Berta Sándor

Egyre több cégnél tabu a közösségi portál

Folyamatosan nő azoknak a vállalatoknak a száma, amelyeknél az ipari kémkedéstől való félelem miatt gyakorlatilag tiltólistára teszik a Facebookot, a Twittert és a többi közösségi honlapot.

A cégek a döntés meghozatalakor általában arra hivatkoznak, hogy a közösségi oldalak látogatása komoly kockázatot hordoz, hiszen gyakoriak a biztonsági és az adatvédelmi hiányosságok. "Munkatársaink többsége számára sok közösségi portál biztonsági okokból elérhetetlen a munkahelyükön" - indokolta az intézkedést például a Commerzbank. Hasonló okokból döntött a közösségi oldalak látogatásának tiltása mellett Rainer Benne, a Porsche biztonsági vezetője, aki kiemelte: elsősorban az ipari kémkedéstől tartanak. A feketelistát készítő és alkalmazó vállalatok közé tartozik még a Volkswagen, miközben az E.On és a Linde nem vezetett be általános Facebook-tilalmat, ugyanakkor egyes telephelyeken akadályozzák a közösségi honlapok elérését.

A biztonsági okok és az ipari kémkedéstől való félelem azonban csak az érem egyik oldalát jelentik. Szintén nagyon sok munkaadó fél attól, hogy ha túlzottan engedékeny, akkor beosztottjai a munkaidejükben állandóan a Facebookon vagy a Twitteren fognak lógni, esetleg folyton YouTube-videókat néznek. Mindez pedig nem megengedhető jelenség és akadályozhatja a hatékony termelést. Ezt az álláspontot képviseli többek között a Daimler.

A Clearswift tanulmánya szerint a cégek 30 százaléka tart attól, hogy visszaeshet a termelés, ha engedélyezik a közösségi oldalak látogatását, míg 56 százalékuk egyértelműen biztonsági kockázatokkal indokolta a tiltást. Christian Fuchs, a Kaspersky szakértője szerint a helyzet egyszerű: míg korábban az e-mailekben terjedt a legtöbb kártevő, addig most már a közösségi hálózatok legalább annyira fertőzöttnek számítanak.

Candid Wüest, a Symantec munkatársa hozzátette, hogy az interneten nagyon egyszerű céginformációkhoz jutni. Elegendő csupán, ha a bűnöző megkeresi az adott társaság két vagy három dolgozóját és máris számos hasznos adatot tudhat meg. Ráadásul a közösségi portálokon gyakori, hogy az emberek csak azért felvesznek valakit a barátaik közé, merty egy kollégájuk is így cselekedett. A bűnözők pedig pont erre, a hiszékenységre és az óvatosság, valamint a bizalmatlanság gyakorlatilag teljes hiányára építenek. A felhasználók az évek alatt megtanulták, hogy ne bízzanak az ismeretlen címekről érkező, gyanús e-mailekben, de a közösségi honlapokon még nem ez a helyzet, azokban jóval nagyobb a bizalmuk.

A Symantec szakértője kiemelte, hogy ennek ellenére nem feltétlenül a tiltás jelenti a legjobb megoldást, hiszen az információk megszerzésének, illetve az azokkal való visszaélésnek a veszélye továbbra is fennáll. Elég például, ha egy alkalmazott a munkahelyi laptopját használja otthon vagy egy tömegközlekedési járművön. Fuchs osztotta kollégája véleményét, szerinte is sokkal hatékonyabb, ha a cégek a tiltások helyett inkább oktatással, a lehetséges veszélyforrásokra való figyelemfelhívással harcolnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lapaleves #10
  minden normális cégnél tiltva van az usb drive csatolás, esetleg read-onlyban, pár értelmesebb arcnak van megengedve.

  "A felhasználók az évek alatt megtanulták, hogy ne bízzanak az ismeretlen címekről érkező, gyanús e-mailekben"

  persze. honnan szedik ezt a hülyeséget? szart se tanult az átlagjúzer, most is n+1 bot fut a gépén anélkül, hogy a leghalványabb fogalma lenne róla.
 • Darth Sith #9
  mintha telefonon nem lehetne fészbúkozni vagy tvitterelni....
 • Mcsiv #8
  twitter kliens legyen a talpán, ami egy normálisan beállított tűzfalon kimegy
 • Alzi #7
  Az MSN nem veszélyes?
 • AgentKis #6
  Kémkedni nem nyilvános oldalakon szoktak, sokkal inkább az értékes munkaidőt elqrni...
  Mondjuk egy irat vagy rajz lefényképezése egy kamerás mobillal nem nagy ügy. USB-kulcsot, memória kártyát is mindenki ismeri. Ezekkel (is) lehet kémkedni úgy, hogy senki sem tudja meg. Az igazi kémek meg még okosabbak!
 • Thaison #5
  Ez nálunk is így van, nem lehet megnézni a közösségi oldalakt, tiltva vannak plusz ha megpróbálod megnézni akkor azt is logolja a rendszer. De ezzel egyetértek, munka közben ne ezzel foglalkozzanak az emberek plusz tényleg lehetőséget jelent arra hogy különböző infókat kiküldj a cégtől....
 • tgunda #4
  Lehet, sőt biztos, hogy nincs 100%-os megoldás. Viszont egy jól megcsinált vállalati rendszernél, ahol minden egyes gépet felügyel a központi admin, simán lehet látni, hogy ki merre jár és mit csinál. Ha pedig észreveszik, hogy valaki kijátszotta a szabályokat, azonnal huss.... Nálunk is volt erre példa.
 • Poetro #3
  Arra mondjuk kíváncsi vagyok, hogyan akadályozzák meg a Twitter használatát. Elvégre több száz kliens és webes portál létezik, ahol olvashatod a tweeteket, és tudsz küldeni újabb bejegyzéseket, úgy, hogy nem is kell ellátogatnod a Twitter.com-ra.
 • Sir Quno Jedi #2
  Nagyügy ez évek óta így van nálunk. Bankiinfóban nem szeressék a közösségi nyavalyásokat. :D
 • fantomas11 #1
  Egyetértek. A mai világban meg kell akadályozni, hogy a munkavállalók figyelme elkalandozzon. Márpedig a világháló alkalmas arra, hogy akár órákat üljünk előtte, miközben gyakorlatilag semmit sem csinálunk.