Napi Online

Megbukott az internetes hamisítványüzlet

Másfél évi nyomozás után több mint 500 hamis képet foglalt le az olasz csendőrség - többségét jóhiszemű gyűjtőknél - és 12 személyt le is tartóztattak az üggyel kapcsolatban.

A képekért összesen mintegy 7 millió eurót fizettek ki a vevők, akik internetes oldalakon jutottak hozzá a festményekhez, illetve grafikákhoz - tudta meg az olasz ANSA hírügynökség. A Róma mellett Sienára és Palermóra kiterjedő nyomozásban a csendőrség hamisításra szakosodott ügyosztályán kívül a római kulturális örökségvédelmi hivatal kortárs művészeti részlege vett részt - a gyanútlan vevőkre többnyire modern és kortárs alkotók műveit sózták rá, de akadtak köztük régi mesterek egészen friss darabjai is.

A szakértői vélemények szerint nagyon jó minőségű, az adott művészek technikáit aprólékosan utánzó eszközökkel készült alkotások között olyan ismert olasz művészek munkái is vannak, mint Lucio Fontana, Giorgio De Chirico vagy Renato Guttuso, sőt olyan nemzetközi modern sztároké is, mint Magritte vagy Matisse. A fals régiek között van egy kép, amelyet a XVI. századi barokk festőnek, Guido Reninek tulajdonítottak eladói - ezért 300 ezer eurót adott valaki. A vevő akár örülhetett is az alkalmi vételnek - jegyezte meg az Artinfo -, hiszen két éve egy Reni-kép 1,83 millió fontért (mai árfolyamon 2,23 millió euró) kelt el a Sotheby's árverésén. Még többet, 600 ezer eurót kerestek a csalók egy olyan hamisítvánnyal, amit Teofili Patini munkájaként adtak el (a XIX. századi olasz szocialista művész a szegény parasztok életének festőjeként vált népszerűvé).

A csalássorozatra azután derült fény, hogy az olasz csendőrség illetékesei monitorozni kezdték a kereskedéssel foglalkozó weboldalakat, a fizetési tranzakciókat, bevonva a nyomozásba szakértő művészettörténészeket és az archívumok munkatársait is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!