Berta Sándor

Nyitott optikai kábelhálózatokat akar az EU

Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy ha a nagy sávszélességű internethálózatok legújabb generációja nem csak a nagy távközlési cégek, hanem minden piaci szereplő számára nyitott lenne.

A Financial Times birtokába jutott információk szerint az Európai Bizottság jövő hétfőn akarja elfogadni azokat az irányelveket, amelyek segítségével biztosítható, hogy sem a Deutsche Telekom, sem más szolgáltatók ne szerezhessenek monopolhelyzetet az optikai kábelpiacon. A testület egyértelműen állást foglalt a kérdésben és ez a döntés meghatározhatja a következő esztendők európai telekommunikációs piacát. A kontinensen szükséges fejlesztések összege elérheti a 180-270 milliárd eurót.

Az üzemeltetők minden érdeklődő cég számára kötelesek lesznek garantálni az optikai kábelhálózataikhoz való hozzáféréseket és részletesen szabályoznák az ezért cserébe kérhető díjakat is. A helyi távközlési felügyeletek dolga lesz annak ellenőrzése, hogy vajon a távközlési óriások elegendő kapacitást biztosítanak-e a többi szolgáltatónak vagy sem, illetve hogy az előre meghatározott összegeknél ne kérjenek többet. Neelie Kroes, az Európai Unió telekommunikációs ügyekért felelős biztosa azt szeretné, hogy ha a következő években egyre több fejlesztés valósulna meg és természetesen a piaci verseny sem gyengülne.

A mostani döntés egyúttal azt is jelenti, hogy a nagy távközlési társaságok és az őket támogató Angela Merkel német kancellár egyértelműen vereséget szenvedtek a vitában. Kroes határozottan visszautasította, hogy előnyben részesítsék a multinacionális cégeket és az európai uniós biztos ragaszkodik ahhoz, hogy a távközlési felügyeletek minden piaci szereplő számára egyenlő esélyeket biztosítsanak. A Telefónica és a Deutsche Telekom azonnal támadta ezért az Európai Uniót. "Attól félünk, hogy a költségorientált rendszerhozzáférési kötelezettségek szisztematikus alkalmazása nem megfelelő az új generációs hálózatok esetében" - jelentette ki Michael Bartholomew, az Európai Telekommunikációs Hálózati Operátorok Szövetségének (ETNO) elnöke.

"Jó ez az elképzelés, mert így senki sem kerülhet monopolhelyzetbe és csábíthatja el a konkurensei ügyfeleit. Az Európai Unió megértette, hogy az optikai kábelhálózatok kiépítésekor új monopolszerű struktúrák alakulhatnak ki. Sehol sem fektetnek egy optikai kábel mellé még egyet. Éppen ezért kell a kábelfektetőnek garantálnia, hogy mások is hozzáférhessenek a rendszeréhez" - üdvözölte viszont a hírt Jürgen Grützner, a VATM távközlési szervezet ügyvezetője.

Kroes nem csak szabad és valódi piaci versenyt szeretne, hanem azt reméli, hogy a döntésnek köszönhetően egyre több település használ majd fel európai uniós forrásokat a szélessávú infrastruktúrája fejlesztésére. A csomag részeként minden tagországot kötelezni fognak arra, hogy a digitális átállás miatt felszabaduló frekvenciákon vezeték nélküli internethozzáféréseket biztosítsanak a felhasználóknak. Ezt a döntést minden tagállamnak legkésőbb 2013-ig meg kell hoznia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)