla PC várhatóan november végén jelenik meg, ára egyelőre nem ismert, de az indiai alapokból kiindulva valószínűleg bőven versenyképes lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #26
    Na, erről beszélek... Oké hogy felmegy, de a videón is látszik hogy napi munkára gyakorlatilag használhatatlan.
  • sathinel #25
    HTC evo 4g is felmegy itt az ubuntu.
  • sathinel #24
    http://www.youtube.com/watch?v=xN4c61ETCWg
  • sathinel #23
    http://tv.slashgear.com/notion-ink-adam-tablet-full-demo-hands-on-835/

    Tehát érintőképernyős, és android. + bill csatolható.
  • NeverI #22
    egér és billentyűzet és még van egy szabad usb port :)
    nem én kekeckedtem, hogy ez nem pc. csak próbáltam diplomatikus választ adni :D
  • sanyicks #21
    Igen? mióta van win95 arm-ra? Sima desktop linuxal meg miért ne lehetne wifit bt-t? Ezeket sima asztali gépen is használják... kamerát, gps-t is semmi akadálya hogy használják.
  • sanyicks #20
    nem kényelmetlen. Na mi lóg az usb-ben? :)
  • NeverI #19
    még jó, hogy lehet... :P
    az hogy kényelmetlen és macerás, az más kérdés :)
  • dzsagon #18
    Az olyan cuccok, amiken nem lehet szövegszerkeszteni, táblazatkezelni és stb azok nem PC-k.
  • MsUser #17
    Ja és a standard méretben a 4800mAh aksi belefér, mit tudhat azzal?
    Itt csak 4500-ról beszélnek 15h-20h mellett!
    Nem beszélve a hardware-ról teljes Adobe Flash 10.1 támogatás, az nVidia Tegra 2 1Ghz-es de van belőle multicore is 2x1Ghz Cortex-A9 Processor fejlett 3D grafika az Unreal is gördülékenyen fut és teljes HD támogatás ez nemcsak jó de, kiváló!