Napi Online

Az Android lenyomja az iPhone-t?

Az év végére több Androidot használó telefon lehet forgalomban, mint iPhone - írja a Financial Times.

Már most több Androidot használó telefont adnak el világszerte, mint iPhone-t - így a Google operációs rendszere hirtelen uralkodó lett az amerikai okostelefon piacon. Ez a gyors ütemű bővülés legfőképpen a Nokia és a BlackBerry által gyártott Research in Motion telefonok népszerűségének köszönhető. Javarészt az utóbbi két vállalat által gyártott készülékek használják a Google operációs rendszerét.

Az Android sikerén felbuzdulva a Motorola és a Sony Ericsson is beépíti saját fejlesztésébe az operációs rendszert - így még nagyobb szeletet hasíthat ki a Google a piaci tortából.Az Android-projekt fejlesztési elnökhelyettese Carolina Milanesi kiemelte, 2012-re várták az áttörést, de a piaci adatok alapján ez már az év végén be fog következni. Ezt a megállapítást támasztja alá az is, hogy egy évvel ezelőtt a Google fejlesztésének mindössze 1,8 százalékos piaci részesedés jutott, 2010 második negyedévére már a globális piac 17,2 százalékát birtokolta.

A további bővülést az is alátámasztja, hogy a második negyedévben is a Nokia maradt a legnagyobb mobiltelefon-gyártó - áll a Gartner jelentésében - 111,5 millió eladott készülékkel, bár piaci részesedése zsugorodott, 36,8 százalékról 34,2 százalékra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zoliapu #12
    Android vs Iphone
  • Komolytalan #11
    "Ellenben a valosag az, hogy a lenyegesen jobb iOS4 a gyengebb hardveren egy sokkal jobban hasznalhato felulethez vezet."
    Jó, ez most talán igaz, bár szerintem ebben minimum 50:50 az agymosás:valóság arány. De mondjuk 2 év múlva, amikor az Andorid tízszeres sebességű hardweren fog futni fele annyiért mint mondjuk az iPhone 5 vagy 6, akkor is ez lesz az állás? Most sok fejlesztő van iPhone-ra, konkrétan én is ismerek olyat, akinek megtetszett a platform (vagyis a sok fejőstehén felhasználó), és kizárólag iPhonera fejleszt. De ha az Android nem 2%-al, hanem 400%-al fogja megelőzni eladásban, akkor szerinted ez - és a többi külső - fejlesztő maradni fog iPhone mellett? Az Apple iPhone stratégiájába kódolva van a lemaradás, és ez nem csak hardware-re vonatkozik. A fejlesztői kapacitása korlátos, egyelőre külső fejlesztők még vannak sokan, de az agyelszívás már beindult az Android részéről.

    "Az Apple nem abban nagy, hogy a hardverei a legerosebbek, hanem abban, hogy hasznalat kozben az adott eszkoz egy kezesbarany."
    Én utoljára MaxOs 9-et használtam, és az 3 óra után egy brutál-agresszív antiszociális állatot hozott ki belőlem, hogy a kollégáim konkrétan elvették előlem a gépet, mielőtt szét nem verem vele az irodát. Az egy Win3.1 szintű instabil, 5 percenként fagyó, tetves lassú fos volt, amiről a pihe-puha Win2K-ról kellett átülnöm. Pedig nem akartam tőle sokat: kizárólag böngészőt használtam (volna).

    "Rendben, az Apple gepei design remekmuvek, ez felarat jelent, igaz a merteke nem indokolt."
    Pláne hogy be van k.rva az asztal alá, és ott senki se nézi. Arról meg nem is beszélve, ha mondjuk szerverről beszélünk, ahol megintcsak senkit se érdekel a szerverpolcon való csillogás. Nem véletlen hogy az OSX már rég megjelent, de az apple.com PCről futott, ha jól emlékszem FreeBSD alatt.

    "Ami megis eladja a tularazott, lemaradt hardverre epult Apple termekeket az az iOS es OSX."
    + az agymosás.

    "A budos eletben nem ulnek le megegyszer Windows gep ala, nekem dolgoznom kell, hataridore, jatszani nincs idom, izlesem meg van, tehat csak azert mert valami ala olcsobban epittek erosebb hardvert, nem feltetlenul kotelez arra, hogy egy hanyingert okozo GUI-t bamuljak, ekozben az altalam hasznalt programok nem is futnak gyorsabban az erosebb gepeken."
    Aki dolgozik az jellemzően nem GUIt bámul. Aki bassza a rezet egy irodában, és mesél arról hogy mekkora munkát végez, az nézegeti a GUI-t egész nap. Én reggel ráverek a billentyűzetre félálomban, kitámolygok a konyhába, lefőzöm a kávét (gyors kávéfőző, kb 20 sec), és mire visszaérek úgy fogad a gép, hogy egyik monitoron egyik alkalmazás elindítva amivel dolgozom, a másikon a másik. Azt se tudom milyen a GUI, mert én ezeken dolgozom egész nap, este meg belerúgok az asztal alatt a gépbe (jó nagy kikapcsoló gombos, hogy eltaláljam, ugye almáéknál ez se választás), az meg lekapcsol. Na jó, levelező is fut a háttérben, reggel-este nyomok 1-1 alt+tabot - ennyit használom a GUI-t.

    "Raadasul az iOS es Android tortenete egyre jobban hasonlit az OSX-Windows sztorira: az egyik egy korlatokkal rendelkezo, de atomstabil rendszer, olyan felhasznalobazissal, akik miatt erdemes fejleszteni prigramokat, mert fizetnek erte, mig a masik oldalon egy nagyon instabil rendszer, amit lassan tobb szaz tipusra kell feleroltetni, a userek meg nem is igazan szeretnek fizetni a masok altal munkaval letrehozott ertekekert."
    Most őszintén: te átérzed a gyönyört, mikor Jobs bácsinak utalod a pénzed? Fizetni szerintem épeszű ember nem szeret - tök mind1 hogy alma van a gépén, vagy mi. Amit meg ki kell fizetni azt kifizetik Windowson is.

    "Termeszetesen Te ujra elkovetted azt a hibat, amit itt nagyon sokan, hogy egy brand gepet hasonlitasz egy epitett termekhez. Ebbe mar bele sem megyek, vagy felfogod a ketto kozotti kulonbseget, vagy nem, nem az en dolgom."
    Ja, csak tudod van itt egy dolog: én használtam, sőt üzemeltettem Brand gépeket, százával. Mondjuk csak DTK, HP, meg Compaq volt (akkoriban még ezek számítottak cégnek), de egytől egyig szarabbak voltak mint egy azonos sebességű alkatrészekből összerakott, fele annyiba kerülő épített gép. Miért is? Mert egy ASUS kb 5000x annyi alaplapot gyárt és értékesít, mint amit a DTK (na jó, ő nem is gyártja, csak megrendeli valami kínai dzsunka gyártótól, és logózza). Éppen ezért egy ASUS biosa, driverei mérföldekkel a DTK (HP, Compaq) előtt jártak, merthogy azok egy sima AMD/Intel procihoz kiadott referencia alaplap másolatok voltak, x éves referencia driverekkel. ASUSnál meg volt kemény piaci konkurencia (MSI, Gigabyte, stb), ami miatt fejlesztett gőzerővel. Ugyanígy akkorban egy Sapphire semmi mást se csinált, csak fasza ATI kártyákat gyártott (amit még gyártott az ASUS, MSI, Gigabyte, stb is). Így az általa eladott kártya bios, driver, minden tekintetben 100x jobb volt mint egy márkás gépben benne lévő, évente 1x supportált referencia nvidia/ati zsuga, mert ha nem lett volna jobb, akkor a boltban az eladó azt mondja, hogy ne ezt vedd, hanem azt, mert ennek szar a supportja. Ez minden alkatrészgyártó cég rémálma - ezt nem engedhetik meg maguknak. Most arról ne is beszéljünk, hogy a passzívtól a folyadék hűtésig lehet válogatni kinek mire van igénye (csendes legyen/gyors legyen skálán) - ehhez megint csak a sok független gyártó kell, akik minden százaléknyi piaci szegmensért képesek a vérüket, vagyis inkább a fejlesztőik vérét ontani.
    Tudod a különbség olyan nagy volt, hogy mivel elég sok gépet vettünk tőlük a DTK konkrétan felajánlotta, hogy annyiért ad nekem DTK gépet, mint amennyiért én a sarki számtech boltban összerakok egy "noname" vasat. Én meg kiröhögtem őket, hogy ha fele annyiért adnátok se kéne a szarotok - hol van az egy épített géphez képest. Megértem hogy az almás gépeket ezekkel hasonlítják össze, mert az épített gépekhez se teljesítményben, sem semmiben fel nem érhetnek sosem. Hiszen az épített gép az mindig pár hónapos technika, a brand gép meg lehet hogy 1 éves. Ráadásul mivel egy új proci, videochip, stb megjelenésekor gyorsan kell kijönnie a Brand masináknak így szinte kizárólag referencia lapokat használnak (jó, arrébb raknak 2 kondit, hogy ne legyen feltűnő, de teljesítmény ugyanott van).
  • sanyicks #10
    "Ellenben a valosag az, hogy a lenyegesen jobb iOS4 a gyengebb hardveren egy sokkal jobban hasznalhato felulethez vezet"

    HAHAHAAA mutass egy ios4-t 500mhz-s procin, 128 mega rammal (csak mert ilyenen android egész szépen fut, de minden apple gép jóval erősebb. Szóval milyen gyengebb hardveren sokkal jobban használható?

    " az Apple meg a nemet precizitas." LOL persze felrobbanó akksikkal, elmenő térerővel, sárguló kijelzőkkel az bazze :D percíz ja precízen dzsunka.

    "Akadozo screen, belassulo programok, nevetsegesen pontatlan erinteserzekeny bevitel"
    Te szerencsétlen ez mind hardverfüggő, hardverekről :D egy szifontól fele olyan erős hardveren is csak néha szaggat az android alig alig, arról ne is beszéljünk 1ghz-s csúcstelónál mennyire sima... Ja a low end 30k-s androidos telefonba nem a legújabb érintésérzékelőt építették, de kisbarátom, 30k-s low end nem 150k-s high end telefon.

    "ogy milyen oprendszerre kellene valamit optimalizalni, egyaltalan megy majd adott hardveren az adott verzioszamu oprendszer..."

    de lehet tudni: anrdoidra, nem pedig win7 ultimate-re :) tudod a legtöbb fejlesztőnek van agya.
    Az adott hardveren megy e majd az adott verziószámú os-t pedig a hw követelményekből tudható meg meglepő módon, pl a 3.0 android már mindimum 1ghz-s procit igényel, ergo a lassabbakan nem fog menni.

    "Rendben, az Apple gepei design remekmuvek," és te nem vagy agymosott lol! Egy 2 éves gyerek megdesignolja ugyanazt, más kérdés, hogy az apple userek az agymosásnak köszönhetően azt látják szépnek amit a nagyvezér (sj) mond a sajtótájékoztatón, pont úgy mint a funkcióknál.

    "izlesem meg van" mindenkinek van, kérdés hogy jó-e vagy rossz. Apple usernél inkább az utóbbi a valószínű.

    "A Win7 meg talan utolerte a Tiger OSX-et - TALAN! - de a SnowLeopardtol meg korszakok valasztjak el."

    ugyanmár. A win egy alapjaiban szar rendszer, de így is jobb mint az os-k kb legalja, az osx, ugyanis az előbbin legalább fut is 10 programnál több ;)

    "hogy egy brand gepet hasonlitasz egy epitett termekhez."
    Miért a brand gépet darabokba adják? :) apple is egy brand pc, akármennyi vezetéktoldást meg fedőfémlapot raknak bele.
  • G_ArchAngel #9
    [URL=http://www.techeye.net/software/googles-gay-android-army-marches-on]"Pár évig még el lehet lébecolni marketinggel, meg agymosással..."[/URL]
  • G_ArchAngel #8
    Amirol Te beszelsz, az nagyon jol nez ki papiron.
    Ellenben a valosag az, hogy a lenyegesen jobb iOS4 a gyengebb hardveren egy sokkal jobban hasznalhato felulethez vezet.
    Az Apple nem abban nagy, hogy a hardverei a legerosebbek, hanem abban, hogy hasznalat kozben az adott eszkoz egy kezesbarany.
    Picit az Android az amerikai izomauto, az Apple meg a nemet precizitas. Minek akkora hengerurtartalom, ha nem tudja rendesen leadni a teljesitmenyt? A csucs Androidos telefonok majdnem a netbookok szintjen vannak, hasznalni oket megis egyenlo a tokonszurassal. Tesztprogramok alatt szepen mukodnek, a hasznalati elmeny meg nulla. Restart pedig napi rutin a hasznalatuk mellett.
    Akadozo screen, belassulo programok, nevetsegesen pontatlan erinteserzekeny bevitel, rengeteg 3rd party vacak omlik ossze rajta es most mar az is kiderult, hogy a Google ugyanugy tervezi kontrollalni a lehetosegeket, mint az Apple az elejetol.
    En sajnalom a megvezetett Android usereket, akik elhittek a fene nagy szabadsagot, de ugye aki agymosott, az elhisz dolgokat, mig az iPhone userek arcaba beletoltak a korlatolt telefont, aki ezt elfogadta, megvette, de nem lett atvagva, mint a zoldrobotos birkanyaj.
    (arrol meg ne is kezdjunk el beszelni inkabb, hogy a top fejlesztok miert nem irnak igenyesebb fizetos programokat Androidra, de meg a portolast is eleg nehezkesen vegzik - legtobbszor azt sem lehet tudni, hogy milyen oprendszerre kellene valamit optimalizalni, egyaltalan megy majd adott hardveren az adott verzioszamu oprendszer...?)

    Az iOS egy telefonon es egy tablan van, mig az OSX is csak az Apple altal bearazott - igen, belul majdhogynem ugyanolyan - PC-kre.
    Rendben, az Apple gepei design remekmuvek, ez felarat jelent, igaz a merteke nem indokolt.
    Ami megis eladja a tularazott, lemaradt hardverre epult Apple termekeket az az iOS es OSX.
    A budos eletben nem ulnek le megegyszer Windows gep ala, nekem dolgoznom kell, hataridore, jatszani nincs idom, izlesem meg van, tehat csak azert mert valami ala olcsobban epittek erosebb hardvert, nem feltetlenul kotelez arra, hogy egy hanyingert okozo GUI-t bamuljak, ekozben az altalam hasznalt programok nem is futnak gyorsabban az erosebb gepeken. A Win7 meg talan utolerte a Tiger OSX-et - TALAN! - de a SnowLeopardtol meg korszakok valasztjak el.
    Raadasul az iOS es Android tortenete egyre jobban hasonlit az OSX-Windows sztorira: az egyik egy korlatokkal rendelkezo, de atomstabil rendszer, olyan felhasznalobazissal, akik miatt erdemes fejleszteni prigramokat, mert fizetnek erte, mig a masik oldalon egy nagyon instabil rendszer, amit lassan tobb szaz tipusra kell feleroltetni, a userek meg nem is igazan szeretnek fizetni a masok altal munkaval letrehozott ertekekert.


    vegul:
    Termeszetesen Te ujra elkovetted azt a hibat, amit itt nagyon sokan, hogy egy brand gepet hasonlitasz egy epitett termekhez. Ebbe mar bele sem megyek, vagy felfogod a ketto kozotti kulonbseget, vagy nem, nem az en dolgom.
  • Komolytalan #7
    Az tény, hogy iOS kevés féle telefonon van, Android meg sokfélén, de az is tény, hogy az Android úgy előzte meg eladásban az iOS-t, hogy tízszeresére nőtt a részesedése, amíg az iOS-é tíz százalékkal nőtt. Szóval ha oprendszert oprendszerrel hasonlítasz össze, akkor látszik hogy melyik operációs rendszer a jobb.
    Ugyanaz ez a történet is mint az asztali gépeknél, ami kezdődött Commodoreokkal, Amigákkal, Atarikkal, és végül befejeződött a motorolla (majd PowerPC) alapú Apple gépekkel: A PC lehet hogy eleinte nem volt csúcs technológiában, de mivel 1001 cég állt mögötte, így sokkal gyorsabban fejlődött mint a konkurensek. A végén a nagy Apple is ott volt, hogy egy Win 3.1-el (MacOs 9) állt a Win98, Win2K-val szembem, és az OS alatt lévő hardware (PowerPC) is ennyivel gyengébb és drágább volt. Mit lehetett mit tenni: jött PCről a processzor, videozsuga, memória, disk, buszrendszer, minden. És jött a PCről egy unix oprendszernek, amire ráhúztak egy maces GUI-t. Holott Macre, Amigára sokkal hamarabb volt grafikus oprendszer, mint PC-re. Csak ugye ha 1 cég fejleszt, az lassabb mintha 1000 cég fejlesztene.
    Mivel jelenleg az iOS-es készülékek már lassabbak mint egyes Androidos kütyük, így mobilfronton úgy néz ki hogy nem lesz évtizedes függetlensége az almás cégnek. Pár évig még el lehet lébecolni marketinggel, meg agymosással, de aztán el fognak oda jutni az alma felhasználók is ahová eljutottak 2000 környékén elég sokak, hogy keserű volt a szájízük, amikor meglátták az űrtechnikát a 80eFt-s PC képében (a saját 300eFt-s macükhöz képest). És akkor lesz az, hogy jön az Android az almás telefonokra is.
  • lenox01 #6
    "OS-t OS-sel, telefont telefonnal kellene hasonlitani, nem telefont OS-sel."
    Nem értek egyet. Nem ezzel kellene védekezni. Windows hányféle gépen lehet? Rengetegen. Mac OS? Azon amit az apple kiad. (hagyjuk a hackintosht, iphoneon is lehet android) Mégis látni összehasonlításokat a neten a két operációs rendszerről.
    "nem telefont OS-sel"
    És nem egy telefon. Vagy neked az iphone 2g, 3g, 3gs és 4g egy telefon?
  • sanyicks #5
    nem értek egyet. Inkább ezt csak azok az agyhalott átlagamerikai(akik azt sem tudják imádott országuknak mi a fővárosa) szellemi szinten élők nem látják be, akik a potenciális apple vásárlók (nekik készül), a világ többi része látja hogy tömegpszichózis, ezért van az a mérhetetlen kisebbségi komplexus az apple felhasználókban, ezért szeretnék különlegesnek hinni magukat, ezért magyarázzák a hátrányokat, és hibákat, előnyként, feature-ként :)
  • G_ArchAngel #4
    Ah, ezt sajnos csak a szellemileg korlatolt forumtrollocskak latjak igy..., mert Ok okosak es megvilagosultak, miutan az apolo beadta a gyogyszereiket:)
  • sanyicks #3
    Ennyi erővel írhatnának azt is, hogy telefon és apple telefon összehasonlítása sem ér, hiszen az egyik egy sima termék, a másik meg egy sima termék tömegpszichózissal.