MTI

Börtön egy vírusprogramokkal kereskedő ukrán hackernek

Három és fél éves szabadságvesztésre ítélte az ukrán bíróság azt a kijevi hackert, aki számítógépes vírusokkal, kódfeltörő és kémprogramokkal kereskedett.

Az ukrán nemzetbiztonsági hivatal, az SZBU sajtószóvivői irodájának szerdai jelentése szerint a rács mögé került 23 éves fiatalembert a múlt év júliusában érték tetten az SZBU nyomozói, amikor tiltott számítógépes programokat tartalmazó CD-lemezeket adott el az ukrán főváros Petrovka nevű könyvpiacán. A hacker az adathordozókon témakörök szerint rendszerezte a kódfeltörő, a spamküldő és az egyéb káros programokat.

Az igazságügyi szakértői vizsgálat megállapította, hogy a lefoglalt lemezeken talált programokkal nem csak személyes adatokhoz lehetett hozzáférni az interneten, de voltak közöttük olyanok is, amelyek az állami szervek adatbázisait, pénzintézetek könyvelési programjait védő bonyolult rendszerek feltörésére is alkalmasak. A cyberbűnözőnél lefoglalt adathordozókon a nyomozók több mint nyolcezer tiltott számítógépes programot találtak, s ezeket a bíróság tárgyi bizonyítékokként értékelte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!