Gyurkity Péter

300 MB/s az SD-kártyáknál

Hamarosan egy nagyságrenddel jobb sebességet kínálhatnak majd az igen népszerű SD-kártyák egy most bemutatott fejlesztésnek köszönhetően - jövőre várható a véglegesítés.

A Secure Digital platform fejlesztését felügyelő SD Association jelezte, hogy elkészültek a következő generáció alapjait jelentő új technológiával, amelynek révén akár háromszoros sebességnövekedést érhetünk majd el még a most bejelentett SDHC és microSDHC változatokhoz képest is.

A fejlesztés elsősorban a csatlakozó terén nyújt újdonságot. Itt két sorban sorakoznak az érintkezők, amelyeken keresztül számítógépünk, illetve hordozható eszközeink kommunikálhatnak a memóriakártyákkal. A megoldást a most megjelenő és várhatóan az elkövetkező hónapokban elterjedő SDHC és SDXC (valamint microSDHC és microSDXC) kártyákon alkalmazzák majd. Ennek eredményeként pedig akár 300 MB/s átviteli sebességet is elérhetünk, amely már mindenképpen kellemes iramot jelent, legyen szó bármilyen tartalom másolásáról. A szövetség szerint ezzel az SD-platform alkalmassá válik a nagy felbontású mozifilmek hordozására és kényelmes megtekintésére is, ez pedig belátható időn belül fontossá válhat.

Mielőtt azonban a negyedik generáció szabványa elnyeri végleges formáját - várhatóan a jövő év elején -, az SD 3.0 specifikációnak megfelelő első memóriakártyák jelennek meg a piacon. Itt elsőként a Panasonic jelent meg a küzdőtéren, mégpedig éppen a napokban, amikor bejelentették a 8 és 16 GB-os SDHC UHS-I példányok elkészültét.

A Toshiba erre egy még gyorsabb fejlesztéssel kontrázott, egészen pontosan három SDHC és három microSDHC változattal, 4-32 GB kapacitással, amelyek 95/80 MB/s, illetve 40/20 MB/s átviteli sebességet biztosítanak - ez eddig a leggyorsabb a harmadik generáció keretein belül. A következő nagy ugrás tehát 2011 elején várható - többek között a fent említett fejlesztés révén -, feltéve, hogy az SD 4.0 valóban elkészül addigra. A visszafelé való kompatibilitást mindenképpen megőrzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #6
    Bár a wikipedia-n sem nagyon írnak erről semmit, gyanítom, hogy ez az akár 300MB/s az SD interfészre vonatkozik és nem a tényleges átviteli sebességre, azt ugyanis nehezn tudom elképzelni, hogy a közeli jövőben lesz olyan NAND flash chip, ami önmagában ekkora vagy akár ezt megközelítő sebességre lesz képes. Valószínűleg a mostani 20-30MB/s-os single flash olvasási sebességgel most értük ez az eredeti interfész sebesség végét, ezért úgy gondolták, ha már változtatunk rajta, legyen benne tartalék. Az biztos, hogy ezzel emgint jó ideig nem kell hozzányúlni az SD interfészhez. :)

    Dchard
  • god25 #5
  • redgreen #4
    Ld.: Kapcsolódó cikkek rovat a cikk alatt.
  • redgreen #3
    MMC plus már régóta létezik, két sornyi érintkezővel, 8 bites párhuzamos adatátviteli lehetőséggel. Én is vettem kb. 4 éve, azóta se találok 8 bites olvasót hozzá. A normál olvasókkal meg nem kiemelkedőek a képességei. Ha ezeknek is ilyen támogatottsága lesz, akkor csak parasztvakítás a 300MB/s sebesség. De reméljük, az SD vonalra jobban odafigyelnek, mint az MMC-re. Bár még SDXC olvasóval sem talákoztam. Igaz, kártyával se.
  • Freshke #2
    Azért jó lenne végre ez a sebesség, mert nem tartana annyi időben leszedni a nagy RAW fájlokat. Nekem már nagyon nagy szükségem lenne egy ilyen kártyára bár az biztos hogy az elején aranyárban lesz. De megéri,ezért a sebességért. Wifis SD kártyáról meg még nem hallottam, nem hiszem hogy ekkora részbe bele tudják sűríteni a wifi modult...de lehet hogy én tévedek. Linkelhetnél róla valami cikket god25!
  • god25 #1
    És mikor lesz végre wifis az SD kártya? Már jó ideje ígérgetik.