Berta Sándor

Közel 1 Gbit/s-os letöltési sebességet ért el a Verizon

Az amerikai távközlési cég hálózatán akár 1 Gbit/s-os adatátviteli sebesség is elérhető, így a jövőben zökkenőmentesen biztosíthatók a 3D-s televíziós és az Ultra-HDTV szolgáltatások.

A Verizon tesztjére még júniusban került sor egy a massachusettsi Taunton városában élő üzleti előfizetőnél, de az eredményeket csak most hozták nyilvánosságra. A kísérletbe egy helyi és másik szervert vontak be. A két számítógép egymástól 644 kilométer távolságra volt. A társaság szakemberei a teszt során 925 Mbit/s-os maximális és 800 Mbit/s-os átlagos letöltési sebességet mértek.

A Verizon jelenleg is működő és a Motorola által kifejlesztett Gigabit Passive Optical Network (GPON) nevű hálózata elméletileg 2,4 Gbit/s-os maximális letöltési és legfeljebb 1,2 Gbit/s-os feltöltési sebességet is elérhetővé tesz, azonban a gyakorlatban még sosem mérték le az infrastruktúra maximális teljesítményét. A konszern az elmúlt években 23 milliárd dollárt fordított a Fibre-To-The-Building (optika az épületig) és a Fibre-To-The-Home (optika az otthonokig) rendszerei fejlesztésére. A vállalat FiOS néven egy internet-, telefon- és TV-előfizetést egyaránt tartalmazó csomagot is kínál az ügyfeleinek. A jövőben azonban más ajánlatokkal rukkolna elő, például asztali virtualizációs csomagokat kínálna.

"Ez az adatátviteli sebesség lehetővé teszi a számunkra, hogy a FiOS-előfizetők nagyobb sávszélességre vonatkozó kívánságait teljesíthessük. A jövőben 3D-TV, Ultra-HDTV, multiplayer játék- és HD-videokonferencia szolgáltatásokat kínálunk majd az ügyfeleinknek" - jelentette ki Brian Whitton, a Verizon Technology Group vezetője. A kérdés már csak az, hogy mikortól lehet majd érdemben kihasználni az infrastruktúrában rejlő lehetőségeket. A Verizon ugyanis a FiOS-előfizetőknek egyelőre 50 Mbit/s-os maximális letöltési sebességű internetcsomagokat kínál havi 140, illetve 145 dollárért és a jövőben csak 100 Mbit/s-os csomagokat akar bevezetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #3
    Az optikai kábelben jóval nagyobb a potenciál, az hogy a mostani aktív eszközökkel ennyire lőtték be nem jelenti hogy x év múlva ne tegyenek a végeire fejlettebb kütyüket akár 10x sebességgel. Rézdróton is mekkora szám volt annó az 56k-s modem most meg megák mennek ugyanott.
  • Sliders #2
    Most nem azért de az UHD vagy az ultra hdtv-hez nem kéne 1920x1080-asnál nagyobb felbontás? Igaz az usaban csak 1280 a standard, d emégis az UHD kicsit még odébb van. Vagy ez ilyen fantázia név?
  • sanyicks #1
    az a gáz, hogy az a 2,4/1,2 gbit, az osztott :) tehát az optikai hálón lévő összes user osztozik rajta....