MTI

Az olcsó termékek miatt már nem éri meg betörni

A távol-keleti, elsősorban Kínából származó olcsó elektronikai termékek miatt a brit betörők is más "munkákból" elsősorban rablásokból próbálják pótolni kieső bevételeiket - derül ki egy szerdán közzétett felmérésből.

James Treadwell, a Leicesteri Egyetem kriminológiaprofesszora szerint a hagyományos háztartási elektronikai berendezések árának jelentős csökkenésével a betörők munkája is feleslegessé vált. Az utóbbi évtizedben a háztartási betörések száma több mint 50 százalékkal esett vissza - derül ki a közvélemény-kutatási adatokon alapuló Brit Bűnügyi Felmérés (British Crime Survey, BCS) adataiból.

A jelenlegi munkáspárti kormány a betörések számának csökkenését a bűnözés elleni harc eredményeként értékeli. Treadwell szerint a kedvezőbb statisztikai adatok mindössze a bűnözők "karrierváltásának" tudhatók be. A szakértő példaként említi a 1980-as 90-es éveket, amikor a betörésekből szerzett drága VHS videolejátszók elegendő profitot termeltek, az olcsó kínai munkaerő azonban mindent megváltoztatott.

"Ha már 19,99 fontért (mintegy 6200 forintért) is lehet DVD-lejátszót kapni, akkor egyszerűen nem éri meg ilyet lopni" - magyarázta Treadwell. A bűnözőket ma már a kisebb, de drágább személyes használatra szánt eszközök érdeklik, olyanok, mint az okostelefonok vagy az Apple-féle iPod-ok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!