Berta Sándor

ENSZ: 2015-re szélessávú internetelérést minden második embernek!

Az Egyesült Nemzetek Szervezete azt szeretné, hogy ha öt esztendő múlva már a Föld lakosságának legalább a fele rendelkezne nagy sávszélességű internethozzáféréssel.

"A világ kormányainak ezt a problémát kiemelten kell kezelniük. A világ vezetői egyetértenek abban, hogy a jövőt szélessávval építjük. A nagy sávszélességű internetkapcsolatok munkahelyeket teremthetnek és növelhetik a termelékenységet" - jelentette ki Hamadoun Touré, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) főtitkára. A politikus hozzátette: 2015-re a szélessávú internethozzáférésnek alapvető polgárjoggá kell válnia, az internet ugyanis a legjobb eszköz az ENSZ által a következő öt évre meghatározott un. Millennium fejlesztési célok elérésére.


A fejlesztésekre szükség van, hiszen miközben a fejlett országokban élőknek csupán havi keresetük kevesebb, mint egy százalékát teszi ki egy nagy sávszélességű kapcsolat díja, addig az Etiópiában, Malawiban vagy Nigerben élőknek a havi bevételük többszörösét kell kifizetniük. A kormányoknak meg kell könnyíteniük az új internetszolgáltatók piacra lépését és nem szabad túl adókkal sújtaniuk ezeket a vállalkozásokat.

Touré ismertette a The Future Built On Broadband című tanulmány megállapításait. A dokumentum kiemeli, hogy a szélessávú internet elterjedtsége szorosan összefügg a gazdasági növekedéssel. A 21. században a szociális és a gazdasági jólét szempontjából ugyanolyan fontosak lesznek a mindenhol elérhető nagy sávszélességű internetkapcsolatok, mint a közlekedési, a víz- és az elektromos hálózatok.


Ban Ki-moon ENSZ főtitkár is felszólalt

Az 50 százalékos lefedettség mindenképpen ambíciózus célkitűzésnek számít, hiszen jelenleg még csak Nyugat-Európában, Óceániában és Észak-Amerikában éri el a szélessávú kapcsolatok aránya a 30 százalékot. A fejlődő államokban, például Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában csak minden tizedik lakosnak van nagy sávszélességű internetelérése, míg a legszegényebb országok esetében ez az arány csupán 1 százalék. A helyzetet nehezíti, hogy nincsen egységesen meghatározva, hogy milyen kapcsolat számít szélessávú internethozzáférésnek.

Az ITU becslései szerint az idei év végéig világszerte már 900 millió nagy sávszélességű internetelérés lesz, a jövőben pedig egyértelműen a mobilinternet lesz a meghatározó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Crane #9
    Én is erre gondoltam.
  • Shakata #8
    Nos, kíváncsian várom az időt, amikor az éhező afrikai gyerekek ujjongva regelnek majd facebookra...
  • Murder3 #7
    az h próbálnak mit sem ér úgyse tudnak ellen tenni semmit.
    Lassan meg már a torrentoldalaknak is lesz akkora befolyásuk h tegyenek ezek ellen.
  • miszterjoe #6
    @amitakartok #4: igazából a HD videókhoz szerintem, nem csak sélessáv, hanem megfelelő hardver is kell. Így hiába van szélessávod, ha még csak megjeleníteni sem tudod, vagy nincs vas ami meghajtsa. OK, 720p még határeset, de 1080p már húzós, a 4k-ról nem is beszélve. A szélessávhoz egyébként jó lenne olyan információkat is, ha kikötnének mint például garantál sáv (le/fel) és havi átviteli limit. Egy hasonló cikknél itt, egy hozzászóló írta nekem, hogy a szélessáv kell ahhoz is, ha valaki saját gépről hostol weblapot. Szerintem, az átlag felhasználó nem fog saját gépen weblapot hostolni. Ha mégis (mert lesz megfelelő szoftver) akkor nem hiszem, hogy BBC szintű látogatottsága lesz azoknak.
    De előbb oldják meg a szegénység, éhezés és a fogyó édesvíz problémáját, aztán majd térjünk erre vissza.
  • WoodrowWilson #5
    Sok jellemző szerint lehet csoportosítani, de főleg GDP/fő vagy HDI szerint szokták. Ha csak két kategóriát különböztetünk meg, akkor mi a fejlettek közé tartozunk.
  • amitakartok #4
    Pares:
    Szélessáv kell netes mozizáshoz illetve hi-res grafikákat használó weboldalakhoz is. Főleg Youtube (HD videók!) és többiek fogyasztanak akkora sávszélességet.

    Rotcsa:
    A fejlettséget elvileg egy főre jutó átlagjövedelemmel mérik.
  • Rotcsa #3
    Oroszország, meg Kína fejlődő ország????
    Mi alapján számít egy ország "fejlett"-nek?

    A mi hol vagyunk ebben az intervallumban?
  • Pares #2
    Mármint természetesen most a gyorsabb internet kapcsolatokra gondoltam, kicsit össze lett keverve az edit után...
  • Pares #1
    Szerintem szélessávú net főleg a torrentezőknek kell. Na de minek mindenkinek 2015-re szélessáv, ha addigra olyan törvényeket fognak bevezetni, amivel elnyomják a torrentezést? Vagy legalábbis megpróbálják elnyomni, mert mint tudjuk... Na de akkor is.