Berta Sándor

Mosható intelligens textíliákat fejlesztettek ki

A Zürichi Műszaki Főiskola munkatársai olyan intelligens textíliákat alkottak, amelyeknek az anyagába érzékelőket helyeztek el. Az így készülő ingek, nadrágok, dzsekik akár mosógéppel is tisztíthatók.

A TexInTex projektben résztvevő kutatók már régóta kísérleteznek olyan intelligens textíliák megalkotásával, amelyekbe integrálhatók az elektronikus alkatrészek. A leggyakrabban ilyen eszközöket a dzsekikbe és a pólókba varrnak bele. A megoldás hátránya azonban, hogy ezek a ruhadarabok alig vagy egyáltalán nem moshatók. Ráadásul túl hosszadalmas az egyes érzékelők belevarrása a ruhákba, emiatt pedig azok túl drágává válnak.

A Zürichi Műszaki Egyetem laboratóriumának munkacsoportja, Gerhard Tröster professzor vezetésével azonban komoly sikert könyvelhetett el, amikor sikerült olyan technológiát kifejleszteniük, amely lehetővé teszi a miniatürizált chipek beépítését ruhadarabokba. A kutatók a kísérleti anyagokba több mikrochipet és mikroelektronikus elemet is képesek voltak elhelyezni. A ruhák 30 Celsius-fokos vízben akár hagyományos mosógépekben többször egymás után is moshatók, továbbá összehajthatók és ugyanúgy viselhetők, mint a hagyományos dzsekik, nadrágok vagy éppen ingek.


A kutatók azonban nem elégedtek meg ennyivel, a céljuk az, hogy a jövőben bármilyen méretben előállíthatóak legyenek a beépített érzékelőket tartalmazó ruhák és így mindenki a saját méretére készíttethesse el az intelligens ruhadarabjait. A két prototípus ugyanakkor bizakodásra adhat okot. Először egy asztalterítőt készítettek el, amelybe hőmérséklet- és nedvességszenzorokat, valamint LED-eket helyeztek el. A második termék pedig egy a testhőmérsékletét mérni tudó póló volt. Kunigunde Cherenack projektvezető, a laboratórium asszisztense elmondta, hogy az egyik legfontosabb kérdés még mindig az energiaellátás volt, hiszen ahhoz, hogy a méréseket elvégezzék, áramot kellett vezetni a textilbe.


Kunigunde Cherenack szerint például az élsportolóknak és a tűzoltóknak lehetnek érdekesek a ruhák, hiszen készíthetők olyan pólók és nadrágok, illetve anorákok, amelyek képesek folyamatosan ellenőrizni az élettani adatokat, például a szívritmust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #3
    fintorgunk, fintorgunk?
  • daninet #2
    kötve hiszem, hogy ez nem szakad el egy hónapon belül ha használom.. lehet hogy vízbe áztatta és húdejó működik, de ez így szerintem kevés.
  • roliika #1
    Hát tényleg.. agyam eldobom akkora fejlesztés ez!

    A képen jól kivehető, hogy ez egy lakkozott műanyag, vagy nikkel szál...ebben mi a fícsör? Hajlékony tranyók meg régóta léteznek.