Berta Sándor

Az intelligens ruhák válthatják fel a PC-ket?

A Linzben rendezett ISWC nemzetközi szimpóziumon sok felszólaló azt jósolta, hogy a jövőben magunkon hordjuk majd a számítógépeinket.

A kutatók azt szeretnék, hogy a mai PC-ket feladatokra specializált, miniatűr és alig látható készülékek váltsák fel, s ezeket a ruhákban rejtenék el. "Az intelligens ruháknak elsősorban az egészségügy és a sport területén lehet nagy jövőjük. Ugyanis ott lehet igazán jól különleges szenzorokkal ellenőrizni valakinek az egészségügyi állapotát" - közölte Gerhard Tröster, a Zürichi Műszaki Főiskolához tartozó Wearable Labs igazgatója.

A 2001-ben alapított laboratórium munkatársai különböző alkalmazásokon dolgoznak. Az általuk megalkotott termékek között van snowboard-edző, amely a deszkán és az anorákon elhelyezett szenzorok segítségével módosítja viselője stílusát, illetve akad olyan védőruha is, amely a lehetséges veszélyekre figyelmezteti a tűzoltókat.


Lucy Dunne szintén az egészségügy területét emelte ki. A Minnesotai Egyetem divattervező professzora egyike volt a konferenciára meghívott kevés nőnek. Ő egy olyan dzsekit akar piacra dobni, amely figyelmeztetné a rossz testtartásukra az irodai dolgozókat. "A legtöbb ember az Egyesült Államokban vagy Európában órákat tölt el a számítógépe előtt. De a testünket eredetileg nem arra tervezték, hogy egész nap üljünk és a képernyőt bámuljuk"- mondta Dunne.

A rossz testtartás okolható az Egyesült Államokban a munkahelyi balesetek többségéért. Az új dzsekibe mozgásérzékelő szenzorokat helyeznének el és elsősorban a gerincoszlopot figyelnék. A figyelmeztetéseket az érzékelők közvetlenül a munkahelyi PC-re továbbítanák, így az alkalmazottak azonnal változtatni tudnának a testtartásukon.


Tröster szerint érdekes kérdés, hogy a szenzorok milyen feladatok elvégzésére képesek, felismerik-e például az érzelmeket vagy a stresszt. Ezt a területet számos programban vizsgálják. Az egyik projekt neve Repülési félelem és Tröster csapata arra kíváncsi, hogy egy számítógép a repülőgépszékekbe beépített mozgásérzékelők segítségével meg tudja-e állapítani, hogy mikor esik pánikba egy utas. Egy ilyen helyzet esetén ugyanis a légiutas-kísérők azonnal közbeavatkozhatnának és zenét játszhatnának le vagy hozhatnának az illetőnek valami nyugtatót, esetleg frissítőt. Ugyan a kutatások jelenleg még csak gyerekcipőben járnak, de a szakemberek hamarosan már konkrét eredményekről is be tudnak majd számolni.

Dunne úgy vélte: fontos, hogy az intelligens ruhák moshatóak és robusztusak legyenek. A beépített chipek jól bírják a vizet és ne essenek össze az első mosáskor. "Sok mostani ötlet és prototípus vagy csak laboratóriumi körülmények között működik vagy úgy néznek ugyan ki, mint a normál ruhák, de nagyon banálisak"- szögezte le a szakember. Thad Starner néhány napja úgy nyilatkozott, hogy a mobil eszközök kezelésével kapcsolatos problémákra az intelligens ruhák jelenthetik a megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #5
    "hozhatnának az illetőnek valami nyugtatót"
    Sokkal egyszerűbb, ha az ülésbe be van építve egy ujgur gyártmányú injekciós tű, amely adott esetben beadja neked a nyugtatót.

    Ennél is egyszerűbb, ha benned van a csip. :-))
  • hangulati #4
    es megint. oda.
  • hangulati #3
    na, most menjenek a qrva annyukba.
  • mousee #2
    "...bakker, laggol a papucsom!!"
  • Tetsuo #1
    lol