Felföldi Beáta

Új logót kapnak az SDHC és SDXC memóriakártyák

Az új szimbólumokkal a vásárlók könnyebben eldönthetik, melyik SD memóriakártya alkalmazásával használhatják ki maximálisan fényképezőgépük teljesítményét.

A rengeteg digitális termék miatt megszaporodott az SD memóriakártyák választéka, manapság már több, mint 2,5 milliárd ilyen miniatűr tároló van forgalomban. Ezeket több alkategóriára bontják, Class 2, Class 4, Class 6 és a Class 10 jelzésekkel, melyek a legkisebb adatátviteli sebességre utalnak. (Például egy Class 10-es memóriakártya garantáltan képes minimum 10 MByte/s-os írási sebességre.) A legújabb videókamerák, digitális fényképezőgépek is kompatibilisek a legrégebbi, azonos szabványú memóriakártyával, azonban ezek jelentősen visszafogják a felvevők teljesítményét, amivel rengeteg vásárló nincs tisztában.


Éppen ezért az SD Association két új, az SDXC és az SDHC memóriakártyákhoz szánt logót mutatott be. Az első szimbólum az UHS (Ultra High Speed), mely olyan eszközök jelzésére szolgál, amelyek adatátviteli sebessége elérheti a 104 MB-ot másodpercenként. Ez csak azokon az SDXC és az SDHC termékeken lesz megtalálható, amelyek jelenleg a leggyorsabbnak számító busz interfésszel rendelkeznek. Ezekkel négyszer olyan gyors adatátviteli sebesség érhető el, mint a ma általánosnak számító ~25 MB/s-os sávszélesség.


A második szimbólum az UHS Speed Class 1 jelölése, mely azokat a termékeket emeli ki, amelyek teljesítménye lehetővé teszi HD videók valós idejű felvételét. Az SDXC UHS-I és az SDHC UHS-I kártyák természetesen UHS-I-s készülékkel érik el a legjobb teljesítményt, így a vásárlónak lehetősége lesz HD minőségű videók felvételére úgy, hogy közben egyéb funkciók egyidejű működtetése sem jelent problémát. Csak ezek a készülékek és SD kártyák tartoznak majd az UHS Speed Class 1-es csoportba.


"Az új, nagy teljesítményt és gyorsaságot jelző szimbólumok azért születtek meg, hogy a vásárlók könnyebben ki tudják használni azokat az óriási kapacitás és hihetetlen gyorsaság adta lehetőségeket, amiket az SDXC és az SDHC termékek nyújtanak" - nyilatkozta Paul Ritchie, az SD Association ügyvezető igazgatója. Az új szimbólumok a jövőben ugyanúgy előfordulhatnak memóriakártyákon, mint videókamerákon vagy digitális fényképezőgépeken. A szervezet célja a felállás egyszerűsítése, hogy a vásárlók a legjobb minőséget kapják és a legnagyobb teljesítményt tudják eszközeikkel produkálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrúdí #5
    ja egyszerűbb lenne ráírni, hogy >10MB/s
  • adamekp #4
    Hogy könnyebben kiismerjük magunkat a különböző logók között, kitalálunk egy új logót.

    Ha valaki nem nézett utána, hogy mi a különbség a Class 2 és a Class 6 között, az az UHS-ről is azt fogja hinni, hogy valami újabb VHS.
  • Doktor Kotász #3
    Szerintem a számok és a MB/sec sokkal egyértelműbb.
  • Flashy #2
    hát nem lett elképesztően magától értetődő a 2 új jel
  • SL #1
    ezt is már bonyolítják...