MTI

Flashmemórián tárolt fényképekre is köthető már biztosítás

Flashmemórián tárolt fényképekre is köthető már biztosítás, amely nem a képek eszmei értékét téríti meg, hanem az adatok helyreállításának költségeit fedezi.

A fényképezőgépekben, videokamerákban használt memóriakártyákról nemcsak véletlen törlés, formatálás miatt veszhetnek el az adatok, hanem fizikai, vegyi hatásra eltörhetnek, eldeformálódhatnak, vagy akár el is ázhatnak ezek a parányi méretű lapkák. A törölt képek, videók visszanyerésére számtalan szoftver kínál hatékony megoldást, azonban a kártya sérülésével véglegesen elveszetnek vélt adatokat jó eséllyel csak a speciális műszaki felszereltséggel rendelkező adatmentő laboratóriumok képesek visszamenteni. Ez az eljárás viszonylag drága, átlagosan 35-45 ezer forintba kerül, és ennek költségeit fedezi az a néhányszáz forintba kerülő biztosítás, amely már a magyarországi utazóknak is a rendelkezésére áll.

A memóriakártyákat tartalmazó adattárolók száma évente 20-25 százalékkal növekszik, ezért az elsősorban fényképezőgépekben, mp3-lejátszókban és telefonokban használt lapkák hibalehetőségeit is érdemes számításba venni. "Az utazók beszámolója szerint gyakran előfordul, hogy digitális fotók vesznek el, ezért született meg a Flash Doktor biztosítás ötlete, amely az egyetlen ilyen szolgáltatás nemcsak a magyar, de tudomásunk szerint a nemzetközi piacon is" - mondta Erdős Mihály az EUB Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ezeket a kártyákat egyébként azért tekintik biztonságosabbnak, mert mozgó alkatrészt nem tartalmaznak, azonban az írási művelet technológiai sajátosságai miatt előfordulhat anyagfáradás, amely adatvesztéshez vezethet. A szakemberek ilyenkor közvetlenül a memóriachipekből olvassák ki a tárolt tartalmat, az így kinyert adathalmazt pedig egy visszafejtő eljárással alakítják át más szoftverek számára is értelmezhető formátummá. A Kürt Zrt. statisztikái szerint az évi 4800 adatmentésből 2009-ben több mint 800 esetben flashmemóriáról nyerték vissza az adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!