Felföldi Beáta

Wi-Fi-kapcsolat lesz a memóriakártyákban

A Toshiba bejelentette, hogy egy ipari fórumot indít, amelynek célja olyan SD-kártyák kifejlesztése, amik összevonják a wi-fis vezeték nélküli kommunikációt az adattárolási lehetőségekkel és közösen alkalmazzák azokat. A fórumot - Standard Promotion Forum for Memory Cards Embedding Wireless LAN - a Toshiba és egy szingapúri központú vállalat, a Trek 2000 közösen hozta létre.

Ahogy a technika fejlődik, egyre nagyobb lesz arra is az igény, hogy a digitális fényképezőgépekkel készített fotókat gyorsabban és könnyebben oszthassuk meg másokkal. Az új kártya lehetőséget biztosítana a már közkedvelt SDHC formátum jobb kihasználásában. A cél, hogy bármely ilyen kártyát kezelni képes digitális fényképezőgép képes legyen Wi-Fi-kapcsolat létrehozására. Az új fejlesztés a fényképezőgépbe helyezve képes felismerni és kommunikálni más gépekben lévő ugyanilyen típusú kártyával, így könnyű és gyors adatcserét biztosít a fotósok számára. Emellett arra is lesz lehetőség, hogy számítógépre töltsünk fel vagy le fényképeket anélkül, hogy adatkábelt használnánk vagy a memóriakártyát át kellene helyeznünk a számítógépbe.

Az új kártya megfelel az SD szabványnak, támogatja az IEEE 802.11b és g vezeték nélküli LAN szabványt, valamint 8 gigabyte-os kapacitású. A két leggyakrabban alkalmazott formátumot használja, tehát a JPEG és RAW képek továbbítására is alkalmas. A Toshiba és a Trek 2000 más gyártók bevonását is tervezi, digitális fényképezőgép gyártók és más érdekelt partnerek meghívásával népszerűsíteni szeretnék a vezeték nélküli memóriakártyák technológiáját. A kártya gyors továbbfejlesztését és szabványos specifikációjának kialakítását a fórumon részt vevők a technikai információk cseréjével képzelik el.

A Toshiba piacvezető a NAND flashmemória fejlesztésében és gyártásában, amely a mai digitális gépek elengedhetetlen tartozéka. A cég célja, hogy új alkalmazások bevezetésével tovább fejlessze ezt a piacot. A Toshiba új terméke várhatóan igen nagy ellenfél lesz a már bevált, egy sima memóriamodul mellé beépített antennát és hálózati kártyát magába foglaló Eye-fi számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AgentKis #14
  Dejó! Egyszerű lesz majd képeket lopni, mert sok gyökér nem fogja tudni/akarni a biztonságot beállítani. Király!!! Lehet majd "kukkolni" ügyesen!
 • roliika #13
  Jó dolog, nem tom mit fintorogtok. Veszel egy Simbianos Nokedlit, és puff van benne net így már! Szerintem baromijó! És nem mondhasssssák, hogy hááhááá csak a felsőkategóriásba kapsz wifit kisköcsög ebbe nem.
 • TeszteloPontHu #12
  És van van egy többszázezer Ft-os fényképezőgéped, amiben nincs wifi, akkor nem ezzel lehet legegyszerűbben és legolcsóbban wifi-képessé tenni?
 • TeszteloPontHu #11
  Igen, de abban valószínűleg nem volt memória is. Itt éppen az az újítás, hogy memóriakártyaként is Wifi kártyaként is működik egyszerre.
 • Kara kán #10
  SDIO
  Nekem van ilyen dióm!
 • lpmaskmancick #9
  CF-kártyás megoldásban ez nagyonrég létezett már, igaz zsebszámítógépekbe.
 • willcox #8
  Egyrészt igaz, hogy ilyen már létezik régen. Másrészt, sokkal egyszerűbb, ha maga a készülék tud wifizni, miért kéne a wifit kártyánként megvenni? Nagy baromság. Arról meg már nem is beszélve, hogy sokkal gyorsabb kivenni a kártyát és berakni az olvasóba és úgy másolni, mint wifizni, ami egyébként zabálja az aksit is. Az adatbiztonság szintén problémás, ha wifin keresztül le lehetne a kártyáról direktben szedni a cuccot. A wifis kapcsolat lehallgatható, törhető.
  PS: már nagyon sok eszköz képes DLNA-ra is, tehát ez a wifis memóriakártya nagyon halott ötlet.
 • Tetsuo #7
  Megegy szar. Dejo.
 • stain #6
  Hét éve is láttam már olyan sd kártyát, amiben volt wi-fi. A kollegám úgy mutogatta, hogy addig az a legkisebb kacat, amit 100 dollárért vett.
 • dmob #5
  Lassan már tényleg ott tartunk, hogy a porszívóban is internet lesz... "Hogy gyorsabban megoszthassuk a fényképeinket"... Hát nem tudom, bennem még sosem volt az a késztetés, hogy gyorsan feltegyek egy képet iwiwre... De biztos a tinik majd díjazni fogják, bár szerintem értelmeten, meg emészteni is fogja az akksit/elemet