HENT hírlevél

Kínára fókuszálnak az USA kalózkodás elleni tervei

Hivatalos amerikai állásfoglalás szerint Kína központi helyet kap az Egyesült Államok új szellemitulajdon-védelmi stratégiájának végrehajtási terveiben.

Az ázsiai ország ipari és termelési kapacitása miatt különösen komoly problémákat okoz a jogvédelem és jogérvényesítés területén. Victoria Espinel, az Egyesült Államok szellemitulajdon-védelmi ügyekben illetékes koordinátora erről a képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán beszélt, ahol a kormány amerikai vállalkozásokat támogató terveit ismertette.

A CNN híradása szerint az amerikai szellemi tulajdon rovására külföldön elkövetett jogsértéseket illetően a szakértő Kínát emelte ki, mint olyan országot, amely termelési kapacitását, ipari vezérelveit, és piaca méreteit tekintve különösen problémásnak számít. Espinel hangsúlyozta, éppen ezért Kína központi szereplője annak a tervnek, amely a külföldi országokban jelentkező hamisítás és kalózkodás visszaszorítására irányul. Mint mondta, legyen szó akár a végrehajtó szervek tengerentúli koordinálásáról, külföldön székelő kalózoldalak megszüntetéséről, vagy akár olyan kereskedelmi irányelvekről, amelyek a hátrányok és visszaélések ellensúlyozását célozzák, Kína minden esetben prioritást fog kapni.

Egy júniusi kongresszusi jelentés szerint Kína az USA második legnagyobb kereskedelmi partnere, az ország harmadik legnagyobb exportpiaca és elsődleges importforrása. Ugyanakkor Kína rendelkezik a legrosszabb kalózkodási mutatókkal a világon: az ázsiai országban forgalomba kerülő szórakoztató szoftverek 95, zeneszámok és albumok 90, az üzleti szoftverek 82 százaléka kalóztermék. A jelentés szerint Kína minden más államnál több gazdasági kárt okoz az Egyesült Államoknak. 2008-ban csak a szoftveripari termékek illegális másolása és terjesztése 3,5 milliárd dolláros veszteséget okozott az amerikai gyártóknak.

Az Obama-adminisztráció júniusban tette hivatalosan közzé a szellemitulajdon-jog rovására elkövetett jogsértések visszaszorítására és az amerikai cégek jogainak támogatására vonatkozó programtervét. A meghirdetett stratégia számos koordinációs intézkedést tartalmaz, amelyek alkalmazásától a kalózkodás és hamisítás arányának csökkenését remélik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dluinet #1
    Azért kíváncsi lennék, hogy USA-ból hogyan tudták megmérni a Kínában használt illegális szoftverek mennyiségét és értékét.