Berta Sándor

A Telstra építheti ki az ausztrál optikai hálózatot

Az ötödik kontinens nagy szélessávú infrastruktúráját 37 milliárd dollárért fejlesztik, a programban kulcsszerepet kap a helyi távközlési óriáscég.

A projekt komoly kihívást jelent nem csak Kevin Rudd miniszterelnöknek és a politikai döntéshozóknak, hanem a Telstra vezetői és munkatársai számára is. Az ambíciózus kezdeményezés célja, hogy minden ausztrál háztartásban legyen belátható időn belül gyors internetelérés. A megkötött megállapodás részét képezi, hogy a Telstra köteles a meglévő DSL-hálózatát optikai kábelekre lecserélni. Az így fejlesztett és bővített új infrastruktúrát a National Broadband Network Company (NBN Co) nevű állami cég béreli majd vissza hosszú távra 9,6 milliárd dollárért a Telstrától.

Ausztráliában jelenleg a nagy sávszélességű internethozzáférések jóval drágábbak a többi fejlett állam hasonló adatátviteli sebességű internetcsomagjainál. Emellett a hálózat teljesítménye is hagy kívánnivalót maga után. A megegyezésre tehát mindenképpen szükség volt és annak Rudd külön örülhetett, hogy sikerült megnyerni az ügy mellé a sokáig hezitáló Telstra vezetőit. A távközlési konszern ugyanis sokkalta az állami beruházás tervezett költségeit. Stephen Conroy ausztrál távközlési miniszter nem véletlenül jelentette ki: "A háború véget ért!"

A helyi kabinet a 37 milliárd dollárból több, mint 27 milliárd dollárt biztosít és ezt a hatalmas összeget hét év alatt fektetik be a hálózat fejlesztésébe. Eldőlt az is, hogy az új infrastruktúra kiépítése után öt esztendővel az egész rendszert privatizálni fogják. A program sorsa a mostani megállapodás ellenére kérdéses, mivel októberben parlamenti választásokat tartanak az ötödik kontinensen és a konzervatív ellenzék már korábban jelezte: győzelme esetén azonnali hatállyal leállítja a milliárdokat felemésztő beruházást. Emellett szintén nyitott kérdés az is, hogy vajon a helyi versenyfelügyelet és a Telstra részvényesei rábólintanak-e a jelenlegi formájában a beruházásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!