Napi Online

Elvált a Motorola és a Google Kínában

A Motorola kínai mobiljairól lekerült a Google keresője - jelentette be a mobiltelefon-gyártó cég.

A lépés felerősítette az azzal kapcsolatos aggályokat, hogy a Google makacskodása a kormányzati cenzúra elutasítására alááshatja kapcsolatait helyi üzleti partnereivel is. A China Unicom, az ország második számú mobilcége még szerdán jelentette be, hogy nem használja tovább a keresőt a mobilján. A Google döntése, amellyel megszüntette a kínai szolgáltatás cenzúráját, felerősítette azon spekulációkat, melyek szerint a hirdetők átvándorolhatnak más, rivális cégekhez, mint például a feltörekvő Baiduhoz. A Google térvesztésének nagy nyertesei a Baidu, a Tecent Holdings és a Sohu.com lehetnek.

A Google 2007-ben mobil- és internetszolgáltatás beindítására kötött szerződést a China Mobile-lal, és a Sinával, az ország harmadik leglátogatottabb honlapjával is partnerségre lépett. A Google kínai partnereinek át kell tekinteniük kapcsolatukat az amerikai szolgáltatóval, hiszen a cég internet-szolgáltatói licensze megújításra vár - mondta Fang Meiquin, a BDA China telekommunikációs cég munkatársa. Minden internetszolgáltatónak meg kell hosszabítani licensz szerződését márciusban, amelyet a kínai Ipari és Informácia-technológiai Minisztérium fog végezni.

A Google januárban közölte, hogy meghatározatlan időre elhalasztja két készüléke piacra vitelét, miután az internetes cenzúra miatt Kínából való kivonulásának lehetőségét is felvetette. Az egyesült államokbeli Daddy Group, a világ legnagyobb domain név regisztrálója ugyancsak szerdán közölte, hogy nem ajánl további regisztrációt, arra hivatkozva, hogy a kínai kormány egyre erőteljesebben kémkedik polgárai után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!