Berta Sándor

Digitális klónjukban élhetnek tovább a felhasználók

Az Intellitar meglehetősen egyedi módon oldotta meg az öröklét kérdésének problémáját. A cég lehetővé teszi, hogy bármely felhasználó elkészíttethesse a saját virtuális másolatát, így a halála után is elérhető marad a barátai és rokonai számára.

A vállalat neve az Intelligens Avatár fogalmak összevonásából jött létre. A hivatalos honlapon bárki elkészítheti saját online klónját és ennek során számos jellemzőt megadhat, például a hangot, a kinézetet vagy akár a tapasztalati tudást. Az egész folyamat mindössze néhány órát vesz igénybe, az eredmény pedig megdöbbentő. Az Intellitar Don Davidson ügyvezető digitális kópiáján keresztül mutatta be a rendszer működését. Nos, meglehetősen furcsa érzés a szakember virtuális másolatával beszélgetni.


A második én ezután legfeljebb az áramkimaradások, a rendszerösszeomlások és a vírus- vagy hackertámadások miatt szenderülhet átmenetileg jólétre. De bármilyen esemény következzen is be, később gyakorlatilag folyamatosan elérhető marad a barátok, rokonok vagy ismerősök számára és ezáltal az elhunyt felhasználó már nem csak a gondolatokban maradhat a szeretteivel.

Don Davidson, a cég alapítója és ügyvezetője a Huntsville Times nevű lapnak elmondta: a céljuk az volt, hogy a már meglévő technológiák alapján bárki egyfajta élő hagyatékot hozhasson létre, akár egy digitális klónt is, ha ezt szeretné. Így a világból távozó a következő generációkra hagyhatja énjét, kinézetét, tudását, legfontosabb gondolatait, ráadásul fiatalként és egészségesként marad meg az emberek emlékezetében.

Az Intelligens Avatár azonban nem csak a saját hangunkon és arcunkkal válaszolja meg a neki feltett, előre megadott kérdéseket, vagy akár ő maga tesz fel kérdéseket, hanem az ígéretek szerint egy mesterséges intelligencia segítségével a teljesen új helyzetekre is reagálni tud majd. Amennyiben valaki sokat foglalkozik a digitális másolatával, úgy az egy nagy tudású rendszerré válhat, amelynek az anyaga folyamatosan frissíthető, kiegészíthető.

Davidson szerint az alapverzió mellett hamarosan lesz egy szakértői változat is, amelyben bárki szaktudással egészítheti ki a saját ismereteit. Például, ha valaki jó horgász vagy történész, esetleg matematikus akart lenni, akkor ezekkel a tapasztalatokkal bővítheti ki saját virtuális énjének tudását és adatait. A rendszer gyakorlatilag úgy működik majd, mint amikor különböző kiegészítő modulokkal turbózzuk fel a böngészőnket. Szintén hasznos lehet ez a funkció, ha egy fiatalon eltávozó szülő üzenetet akar hagyni felnövő gyermekének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • e57 #30
    A többsejtű, ivarosan szaporodó lényeknél (pl. ló, macska, ember) az utód génállománya mindig a két szülő génállományának keveredéséből jön létre, így nem teljesen igaz hogy a lény a génállományában tovább él. Az ivaros szaporodás pont a génállomány gyorsabb változása miatt előnyös az evolúcíó szempontjából.

    Valóban felfoghatjuk úgy is, hogy az emberi egyedek csak az emebri génállomány szaporítószervei, és tulajdonképpen ha bevégeztük a küldetésünket (létrehoztunk utódokat), akkor már nincs is jogunk tovább élni. Az a véleményem, hogy az ember már több természeti törvény alól kivonta magát, hát ez lehet a következő.

    Az általam említett orvosi törekvések éppen erről szólnak. Nem pusztán az élet meghosszabbítása a cél, hanem az aktív élet meghosszabbítása. Pl. 20-40 éves távlatban azt hiszem az a cél, hogy az olyan betegeket, akiket ma csak szerv átültetéssel tudnának megmenteni, ilyen "megfiatalító" kúrával gyógyíthatóak legyenek.
  • NEXUS6 #29
    Igazság szerint a többsejtű lények is halhatatlanok. Pontosabban a gének azok. A természet egyszerűen kinyírja azokat az egyedeket, amelyek befejezték a szaporodási ciklusukat, mert csak feleslegesen fogyasztanánk az erőforrásokat. Senki nem rinyál azért, mert a beporzás után a virág elszárad. Mi is csak azok vagyunk.

    Nem az életet általában, hanem a fiatalságunkat kell meghosszabbítani. A gyógyászatunk bizonyos szempontból félresiklott, gépekkel bárki testét szinte korlátlanul életben tudjuk tartani, de a náthát még nem tudjuk gyógyítani.
  • e57 #28
    A biológiai "halhatatlanság" közel sem természetellenes, vagy lehetetlen, sőt még csak nem is ritkaság. Az egysejtű állatok többsége ilyen. A halhatatlanságot 2 ok miatt idézőjelbe. Az egyik ok... ha nincsenek meg az élethez szükséges feltételek (táplálék, oxigén, stb...) akkor természetesen ezek is elpusztulnak.
    A másik ok, hogy osztódással szaporodnak, így felfoghatjuk úgy is, hogy amikor kettéválik az az egy sejt, akkor az eredeti sejt elpusztul, és 2 új sejt keletkezik.

    A többsejtű élőlényeknél, a sejtek osztódásának számát egy bizonyos mechanizmus korlátozza. Ezért is öregedünk el. A beteg, daganatos sejtek "meghackelik" ezt a mechanizmust, így náluk nem működik a korlátozás. Ezért is tud annyira burjánzani. Ezt leutánozva próbálnak a kutatók megoldást találni a fiatalság megtartására.
    Valóban magyarországon voltak/vannak eredményes kísérletek állatokon.
  • NEXUS6 #27
    Ez szerintem több mint morbid, inkább ízléstelen.

    Addig jó poén amíg él, de senkinek nem kívánom, hogy az elhunyt szeretteiből egy ilyen cég, meg egy program bohócot csináljon.

    Ha valaki elment, akkor elment, az itt maradottaknak, meg kell szokniuk, hogy nincs itt.
    Ez a pótlék kb annyira értelmes és egészséges, mint amikor az anyjától elszakított kismajomnak adnak egy plüssmacit.

    Mivel a halált természetellenes valaminek tartjuk, úgy teszünk mintha nem is lenne, de pont hogy ez a természetellenes.

    Mellesleg, éljen Nov 1. a nemzetközi halottak napja!
    :)
  • torreadorz #26
    " hiába aktiválnánk vissza a sejtek telomerázképző enzimjét,(ami visszaépítené a kromoszómavégeket) mert ezáltal a sejtek tulajodnképpen egyfajta hallhatatlan rákos sejtekké válnának."

    De tudtommal a szervezet általában képes elpusztitani a rákos sejteket. Máskülönben már 10 éves korodra rákos lennél.
  • Locutos #25
    Rotyka #8 Remélem te kiszelektálódsz magadtól: megöregszel és ha esetlegesen addigra mégis megoldódna az öregedés problémája nem leszel gyáva addigra és te hagyod magad meghalni, mert ha nem akkor inkább nem írom le... :)

    boond #23: Én ennál jobb népetetést is tudok: hiába aktiválnánk vissza a sejtek telomerázképző enzimjét,(ami visszaépítené a kromoszómavégeket) mert ezáltal a sejtek tulajodnképpen egyfajta hallhatatlan rákos sejtekké válnának.

    Különben meg ez az egész dolog egy nagy baromság, egy chatbototnak adnak arcot és az vagy te. Ez se az identitásodba nem fér bele, se az örök életbe nem fér bele, totál marhaság az egész.
  • gombabácsi #24
    jujj és erről még komolyan el is beszélgetnek az emberek...
  • boond #23
    Múltkor nézem a national geographic channelt, ott az idő múlását és a ránk gyakorolt hatásáról volt szó.
    Arra jutottak, hogy az öregedés nincs kódolva a sejtekben, ez nem természetes dolog. (már mint az öregedés)
    Azonban van egy kis dolog, mégpedig, hogy állandóan hibák keletkeznek, amiket javítani kell, (vmit a sejtekben történő energia termelés melléktermékéről dumáltak, hogy károsít...nem tudom pontosan) de a lényeg ez szél malom harc, mert egy idő után túl sok lesz a javítani való -azaz nem bírnak vele lépést tartani, és ennek következménye a megöregedés is. (állítólag)
  • boond #22
    hülyeség, nem azt akarod, hogy egy program "éljen" hanem te szeretnél élni.
    Annak ha van egy program ami próbál megszemélyesíteni, annak semmi köze a halhatatlansághoz.
  • boond #21
    A biológiai test halhatatlansága természetellenes és remélhetőleg nem valósítható meg soha.

    Ez sem feltétlenül igaz.
    Van olyan állat ami képes visszafiatalodni (vmilyen medúza féle)