Gyurkity Péter

Két éven belül jöhet a WiMAX 2

Bár a negyedik generáció két nagy versenyzője közül most éppen az LTE áll egyértelműen jobban, az eredetileg gyors rajtot levágó WiMAX a szabvány második változatával vághat vissza, 2012-ben.

Egyes lapok már májusban beszámoltak arról, hogy a 802.16m jelzéssel ellátott WiMAX 2 nagyjából két éven belül jelenhet meg a végfelhasználók számára is elérhető módon, az újdonságok közül pedig elsősorban a nagyobb sebességet tartották érdemesnek kiemelni. Itt valóban jelentős ugrásra számíthatunk, a kérdés csak az, hogy lesz-e olyan vállalkozó, aki belevág a dologba.

Természetesen itt először is az Egyesült Államokról van szó, ahol a nagyobb szolgáltatók már szinte mind felsorakoztak a rivális LTE mellett. A Clearwire az egyetlen jelentős szereplő, amely a WiMAX platformra alapozza saját 4G-megoldását, itt azonban meglehetősen nagy riadalmat váltottak ki az elmúlt hetekben, amikor jelezték, valószínűleg ők is kipróbálják az LTE-t. Ez azt jelentené, hogy a WiMAX fontos támogató (alkalmazó) nélkül marad a tengerentúlon, ami nyilván rendkívüli módon megnehezítené a verseny folytatását, illetve a második generáció sikeres debütálását.

Márpedig ez a második generáció érkezőben van, legalábbis egyelőre papíron. Az első változattal (802.16e) visszafelé kompatibilis technológia szabványát novemberben véglegesítik, jövőre megjelenhetnek az első megfelelő hardverek, ezt pedig 2012-ben a platform fokozatos bevezetése követné. A WiMAX-nak számos elemző szerint ez az egyetlen esélye a visszavágásra, ami a felhasználóknak is kellemes lehet, hiszen 1 Gbps körüli letöltési sebességet ígérnek (amiből valószínűleg 100 Mbps körülit realizálhatnak majd az előfizetők az első időszakban).

A sebességnek rendkívül fontos szerep jut majd a jövőben is, az előrejelzések szerint ugyanis a mobil internetes forgalom minden évben megduplázódhat, ebben pedig az online videózás viszi majd a prímet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #14
    "most 120 eurot fizetek havonta a 3 megabitemert"

    Ha te ilyen jószívű vagy, megadom a paypal számlám, küldj nekem is pénzt.
  • n3whous3 #13
    mert csak

    vip-et veszel a regedhez és lesz
  • Chriss745 #12
    Akarom mondani vezetek nelkuli technologia. Miert nincs szerkesztes?
  • Chriss745 #11
    Nalunk Irorszagban eppen most fedik le az egesz orszagot, 1 even bellul allitolag 100%-os lefedettseg lesz. 7mbit-es csomagjuk van 35 euroert. Aki sokalja, most 120 eurot fizetek havonta a 3 megabitemert, a halal f@sza utan lakok 10 km-el, orulok hogy ez van. Irorszagban nem nagy varosok vannak, sok haz egymastol tavol, Internet lefedhetoseg szempontjabol remalom, csak vezetekes technologia johet szoba. En varom a WiMax2-t. Hajra! \o/
  • Zoli007 #10
    Mondjuk nem rossz az a WiMAX. Nálunk SVK-ban rendesen internetet nyomatnak vele, csak kib**** drága, ahhoz képest, amit nyújtanak.
  • n3whous3 #9
    biztos ott élsz, ha még eddig nem vetted észre, hogy mennyi mobilnetes van -.-
  • SonicBoom #8
    ez a 3G is olyan mint a bluray, hogy néhány fanatikus megfizeti, de az átlag felhasználók 90%-a nem is igazán érdeklődik, ezek itt meg már 4G-ről beszélnek...mi van???...vagy csak én élek még barlangban?
  • n3whous3 #7
    Köze nincs a wimaxnak a 3g-s adatszolgáltatásokhoz. Szerintem ismerősen fog neked az a fogalom csengeni, hogy wi-fi hotspot. Na pl. a nagyobbakat wimaxszal szokták megoldani.
  • torreadorz #6
    Szeretem az ilyen cikkeket:
    "Bár a negyedik generáció két nagy versenyzője közül most éppen az LTE áll egyértelműen jobban, az eredetileg gyors rajtot levágó WiMAX a szabvány második változatával vághat vissza, 2012-ben. "

    Majd ezután a következő egy oldalban leírja, hogy gyakorlatilag mindenki lemondott róla, de még az az egy szem támogató is éppen most készül elhagyni...

    Hogy akkor egyáltalán hogy jön ide a visszavághat szó nem is értem, esetleg az éhenhalástól megmenekülés jobban passzolna...
  • Magiszter #5
    Nálunk is kábelen fizettük a 8Megát (legnagyobb) és jött négy ha szerencsém volt. Nemrég tudtak csak fejleszteni szerverparkot így már jön rendesen a 7-8. Szóval az ilyen 100megás nettet sokan csak álmodják, mert az egyszerű kapásapraszthoz a legújabb technikák csak évek vagy évtizedek alatt jutnak el.
    De azért jó tudni hogy bizonyos tudósok már 100 megabites mobilnettel tolják a filmeket lefele.