HENT hírlevél

Internetkávézókat ellenőriznek a pekingi hatóságok

Szerzői jogi jogsértés gyanújával több száz internetkávézó ellen indítottak eljárást a pekingi hatóságok a közelmúltban. A Kínában működő internetelérési pontok jelentős részére jellemző a kalózkodás támogatása és tűrése.

Az InformationWeek beszámolója szerint a Pekingben működő mintegy 1500 internetkávézó harmada ellen indult, vagy fog indulni eljárás szerzői jogi jogsértések gyanújával. A kormány által kezdeményezett intézkedés több millió dollár összegű büntetést eredményezhet a tulajdonosok számára.

A Nemzeti Szerzői Jogi Hivatal zéró toleranciát hirdetett a kalózkodás ellen az országban, ugyanakkor ennek végrehajtására nem áll rendelkezésére elegendő erőforrás. Az eljárás alatt álló 600 internetkávézó mellett még legalább 30 ezer olyan hely van az országban, ahol rendszeresek a jogsértések. A statisztikai adatok szerint mintegy 150 ezer internetkávézó működik az országban, amelyek mintegy 30 százalékában illegálisan néznek filmeket az internetezők. Ráadásul a kalózkodás nem csak az internetelérési pontokra jellemző: a vendéglátó- és szálláshelyeken, iskolákban és könyvtárakban is gyakori a jelenség.

Az eljárások megindítására nem sokkal azt követően került sor, hogy a Microsoft keresetet adott be egy délkelet-kínai internetkávézó ellen szerzői jogi jogsértés gyanújával. A szoftvercég szerint az internetkávézó több mint 5000 számítógépre telepített illegális szoftvereket. A Microsoft megpróbált peren kívüli megállapodást elérni a helyi internetszolgáltatók szövetségén keresztül, hogy a kínai internetkávézók vásárlási megállapodást kössenek a céggel. Az internetkávézók azonban ezt elutasították azzal érvelve, hogy ha licence díjakat kell fizetniük, akkor negyedével csökkenne a nyilvános internetelérési pontok száma a régióban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!