Gyurkity Péter

2012 a WiMAX éve lehet

Nemcsak a laptopok és a hozzájuk kapcsolódó USB-kulcsok, hanem a mobiltelefonok is nagy szerepet játszanak majd a negyedik generáció elterjedésében, a szolgáltatók pedig mindkét tábor előnyeit igyekeznek majd kihasználni.

Az ABI Research legújabb tanulmányában megpróbálta összegezni a szegmens fejlődésének várható útvonalát, annak fontosabb állomásait. Elöljáróban rögtön leszögezik, hogy két év múlva nagyjából eldőlhet a WiMAX és az LTE versenyfutása, bár e terület még így is sok kérdést rejt majd magában.

Mindenképpen érdekes részlet a kiszolgált felhasználói tábor nagysága. Amíg a WiMAX esetében tavaly év végén 65 országról és mintegy 480 millió potenciális ügyfélről beszélhettünk (ezeket igény esetén számos szolgáltató láthatja el a megfelelő eszközökkel és csomagokkal), addig 2012 végére ez a szám 1 milliárd fölé emelkedhet. Ez már igazi áttörés lesz, amiben nemcsak a laptopok, hanem a mobiltelefonok is fontos szerepet játszanak majd, elég ha csak a HTC és a Samsung készülékeire gondolunk, amelyek már most felbukkantak többek között a Sprint és a Clearwire szolgáltatók kínálatában a tengerentúlon.

Mindeközben természetesen az ágazatban érdekelt cégek az LTE-licencekről sem szeretnének lemaradni, az idei év végére mintegy 20 szolgáltató indulhat majd el ezen a versenypályán, elsősorban a sűrűn lakott területekre, az úgynevezett hotspotokra koncentrálva - a lefedettség 2012 utolsó negyedévére itt a 600 millió főt érheti el. Ez némi lemaradást sejtet a rivális WiMAX mögött, ám a szolgáltatók nyilván gyors ütemben terjeszkednek majd. A rés nagysága nagyban függ majd a WiMAX-szolgáltatók frissítési hajlandóságán, közülük többen (így például a Motorola és a Huawei) készülnek a 802.16e+ szabvány alkalmazására, amely a véglegesnek tekintett 802.16m fontosabb elemeit teszi elérhetővé a jelenlegi hálózatokon, ám végül mindenképpen ez utóbbi technológiára kell majd váltaniuk, ha nem akarnak lemaradni - a kérdés, hogy ezt ilyen gyorsan lépik majd meg.

Ami a valóban megkötött előfizetéseket (tehát nem a potenciális lefedettséget) illeti, 2014 végére ez a 150 milliót érheti el a 4G-piacon globális szinten. Elemzők úgy vélik, hogy számos szolgáltató válthat majd WiMAX-ról a TD-LTE technológiára, ám mások ezt csak amolyan biztonsági lépésként teszik majd meg, hogy legyen a tarsolyukban alternatív megoldás, ami a befektetők és részvényesek meggyőzését is szolgálná.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Oláh Herkules #4
    nem 3 évben volt hír... ez kb 2005 óta így megy.
  • waterman #3
    az elmúlt 3 évben mindig hír volt, hogy na eeez aztán a wimax éve lesz. már csak "lehet", hogy az lesz.. és azt is két évre előre jósolják, amikor már a kutya sem emlékszik erre a cikkre.
    ez a jóslat kb olyan erejű, mint hogy szerintem meg 2012 a zsákbanfutás éve lesz.
  • kissssss #2
    ez tévedés köztudott hogy 2012 világvége éve lesz tehát mind meghalunk!!!
  • [HUN]FaTaL #1
    Azt hittem az a Linuxé lesz. :D