MTI

Megvesztegetett vezetők listája egy vállalkozó számítógépén

Háromszázötven megvesztegetett politikus, főtisztviselő és rendőrségi vezető nevét tartalmazza az a lista, amelyet még 2009-ben találtak olasz vámosok egy olasz vállalkozó számítógépén - jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

A listán a kedvezményezettek neve mellett szerepelnek a közbenjárásuk ellentételezéseképpen elvégzett munkák is. A névsort az olasz vámhivatal munkatársai Diego Anemone római vállalkozó számítógépén találták meg, akinek a nevét korábban már több korrupciós botránnyal - így Guido Bertolaso, a polgári védelem parancsnoka és Claudio Scajola volt gazdaságfejlesztési miniszter ügyével - is kapcsolatba hozták. Scajola, aki a gyanú szerint egy Róma központjában fekvő, a Colosseumra néző lakás 2004-ben történt megvásárlásakor kapott kenőpénzt Diego Anemonétól, május 4-én mondott le.

Perugia város ügyészségének vizsgálóbírái az után nyomoznak, összesen mennyi pénzt fordított a vállalkozó a közbeszerzési eljárásokon őt megbízásokhoz juttató tisztviselők megvesztegetésére. Az összeg várhatóan jóval meghaladja azt a mintegy 3 millió eurót, amelyet az Anenome és tárgyalópartnerei között közvetítőként eljáró Angelo Zampolini építésznek a Deutsche Bankban vezetett számláján találtak. Diego Anemone, akit három hónapos előzetes fogva tartás után vasárnap helyeztek szabadlábra, ártatlanságát hangoztatja.

A vitatott megbízatások között szerepelnek a hét legfejlettebb ipari ország és Olaszország (G8) eredetileg Szardíniára tervezett csúcstalálkozójával, illetve a 2009. évi úszó világbajnoksággal kapcsolatos munkálatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #1
    Na, és Magyarország?