Berta Sándor

Jönnek a viselőjük hangulatára reagáló ruhák

A montreali Concordia Egyetem és a Londoni Egyetem kutatói olyan ruhákat késíztenek, amelyek megállapítják, hogy az őket hordó személy éppen milyen hangulatban van és ennek megfelelően reagálnak.

Az úgynevezett Wearable Absence típusú dzsekik, nadrágok, pulóverek integrált szenzorokat tartalmaznak, amelyek képesek mérni a testhőmérsékletet, a szívfrekvenciát, a bőr lélegzését és a légzést. Az így kinyert élettani adatok bármikor továbbíthatók a ruhákban elhelyezett okostelefonokba, majd onnan egy online szerveren tárolt adatbázisba. A központi rendszer a kapott információk alapján gyakorlatilag valós időben és pontosan megállapíthatja, hogy az adott ruha viselője milyen hangulatban van. A hálózat képes eltárolni többek között az előzőleg megadott zeneszámokat, szöveges anyagokat és fotókat, így utólag segíteni tud a felhasználónak. Ha például a rendszer érzékeli, hogy a nadrágot viselő személy szomorú, akkor vicceket vagy humoros grafikákat küld neki. Minden egyes Wearable Absence kategóriájú nadrágot, dzsekit és pulóvert ellátnak kis méretű LED-kijelzőkkel, amelyek képesek az adatbázisban tárolt anyagok megjelenítésére.

Az új fejlesztésű dzsekik, nadrágok és pulóverek azonban más célokra is alkalmasak. "A ruhák segítségével lehetőség nyílik arra, hogy felelevenítsük a párunkhoz vagy a rokonainkhoz fűződő emlékeinket, hogy ha éppen nem lehetnek mellettünk" - jelentette ki Barbara Layne, a Concordia Egyetem munkatársa. Janis Jefferies, a Londoni Egyetem Digitális Stúdióinak szakértője hozzátette, hogy a Wearable Absence ruhák előnye leginkább a számítógépekkel való összekötés lehetősége és az általuk kínált intimitás. A lényeg, hogy az ember irányítsa a technikát és ne fordítva.

A programban a kanadai szakemberek foglalkoztak a beépítendő szenzorok elkészítésével, míg a londoni kollégáik a központi adatbázist fejlesztették ki. Emellett a projektbe bevontak pszichológusokat is. Jefferies elmondta, hogy a rendszerből már két prototípus elérhető, az egyik kifejezetten a férfiak, a másik pedig kizárólag a nők számára készült. A két kutató elképzelhetőnek tartja, hogy az új ruhák szerepet kapnak majd az idősek ápolásában. Végül Jefferies azt hangsúlyozta, hogy az új ruháknak köszönhetően bárki bármikor felelevenítheti az elhunyt párja hangját és megnézheti a róla készült fotókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adamq01 #13
    Ezt az oltárinagy péniszséget.
  • noland #12
    A cikk vége amúgy elég morbid! Vajon a Japán piacra szánják?
  • Gerhard #11
    Részemről ökörségnek tartom. Már csak azért is, mert úgy gondolom, hogy itt a technika akarja irányítani az ember hangulatát. Szélsőséges esetben pedig úgy lehetne manipulálni az embert, hogy úgy viselkedjen, ahogyan szeretnék valahonnan fentről, vagy a fogyasztói társadalomnak megfelelően.
    A hangulatom legyen olyan, amilyennek szeretném, ha fel akarok vidulni, akkor meg vannak a módszereim hozzá.
    Baromság, ennyi az egész.
  • Evil Merodak #10
    Fantasztikus hogy ilyen marhaságokra van pénz, közben sokkal egyszerűbb lenne pl. egy olyan fejlesztésű nadrágot megvalósítani ami diszkréten jelezné hogy elfelejtettem felhúzni a sliccét.
  • Hamed #9
    Az "amúgy" roviditese. Kiskamasz szleng mint a "vok", "xD" es tarsai. Nagyon jo eletkorjelzo, hogy mikor nem kell komolyan venni valakit:DD
  • emp #8
    Valaki, nálam értelmesebb ember mondja már el, hogy a sok forumozónál látható mondat eleji, ám sem nyelvtanilag, sem stilisztikailag semmi értelmet nem mutató "am" mit jelent?????
  • Ferrer #7
    Létezik az AURA?
  • Mardel #6
    Vissza a jövőbe 2.
  • Grodt #5
    Nem nagyon tudom, h mi értelme van ennek. Am meg ha az ember szomorú inkább depis számokat hallgat nem vicceket, de mind1. Inkább olyan ruha kéne, ami érzékeli az izadságot, és vmi illat anyagot enged ki, h ne legyenek büdös emberek:D:D
  • gulyasandras #4
    Melyik könyvben volt az, hogy zölden világított a karkötő, ha szexuális izgalomba jött a viselője?

    (Vagy nem a karkötő.)