Berta Sándor

Csendben hódítják meg a világot az RFID-chipek

Indiától Virginiáig, Afganisztántól a kaszinókig egyre több helyen és ágazatban találhatók meg a rádiótechnikás azonosítóchipek. Nem véletlen, hogy a szakértők becslése alapján az RFID-piac forgalma az idén elérheti az 5,6 milliárd dollárt.

Az RFID-chipek 2006 óta vannak jelen világszerte, elsősorban a logisztikában használták őket. Azóta azonban nagyot változott a világ, a technológia szinte minden területen helyet követelt magának, legyen szó a szállítmányozásról, a raktározásról, az élelmiszeriparról, a konténerekről vagy éppen a különböző okmányokról. Az RFID-rendszer alapját a vevő-olvasóegységek és a chipek jelentik. Előbbiek az UHF hullámsávba tartozó frekvenciákon olvassák le az azonosítókártyákon található információkat.

A technológia sokoldalúságára jellemző, hogy az indiai National Thermal Power Corporation erőműveiben két RFID által támogatott információs hálózatot is kiépített. A megoldás előnye, hogy egyrészt szenet lehet megtakarítani a használatával, ezáltal hatékonyabbá tehető az erőművek működése, másrészt pedig a fedélzeti RFID- és GPS-moduloknak köszönhetően pontosan és valós időben nyomon lehet követni a szénszállító vonatok mozgását.

Egy másik jó példa a virginiai Blackstone, ahol a Cox Industries nevű különleges fakereskedő cég összesen 5000 RFID-olvasóval bővítette ki a teljes infrastruktúráját. Amint egy teherautó elindul, a vezetője pontosan látja a képernyőn, hogy hova kell vinnie az adott szállítmányt. Ezzel párhuzamosan a rendszer jelzi a központnak, hogy ha a targonca vagy egy tehergépkocsi már felvette vagy leszállította az árut.

Az IDTechEx piackutató vállalat felmérése szerint az idén az RFID-hálózatok piacának forgalma eléri majd az 5,6 milliárd dollárt, amely 12 százalékos növekedés a tavalyi esztendő adataihoz képest. 2010-ben várhatóan 2,3 milliárd rádiótechnikás azonosítóchipet értékesítenek majd világszerte. Csak a Marks & Spencer áruházlánc 200 millió chipet rendelt.

Egyre több a speciális RFID-azonosító, amelyek képesek elviselni a szélsőséges időjárási körülményeket, a Smartac pedig megalkotott egy gammasugárzást is kibíró RFID-egységet. Utóbbi elsősorban egészségügyi laboratóriumokban használható. A pennsylvaniai Meadows Racetrack and Casino cégnél pedig olyan játékchipeket használnak, amelyekbe RFID-azonosítók kerültek és amelyek képesek kizárni a csalásokat, illetve kielemezni az egyes játékosok viselkedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • racingp #7
    Herkulessel tudok egyetérteni. Az, aki nem ért egyet a rendszerrel, az biztosan bűnözőként, terroristaként lesz emlegetve. Ezt kénytelenek leszünk benyelni, akárcsak a bankkártyát és társait. Ez van.
  • Armagedown #6
    a Nagy Testvér eddigi legjobb találmánya :)
  • Oláh Herkules #5
    ki a bűnöző? Akit a rendszer annak mond. És kit mond a rendszer bűnözőnek azokon kívül akik tényleg bűnösök? Azokat akik nem értenek egyet a rendszerrel, őket hívják tenoristának, szélsőségesnek. Vagy pl a hitelét fizetni nem tudó embert mondják bűnözőnek egy idő után, a szarkeverő támogatott bankokat bankárokat korrupt politikusokat pedig érinthetetlennek mondják...
  • jaspercry #4
    Majd jól peparáztatnak bennünket,és majd rohanunk ,hogy nekünk is kell ilyen,mert nem tudunk élni nélküle,mert csak így biztonságos az élet....
    "I'love RFID"
    Viszont a bünözöknek nem lenne hülyeség,de a tudtukon kívül kellene beültetni,mert még képesek kioperálni magukbol,+valami jó kis helyzetmeghatározó+fájdalom+betegségeneráló mehanizmussal.
    (aztán már lehet hogy sokunkban benne is van,gomnyomásra egyél és vegyél,szeress és utálj!persze csak azért mondom,ha már a cifi-t felhoztuk)
  • jaspercry #3
    rengeteg!
  • Kara kán #2
    az embereket nem, de a bűnözőket tényleg meg kéne jelölni.
  • DeviloftheHell #1
    namég pár év kötelezöen chipelik az embereket is mint a kutyákat.... hány sci-fi is josolta meg ezeket évtizedekkel ezelött???