Berta Sándor

Veszélyes lehet az RFID-chipekre való átállás?

Egy német tanulmány készítői úgy vélik, hogy a rádiós azonosítórendszerek fokozatos térhódítása komoly kockázatokat hordoz magában. Az RFID egyike azoknak a technológiáknak, amiket a szakemberek "a dolgok internetje" fogalom alatt tartanak számon.

A kérdés, hogy ezeknek a chipeknek a használata mennyire lesz ellenőrizhető, már az Európai Bizottságot is foglalkoztatja. A dokumentumot Alfons Botthof és Marc Bovenschulte készítették a német szakszervezetekhez közel álló Hans-Böckler Alapítvány megbízásából. A munkájukat támogatta többek között a Német Szakszervezeti Szövetség, valamint az IG Metall és a ver.di szakszervezeti tömörülések.

A két szakember azt kutatta, hogy vajon a korszerű technológiák, mint például az RFID miként változtatják meg az emberek és ezen belül is a munkavállalók életét és mindennapjait. Nos, Botthof és Bovenschulte szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a nem megfelelően vagy alig képzett munkavállalók egyszerű "számítógépes utasítás-végrehajtókká" válnak. A szemlélet egyre inkább az, hogy a gépek, és nem az emberek határozzák meg a munkaerőpiac erejét. Az okok kézenfekvőek: a gépek bármely munkafolyamatot képesek ellenőrizni.

Sajnálatos, hogy a cégek többsége az új "racionalizálási" technológiákat csendben, a "kertek alatt" vezeti be, s ezekből a döntési folyamatokból gyakorlatilag kihagyja a dolgozókat. A rádiótechnikás azonosítás szinte az élet minden területén megjelent, például a logisztikában, a szállítmányozásban és a könyvtárakban. Utóbbiaknál elsősorban a könyvkölcsönzésben és a művek nyilvántartásában alkalmazzák az RFID-chipeket, de már vannak olyan megoldások, amelyeknél az eszköz jelzi, ha az olvasó elhagyja vele az olvasótermet.

A legnagyobb változások azonban a logisztika területén figyelhetők meg. Egyre gyakoribb, hogy az alkalmazottaknak nem kell képzetteknek lenniük, elég, ha megtanítják őket a leolvasókészülékek kezelésére. Ezáltal az emberek többsége egyszerű utasításfogadóvá és -végrehajtóvá válik. A végzettség, a tapasztalatok másodlagos fontosságúak. Előnyt élveznek azok, akik ismerik az új technológiákat.

A vállalatok azért kedvelik az RFID-technológiát, mert úgy gondolják, a segítségével ellenőrizhetik a különböző munkafolyamatokat és a teljes árumozgást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #22
    "Ha 1 milliárd alá vinnék a föld lakosságát, akkor ki venné meg a szarjukat amit gyártanak?"

    Az a kozel 800 millio aki most? A Fold tobbi reszen csak akkor latnak nyugati termeket ha segelyben erkezik vagy amikor rabszolgamunkaval legyartjak. Egyebkent nem szandekosan akarjak 1 milliardra levinni, csak ha senki nem tesz semmit a kornyezetszennyezes ellen akkor az elohely (=a bolygo) kimerulese miatt kb. ennyien fognak eletben maradni. A nyugati vilagban talan valamivel tobben. Ahol nem tudnak a bioszferatol fuggetlen letfenntarto rendszereket epiteni (pl. afrikaban) ott sokkal kevesebben. A foldi noveny es alatvilagbol pedig kb. annyi marad mint egy nagyobb meteoritbecsapodas utan, csak ez a fajta kihalas nem azonnali hanem fokozatos lesz. Szoval szerintem tenni kellene valamit, pl. az ilyen dolgokat elfogado politikusok es nagytokesek meggyozesevel vagy kiiktatasaval. Ha rajonnek arra, hogy a nagytokesek es a foldi lakossag tobbi resze kozott is mukodhet a kolcsonos megsemmisites elve, akkor kenytelenek lennenek valtoztatni. (ennek az elvnek a lenyege, hogy ha nem mentik meg a maradek 5 milliardot, akkor ok is meg fognak halni)
  • homeless #21
    Ha 1 milliárd alá vinnék a föld lakosságát, akkor ki venné meg a szarjukat amit gyártanak?
  • Tetsuo #20
    future suck
  • Sanyix #19
    Mindenkinek illene megnézni pár filmet: V for vendetta, Equilibrium, 1984, és kicsit elgondolkozni rajtuk, nem kevés párhuzam van ezek és a jelenkor között. Főleg a v for vendetta-ban, ahol világunkhoz hasonlóan, "terroristafenyegetés", és félelem gerjesztés alapra épül a diktatúra.
  • KillerBee #18
    "Ha minden készen áll, be fogják vezetni a totalitárius rendszert."

    Ne úgy képzeld el, hogy elkészül minden, megnyomják a gombot és indul a totalitárius rendszer. Fokozatosan épül ki és indul el, és mire észreveszed, már túl késő ellenállni, mert a rendszer ellenségeként eliminálnak.
  • Frayer #17
    Ezt mondom már mióta.
    Előbb az árucikkeket fogják felcsippeztetni. Majd egy idő után azt vesszük észre, hogy már már minden tárgyban nyomkövető van.

    És ha már minden fel van szerelve ezekkel chippekkel, már csak egy gondolat kell, hogy valaki tovább vigye a dolgot, és kitalálják, hogy akkor most chippezzük fel az embereket is. A rendszerben az emberek is tárgyak lesznek. nyomon követhetőek, irányíthatóak.

    De erre már sokan figyelmeztettek előttem is.
    Megmondták már előttem többen is, hogy megtörténhet, hogy ha az ember nem enged a kormány zsarolásának, egyszerűen kikapcsolják a rendszerből, és minden ami hozzá köthető a chip miatt, minden tulajdonjoga, pénze, szabadságjoga, emberi minősítése elveszik.

    Kiesik a társadalomból, és nem tud se eladni, se venni, se birtokolni. Olyan lesz mint egy élőhalott. Ha megbetegszik meghal mert nem kap ellátást.
    Nem kap oktatást, segélyt, munkát, egy kiló kenyeret sem vásárolhat magának.
    Lehet még vizet sem lesz képes magától, más ember segítsége nélkül.

    Könnyen megtörténhet ez a jövőben. Amilyen erősen menetelünk e felé.

    Minden nap jönnek a hírek, hogy itt meg ott ellenőriznek minket, így meg úgy csorbítják szabadságunkat "védelmünk" érdekében.

    Ha minden készen áll, be fogják vezetni a totalitárius rendszert.
  • halgatyó #16
    Egy kis óvatosság persze nem árt. Ugyanis a gép el tud romlani. Minél automatizáltabb (bonyolultabb, ember által áttekinthetetlenebb) egy rendszer, annál nagyobb felfordulást tud okozni ha elromlik.

    Magam elé képzelem a teljesen szuperautomatizált raktárat, amiben egy kis hiba keletkezik, egy alkatrész vagy egy hordó nem arra a polcra kerül. Akármilyen kis hardveres hiba miatt, amit a számítógép nem vesz észre, nem tud figyelembe venni, mert a tervezők pont erre nem gondoltak, és nem építették bele. Aztán a hiba kezd továbbterjedni. Végül az egész raktár összekeveredik, aztán amikor ugyanarra a helyre töbféle cucc kerül, akkor fizikailag is a rombolás nyomai kezdenek mutatkozni

    Egy hét múlva észreveszik a bajt, addigra egy hatalmas romhalmaz az egész. Párszáz embert felfogadnak, hogy próbálja rendbetenni. Aztán hozatnak egy bazi nagy markolót és egy rakás teherautót, az interneten pedig megjelenik a hirdetés: közművesített üres terület ipari célra eladó...
  • Epikurosz #15
    "sőt nem is töröm a fejem rajta, nehogy eszembe jusson a megoldás:-D "

    Ez jó volt!
  • halgatyó #14
    Ez az Agyar Bálint már sejthet valamit. Nyilván nem ok nélkül vezetteti be a sok tanulás-korlátozó újítását az iskolákba
    Egy kiolvasó készülék kezeléséhez tényleg nem kell megbuktatni azt a szerencsétlen félhülye gyereket. Azzal csak azt érnénk el, hogy később állna munkába, később kezdene el profitot termelni. Ajjaj, az nem lenne jóóó...
    Különben is nem az ő hibája hogy 12 éves korára se tanult meg olvasni... hátrányos a szegény, a nagyapja gyártotta le a 11 éves lányával összefogva... meg a terhességét végigdohányozta a kiscsaj néha jól be is rúgott...

    Sajnos, az automatizálás valóban komoly fenyegetést jelent az emberekre egy olyan világban, ahol egyre több lesz az enyhénszólva hiányosan iskolázott "munkavállaló" (még hogy munkavállaló .. hmmm)

    Itt megint az a kérdés, hogy mi az elsődleges: a gazdaság vagy az ember?
    Helyes az, ha a gazdaság fejlődését szem előtttartjuk, de az már végletes gondolkodás, hogy a gazdaság az emberek rovására fejlődjön. Ekkor visszájára fordul minden.
    Az arany középúttól egyre távolabb megyünk, attól tartok (hasonlóan az előttem szólókhoz)
  • Komolytalan #13
    Azért azt se felejtsük már el, hogy a kenyérgőz olcsóbb, kevésbé környezetszennyező, stb mint egy teljesen automatizált gyár. Csak az hogy legyártanak 1 gépet, ami kiváltja 1 ember munkáját valszínűleg több káros anyagot juttat a környezetbe mint amit az emberke egész élete során juttatna. Na persze ezt ki nem sz.rja le, ha Kínában gyártják a gépeket. Csak amikor majd nem lesz ivóvizük, és a 2 milliárd ember megindul nyugat felé vizet keresni akkor leszünk majd bajban.