Hunter

Szén nanocső-tintával készülhetnek viselhető elektronikák

A Stanford Egyetem kutatói a tavalyi papír után most hagyományos pamut és poliészter anyagokat változtattak akkumulátorokká, megtartva eredeti rugalmasságukat.

A demonstráció újabb lökést adhat az úgynevezett viselhető elektronikák feltörekvő területének, ami a mindennapi elektronikai eszközöket próbálja integrálni a ruházattal és a textiliákkal. A bemutatóban részt vevő technika egy parányi szén nanocsövekből álló "tintán" alapul. Tavaly szó szerint papíron bizonyított: a kutatók decemberben egy egyszerű fénymásolópapírra vitték fel a szén nanocsővekből álló energiatároló réteget. "A viselhető elektronikák az anyagok egy új, fejlődő osztályát testesítik meg, aminek számos, a hagyományos elektronikákkal korábban elképzelhetetlen alkalmazása lehet" - írják a Nano Letters-ben megjelent publikáció szerzői.

Ezidáig a legnagyobb kihívást az elektronika különböző textilekbe integrálása jelentette, azonban Yi Cui és csapata a Stanfordon bebizonyította, hogy "festékük" könnyedén és nem utolsó sorban olcsón képes átváltoztatni egy pólót egy elektronikai eszközzé. Az alapelv a textíliáknál is ugyanaz, mint a papírnál; az anyag összefonódó rostjai tökéletesek a nanocső-tinta felszívására, ami egy elektromos kapcsolatot eredményez az anyag teljes "megfestett" területén. A ruhaanyagot csak egyszerűen bele kell mártani a nanocső-tintába, majd némi vasalással egyenletesen el kell oszlatni a nanoanyagot a kívánt területen.

A textília akkor is megtartja új tulajdonságát, ha nyújtják, vagy összehajtják, de az anyag mosása és kicsavarása sem változtatja meg elektromos adottságait. "Megoldásunk egyszerű és költséghatékony, ugyanakkor remek teljesítményt nyújt" - nyilatkozott Cui professzor a BBC-nek. "A szövetek és a papír kétezeréves múlttal rendelkező technológiát képviselnek. A régit az újjal, a nanotechnológiával kombinálva új alkalmazásokat teremtünk."

Következő lépésként a módszert olyan anyagokkal alkalmaznák, amik több energiát tárolnak, hogy hasznosabb akkukat kaphassanak. Egyéb elektromos anyagokat keverve a tintához, a kutatók szerint akár a viselhető napelemek is megvalósíthatóvá válhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gaboca76 #16
  Bocs lemaradt az "n"!
 • Gaboca76 #15
  Hát látod te komcsi fa!
 • Rotcsa #14
  Akkor szó sincs arról, hogy a ruszkik leleményesebbek lettek volna? :(
  Sőt, ruszkikról sincs szó?
 • Mp3Pintyo #13
  A fenti történet valójában egy tipikus "városi legenda", ami azért mégis a valóság elemeibol táplálkozik. Az "űrtollat" tényleg kifejlesztették az amerikaiak, ami valóban többmillió dollárba került, de nem a NASA rendelte meg. Paul C. Fisher feltaláló saját költségén tökéletesítette a golyóstoll konstrukcióját. Míg a "hagyományos" golyóstoll esetében a gravitáció segít a tintának a golyóra, és onnan a papírra kerülni, addig Fisher tollában egy zárt, túlnyomásos betét van, ami nem tud kiszáradni, és fejjel lefele is működik. A találmány épp a megfelelő időben készült el: az asztronauták akkoriban grafitceruzát használtak, de ezek néha eltörtek, nem kívánatos darabokkal gyarapítva az űrhajó légterét. A grafit(por) ráadásul gyúlékony, meg elektromos vezető is. Fisher első megrendelője tehát a NASA lett, 1968-ban.
 • kissssss #12
  a ruszkik meg ceruzát vittek ahhhhh fárasztó XD
 • Rotcsa #11
  Lool! Eznagyon nagy! :D

  Azt a storyt juttattad eszembe, amikor az amcsik nagyon drágán kifejlesztették azt a tollat, ami a súlytalanságban is működik, ruszkik meg ceruzát vittek!
 • philcsy #10
  Nekem is van napenergiával fűtött ruhám. Szép fekete póló.
 • philcsy #9
  De csak rövidre kell zárni az áramkört:)
 • Piel #8
  Eddig is voltak napenergiával fűtött ruhák, csak nem volt benne akkumulátor és elektronika!
 • darkhill #7
  generatort a bringara es meg is van oldva.. es meg erosebb lesz a labad is!!