MTI

Kína megnyítja szórakoztatóipari piacát

Kína beleegyezett, hogy 2011. március 19-től a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozásának megfelelően megnyissa szórakoztató ipari cikkek piacát - derül ki szervezet honlapjáról.

Kínának a könyvekre, zenére, filmekre és más szórakoztatóipari árucikkekre vonatkozó import- és kereskedelmi korlátozásai ellen az Egyesült Államok emelt kifogást. Az ázsiai ország tavaly decemberben elvesztette az ügyben a WTO-hoz benyújtott fellebbezését. Kína azt állította, hogy a szórakoztatóipari árukat más importtermékektől eltérően kell kezelni azok kulturális hatása miatt. Az Egyesült Államok szerint ugyanakkor Peking helytelenül járt el, amikor monopóliumot hirdetett olyan importtermékekre, amelyek forgalmazását engedélyezték vagy már kalózmásolatok formájában elérhetők voltak.

Eredeti szabályozásában a WTO tavaly augusztusban nem vitatta, hogy a kínai hatóságoknak jogukban áll cenzúrázni kifogásolható tartalmakat, de figyelmeztetett: a cenzúrát nem használhatják jogtalan kereskedelmi korlátozások igazolására. Amerikai kifogások szerint azonban a kínai korlátok megfosztották Hollywoodot, amerikai kiadókat és lemezcégeket az eladásoktól, kalóz kiadásokra hagyva a piacot.

A vitás kérdésben azután született megegyezés, hogy a Google véget vetett a Kínával a cenzúra miatt folytatott vitájának - noha Kína és az Egyesült Államok álláspontja még mindig különbözik az internet kérdésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!