Berta Sándor

Akár 144 petabyte adat egyetlen CompactFlash-kártyán

Teljesen új dimenziókat nyit meg az adattárolásban az iparági szabványokat kidolgozó CompactFlash Association (CFA) nevű szervezet.

Míg a SanDisk nemrégiben egy "csupán" 64 gigabájtos tárolókapacitású SDXC memóriakártyát mutatott be, addig a CompatFlash Association által most elfogadott CompactFlash 5.0 szabvány specifikációi lehetővé teszik, hogy egyetlen CF-memóriakártyán elméletileg akár 144 petabyte adat is tárolható legyen. Ezzel a CF5.0-kompatibilis adathordozók messze túlszárnyalják a más formátumok, például az SDXC által nyújtott adattárolási lehetőségeket.

A kapacitásugrás lehetővé teszi a 48 bites címkézés alkalmazását, aminek köszönhetően az adattovábbítás is sokkal hatékonyabbá válhat. A 28 helyett 48 bites címkézés segítségével egy adatátviteli folyamaton belül az eddigi 128 kilobájt helyett immár 32 megabájt adat játszható át. Az új CF5.0 további előnye, hogy rendelkezik egy úgynevezett Video Performance Guarantee funkcióval, aminek köszönhetően kiválóan alkalmas videofelvételek rögzítésére. A megoldás lényege, hogy akár a profi digitális kamerákban és videokamerákban is lehetőségük legyen a felhasználóknak a veszteségmentes képrögzítésre.

A szakemberek emellett kiemelt figyelmet fordítottak az éppen nem használt tárolókapacitás hatékonyabb kezelésére, valamint arra is, hogy a különböző eszközök könnyebben felismerjék az új szabványt támogató adattárolókat. A 144 petabyte maximális elméleti adattárolási kapacitás mellett szinte eltörpülnek az SHDXC memóriakártyák, hiszen azok legfeljebb "csak" két terabyte adat rögzítésére és megőrzésére képesek. Mindez azt jelenti, hogy egy CF5.0-s memóriakártya tárolókapacitása 72 000-szer nagyobb egy SHDXC kártyáénál és így képes akár több millió (!) órányi videó eltárolására is. Az persze kérdéses, hogy valaha megjelennek-e a piacon és ha igen, mikor a 144 petabyte-os CF5.0 memóriakártyák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeDDyRuSh #16
    Mondjuk szerintem is életképes, illetve reális esély van arra, hogy mindennapokban használjanak hasonló tároló méreteket. Kivi leszek, egy God of War szintű 3D-s kalandjátéknál, aminek hoznia kell mondjuk 30 pályát egy minimum 40'-os 3D-s TV-n, hogy hány terrát foglalhat majd el.
  • kistrojak #15
    Belegondoltál már abba hogy otthon majd 40Gb-os filmeket fogsz nézni ezelőtt 5 évvel?
    Nővekvőben vannak a képfelbontások, a film méretek, az adathordozók, az internet sebessége..
    Lassan ott tartunk hogy optikai vezeték lesz minden házban!
    Nekem az lenne a csúcs hogy az országban bárhol tudjak netezni wifivel, ingyen vagy legalább a mobilnet lefedessége lenne 99%-os
    Ezeket a kis szarokat fejlesztik, nemhogy a vezeték nélküli adat továbbítást eszközölnék!
    Az meg a másik hogy a laptopok fogyasztását, vagy az akkumlátor kapacitására mennének rá, hogy lennének 100E mah-ás telepek is, az nem lenne felesleges mint ez!
    kistrojak
  • richi105 #14
    Már ez is valami én és a haver (a Laci) Kerekestarcsán Zúg utca 9. alatt valami nagyon ütős dolgot hoztunk össze. Ha ez a CompactFlash 5.0 akkor már nekünk valami 6.0 lehet, mert a Windows X oprendszerünk 5.6 exa byte kapacitást mutat nem is tudtam, hogy képes erre. Na mindegy fejlesztgetjük még kicsit majd jó lesz valamire meg munkanélkülinek amúgy is sok ideje van.
    Ezt az oltós hírt, de most komolyan veszek egy videokamerát és már nem is lesz törlés gomb rajta csak felvevő mondván minek törölni. Komolyan ez egyre szánalmasabb.
  • amitriptilin #13
    bár nem vagyok egy informatikai guru, de a véleményem az, hogy az ember akkora tárhelyet használ, amekkora van neki: az egy más kérdés, hogy azért lesz mérges, mert az 1,44 Mbyte-nyi dokumentuma veszik el, vagy a 4 gigányi pendriveját hagyja el, vagy a teljes universal gyűjteménye
  • pjke #12
    Nekem ez jutott eszembe:
    Kovács Pistike most tudta meg, hogy egy CF5.0-s memóriakártya tárolókapacitása 72 000-szer nagyobb egy SHDXC kártyáénál, 144 petabyte-os. Mennnyiiiii?
    Bárcsak igaz lenne hirtelen.!
  • edios #11
    kérlek hogy ezt az üzenetedet mentsd le magadnak, és 10 év múlva olvasd el újra.
  • Möci #10
    babajaga! (csupa kisbetüvel) ne most!!!
  • Möci #9
    Sziasztok!

    Blasta, (vagy a többi okos) ha itt vagy(TOK) valahol?!---kérlek segíts(etek)!
    PICIT SEM ÉRTEM AZ EGÉSZET!
    (mondom; már régen jártam erre)
  • passatgt #8
    hajrá, de ez a hír kb az összes oldalon megjelent:)
  • halaszlo #7
    Komolyan, most akkor ez a bugyi magazin, vagy az sg.hu???
    Ez a szenzációhajhászás, ami itt folyik. Azt hiszem, kénytelen leszek valami komolyabb informatikai magazin után nézni...