Berta Sándor

Drasztikus növekedésnek indulhat az online reklámpiac

A Zenith Optimedia médiaügynökség azzal számol, hogy 2012-re az internetes hirdetési piac forgalma elérheti a 83 milliárd dollárt.

Mindez azt jelentené, hogy az online reklámpiac forgalma kétszer akkora lesz szerintük, mint a hagyományos nyomtatott sajtópiac és csak kicsivel marad majd el a napilapok 93 milliárd dolláros értékétől. A szakemberek prognózisa alapján a globális hirdetési piac forgalma 2012-re kereken 485 milliárd dollárt tesz majd ki és ezzel újra elérheti a gazdasági válság előtti értékeket.

"Jelentős eltolódást tapasztalunk a nyomtatott médiáktól az online piacok felé" - mondta Nicole Prüsse, a Zenith Optimedia vezetője. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a gazdasági válság idején egyedül az internetes reklámpiacon nem történt komoly forgalomcsökkenés. Nem véletlen, hogy a Zenith Optimedia is 2,2-ről 3,5 százalékra módosította az idei évre vonatkozó forgalomnövekedési előrejelzését. Különösen az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában nőttek az idei esztendő első felében a reklámkiadások.

A 2012-es 485 milliárdos érték különösen annak tükrében hatalmas, hogy az idén a globális hirdetési piaci forgalom várhatóan "csupán" 61 milliárd dolláros lesz. Mindez azt jelenti, hogy a következő két esztendőben két számjegyű növekedésnek kellene bekövetkeznie. Ez az egyre növekvő számú online előfizetéseknek köszönhetően meg is valósulhat. "Az internetes piac nem egyre gyorsabban, hanem egyenletes sebességgel, de egyre terjeszkedve növekszik. Néhány óriáscég, például a Google továbbra is uralni fogja ezt a területet és megvan az az előnyük, hogy globálisan tevékenykednek" - hangsúlyozta Nicole Prüsse.

A folyamat egyik legnagyobb nyertese a Google és partnerei lehetnek. A webes multi zsebébe vándorol majd várhatóan a globális reklámpiaci bevételek egyharmada. Prüsse szerint a nagy hálózatok a fejlődő államokban fektetnek majd be, például Kínában és Brazíliában, mind a két ország kulcsfontosságú piacot jelent. Kína 2012-re megelőzi Japánt, Nagy-Britanniát és Németországot. Emellett egyre fontosabbá válnak a felhasználók által készített tartalmak és az online hálózatok is. "A közösségi portálok nem egy divathullámot, hanem egy társadalmi jelenséget jelentenek. Ez tükröződik vissza a hirdetésekben is. Ezen a területen nagyon dinamikus növekedés várható" - szögezte le végül Prüsse.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fergusonpapa #38
    :DDDDD beteg vagy..
  • willcox #37
    "te viszont nem tudod leírni" - a nem tudom leírni és a nem akarom leírni között van különbség.
    "Az én módszerem nyilvános" - akkor csak rajta, mutasd be, ne csak a duma menjen. Eddig ez nem több, mint hogy én meg helyből átugrom a Dunát.
    "a tiéd meg nem létezik" - dehogynem létezik! Ezért nem látok egy darab reklámot sem :)
    "annyi agyad sincs, hogy felfogd a lényegét annak amit írtam" - ezt ugye magadra értetted?
    "komolyan nem vesz már senki se" - te vagy a senki? Igaz, ezt gondolhattam volna, hisz a neved is komolytalan. LOL!
  • Komolytalan #36
    Jó, és mondjuk ha az index.hu, origo.hu is használna ilyet, akkor mit csinálnál? Tudom, te csak angol nyelvű oldalakt olvasol, mert az a trendi hogy a New York Timesból tudd meg mi történt Debrecenben.
  • Komolytalan #35
    Én leírtam hogy működik, te viszont nem tudod leírni, hogy hogyan játszanád ezt ki. Az én módszerem nyilvános, a tiéd meg nem létezik - ennyi.
    Persze ezen ne is csodálkozzunk, annyi agyad sincs, hogy felfogd a lényegét annak amit írtam. Más topicokban is csak a pofázás megy neked, komolyan nem vesz már senki se.
  • Komolytalan #34
    Akit zavar, fizet a reklámmentességért vagy nem nézi - ez korrekt hozzáállás. A blokkolás meg egyelőre megtűrt dolog - többet vinne el a jelenlegi siteok átalakítása ad-blokker-gyilkossá, mint ami hasznot elvisz az a pár fő aki használja. De ahogy a böngészőkbe lassan alap telepítésben bekapcsolt ad-blockerek kerülnek, úgy ez változni fog.
  • fergusonpapa #33
    :DDDD kicsit lejártaka dumák deazér tporbálkoz =D én már csak röhögök rajtad.nagyon melé fogtál.
  • willcox #32
    Te akartál engem leverni, nem? De mivel behúztad füled-farkad, így csak egy szájhős venyigehuszár vagy.
    Ami azt illeti téged állandóan itt esz a fene, látszik, hogy még a kisegítő iskolában is nyári szünet van. Anyád még nem parancsolt be az ágyba? Kiskorúaknak ilyenkor már takarodó van!
  • fergusonpapa #31
    majd nekd fogok bizonygatni.irigy magyar mentalitás:D aki meg szájkaratés az tevagy.miden témába belezsolsz és okoskodsz mert te mident jobban tudsz :D biztos kiemelkedö munkádd van és jol megfizetnek érte h nincs más dolgod csak az oldalt járni :D ugy birom az ilyeneket..figyu??rád hagyom :D csak maradj már csendben
  • willcox #30
    "bánom h irtam h megaggyalnálak.mert csak rosszabb lene az iygis nehezkesen müködö agyi funkciod" - kipróbálod, te kis venyigehuszár? Szájkaratés takonypóc.

    Az oldalak meg nem a tieid.

    PS: vissza lehet húzni, ha itt nem tetszik. Van itthon is elég hülye, nem kell több. Ott még akár király is lehetsz (ha egyáltalán tényleg voltál ott), hogy ismered a betűket.
  • fergusonpapa #29
    am remélem az sgnek végrefelütnik ez az egykét retek akiket kikéne szorni.én nem örülök ha az én oldalamon valaki szándékosan gnerálja a buta flame-et.ronjta minöséget..sztem itt is ráfognak jönni.mertimádom az oldalt jók a cikek szeretem forumokban vitázgatni(értelmesen)vagy eszme cserét végezni..de igy..áá a