Alex

Gyorsabb, nagyobb memóriakártyák a piacon

A nemrég véget ért kölni Photokina kiállításon a flashmemória-gyártók még nagyobb kapacitású, és az eddigieknél jóval gyorsabb kártyákat jelentettek be.

A digitális fényképezőgépek növekvő megapixelszáma a memóriakártyákra is többletterheket ró, ráadásul nem csak a fotók mérete, de a fényképezőgépek gyorsasága is rohamosan nő. Szerencsére a flashmemória-gyártók tartják a tempót, és egyre nagyobb kapacitású és sebességű termékeket jelentenek be. A Lexar egy 16 GB-os Secure Digital High-Capacity (SDHC) kártyával újított. Sebessége 60x-os, amely másodpercenkénti 9 MB-os adatátvitelt jelent. Ez ugyan bőven elegendő a megszakítás nélküli videófelvételhez, de a jobb DSLR-eknél akár egy fénykép is lehet ekkora, ami sorozatfelvételeknél gondot okozhat. A termék 8 és 4 GB-os változatban jelenik meg még ebben a hónapban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A SanDisk új Compact Flash memóriája, az Extreme III már 32 GB-os, sebessége pedig 30 MB/s. Videófelvétel a nemrég bejelentett EOS-5D Mark II-ben is van: HD felbontásban, azaz 1920 × 1080-as méretben képes mozgóképet rögzíteni, sorozatfelvételi módban pedig 30 képet készít másodpercenként. A 32 GB-os kártyára mintegy másfél órányi fér el ilyen minőségben, a teljes tartalmat pedig 15 perc, míg a számítógépre másoljuk. Az Extreme IV azonban ennél is gyorsabb: sebessége 45 MB/s, (ez 300x-ost jelent) igaz, kapacitása "csak" 16 GB. A rendkívüli gyorsaságért persze megkérik az árát: az egyesült államokbeli ajánlott ára 400 dollár, ami Magyarországon az adók és illetékek ismert mértéke miatt könnyen akár 80 000 forintig is felszaladhat.

Viszont hiába gyorsak a Sandisk memóriái, sem sebességben, sem kapacitásban nem veszik fel a versenyt a Pretec gigászaival. Januárban ez a cég készítette a legnagyobb CompactFlash kártyát (48 GB), amelyet most bőven túlszárnyaltak, és egy 64 és egy 100 GB-os(!) verzióval jelentek meg. Előbbi sebessége 333, utóbbi jóval lassabb, 233x-os. A kártyák fém tokot kaptak, hogy jobban bírják a viszontagságokat, a gyártó közleménye szerint ezért tízszer ellenállóbbak a hagyományos memóriakártyáknál. A Pretec 233X 64 GB ajánlott ára 399 dollár, a 333X 32 GB-é 630 dollár, és még ebben a hónapban a boltok polcaira kerülnek. A 233X 100 GB és a 333X 50 GB szállítása csak az év végén kezdődik, áruk nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #14
    Sztem az elsodleges kerdes hogy adott fenykepezo egyaltalan kezeli - e adott kartyat. Latja-e mennyit lat belole stb
  • muerte2 #13
    Lehet hogy nagyobb kipufogo van afenykepezokon. :D:D
  • babajaga #12
    "A 32 GB-os kártyára mintegy másfél órányi fér el ilyen minőségben"

    Nehogy eltévedjen valaki itt nem arról van szó hogy az EOS gyorsabban ír a kártyára hanem videót rögzít többet a nagyobb kapacitásúra.
  • babajaga #11
    A gépnek van egy írási sebessége amit a processzora tud hiába teszel bele akármilyen kártyát nem lehet gyorsabb.A jelenlegi kártyák gyorsabbak mint a gépek.
  • Gladiator #10
    Ejjha, itt aztan ropkodnek az ertelmesebbnel ertelmesebb hozzaszolasok:D
  • hpteso #9
    "És ezeket a memóriakártyákat melyik digitális fényképezőgépek tudják 100%-ban kihasználni? "

    Amelyikbe beleteszed!
  • Möci #8
    Boccccs!
    Rájöttem, hogy marhaságot írtam.
    A nagyobb kipufogótól nem fog gyorsabban menni az autó!
  • Möci #7
    Ha a gépet egy teli kád víznek vesszük, a kártyát pedig lefolyónak, akkor tekinthetjük úgy, hogy a kád kapott egy nagyobb átmérőjű lefolyót.
    Szerintem (osztán lehet, hogy nagyon nincs igazam), a gép automatikusan gyorsabban fog írni ezekre a kártyákra.
  • Möci #6
    Ez nekem is feltűnt.
    Talán egyedül a mágnesesség, ami játszhat.
  • babajaga #5
    " A kártyák fém tokot kaptak, hogy jobban bírják a viszontagságokat, a gyártó közleménye szerint ezért tízszer ellenállóbbak a hagyományos memóriakártyáknál."

    Ellenállóbbak? Minek állnak ellent? Minek kell ellenállniuk? Benn vannak a gépben, a gép minek áll ellent? Pontosan tízszer ellenállóbbak? Nem 11x?