Berta Sándor

Internetes igazolványt vezettetnének be a német nyomozók

15 pontos programot valósítana meg az online bűnözés visszaszorítására a Német Bűnügyi Nyomozók Szövetsége (BDK). A szervezet már eljuttatta a javaslatcsomagját a német kormánynak.

"Egy megbízható internetes személyazonosító igazolványra van szükségünk. Aki a világhálót vásárlásra, online átutalásokra, más jogi üzletek lebonyolítására vagy hivatali ügyintézésre akarja használni, annak előtte egy állami hivatalban kellene magát regisztráltatnia. Emellett ideje lenne, hogy a német kormány végre internetes szabályokat állítson fel. A világháló ugyanis a világ legnagyobb bűnügyi helyszínévé vált és a kabinet még mindig csak kívülről szemléli az eseményeket" - jelentette ki Klaus Jansen, a BDK elnöke.

A bűnügyi nyomozók ezenkívül világos törvényi szabályozást és jogosítványokat követelnek, ez utóbbiakra elsősorban a Facebookon, a SchülerVZ-n, a Twitteren és a többi közösségi oldalon végrehajtott nyílt és fedett internetes akciók miatt lenne szükség. A program része az a pont is, amely szerint a rendőrök szeretnék, ha eltávolíthatnák a felhasználók gépéről a trójai programokat, vírusokat és más kártevőket.

Jansen hozzátette, hogy sürgősen szükség van minden rendőrkapitányságon egy különleges internetes bűncselekmények felderítésére szakosodott egység létrehozására. Jelenleg ugyanis a 260 000 szövetségi, tartományi és helyi rendőrnek csupán az egy százaléka felel meg a virtuális világ által támasztott követelményeknek. Az új részlegekhez kapcsolódóan létre kell hozni kifejezetten csak az online bűncselekményekkel foglalkozó ügyészségeket, valamint egy a Szövetségi Bűnügyi Hivatal keretein belül működő Nemzeti Internetközpontot is.

"Az ország digitális infrastruktúrái ellen irányuló jövőbeli támadások éppolyan pusztítóak lehetnek, mint egy atomcsapás. Éppen ezért kell megalkotni egy az internetet újraindító rendszert. Ennek segítségével a kancellári hivatal egyetlen gombnyomással levehetné Németországot a világhálóról. Csak így állítható meg gyorsan egy már folyamatban lévő online támadás" - szögezte le végül Jansen.

A BDK első embere tavaly márciusban több költségvetési támogatást és internetes nyomozási lehetőségeket kért, majd 2009 októberében az online vészhívó rendszerek mellett érvelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #8
    ?? Mi a fröcsögés tárgya? Egyszerűen kombinálni szeretnék azt, ami Magyarországon az Ügyfélkapu azzal hogy kapnak egy digitális aláírást amivel a szerződéseket lehet szignálni. (Magyarországon ez utóbbira is van mód, de csak cégeknek.) Ami a vásárlást illeti az kb ugyanez, ugyanis bizonyos helyeken már alá digitálisan alá kell írni az internetes vásárlást (pl. Verified by VISA vagy Mastercard SecureCode)

    Ami a vírusok és kártevők eltávolítását illeti. Németországban az szolgáltató eleve köteles ingyenes víruskergetőt és telefonos segítséget biztosítani az előfizetőknek és figyelmeztetni ha pl DOS vagy spam támadást érzékel az előfizető felől (ezt a botnetek terjedése miatt vezették be...) A távoli letörlés valóban légből kapott ötlet, de mondjuk a spamszűrés vagy valamiféle DOS védelem már nem az. Site blacklisting (avagy nagy kínai tűzfal német módra) már február óta van.

    Ami a fontosabb dolgok internetről leválasztását egy mozdulattal illeti... azt szerintem minden értelmesebb kormány meglépi. Itt arról van szó, hogy a belső rendszereiket és a köztük levő kommunikációt támadás esetén is fent tudják tartani. Nem véletlen hogy fenntartanak pl. dízelgenerátort, külön műholdas kommunikációs rendszert és atombunkert is.
  • redfish #7
    Néhány Hivatali embernek nagyon jól jönne, ha egyszerűen kilistáztathatná, ki mikor hol és mit vásárolt (mennyiért!), hol és milyen fórumon mit szólt hozzá, mikor hol található, stb...
    Így nyilván sokkal egyszerűbb lenne a vagyon-elszámoltatás, a politikai besorolás, a "terror-elhárítás"...
    A Facebookon, Iwiw-en, Twitteren sokkal egyszerűbb lenne az állampolgárok nyomonkövetése, mint most (mert most nem biztos, hogy Kovács Lajcsi valóban Kovács Lajcsi)...

    Nem nyugszanak addig, míg minden állampolgár nem kap beültetett chipet, míg nem veszik le mindenkinek az ujjlenyomatát, aztán majd GPS-en követik a mozgásunkat és videókamerán éjjel-nappal...

    Tele van már a hócipőm, hogy "terrorveszély" címén az összes állampolgár megfigyelését végzik, nemhogy arra fordítanának több erőt, hogy a bűnözőket kapják el! (Bin Laden meg él, mint Marci Hevesen!)
  • Rotyoka #6
    Mellesleg én erre annyit reagálok hogy bekúrom a Router tűzfalat meg felrakok még 1-2 másikat mellé és akkor próbáljanak megfigyelni ;) Vagy ha még übergeci vagyok felrakom az orosz csodát is mellé és akkor végképp semmi esélyük ilyen embertömegnél
  • Rotyoka #5
    Günter Pista túl sok német pedo kecske poreszt tölt?
  • miszterjoe #4
    Látom működik a német propaganda. Egyre több német hírt olvasni az sg-n. De "viccet" félretéve... reakció:

    "Az ország digitális infrastruktúrái ellen irányuló jövőbeli támadások éppolyan pusztítóak lehetnek, mint egy atomcsapás." - ja eltekintve pl. a sugárzástól, pontosan olyan pusztító. Emberek ezrei halnak meg internetes támadásakor.

    "Éppen ezért kell megalkotni egy az internetet újraindító rendszert. Ennek segítségével a kancellári hivatal egyetlen gombnyomással levehetné Németországot a világhálóról. Csak így állítható meg gyorsan egy már folyamatban lévő online támadás" - wtf? ezeknek internet? ez mán' kicsit paranoid.

    "a rendőrök szeretnék, ha eltávolíthatnák a felhasználók gépéről a trójai programokat, vírusokat és más kártevőket." - a mondat itt nem ér véget: "... és helyette a saját megfigyelő rendszereiket telepíthetnék fel." Nem értem miköze van a rendőrbának a felhasználó gépéhez! Komolyan. Szerintem lassan törvényt alkotnak arra is, hogy akinek a gépén trójai vagy vírus található, az simán lecsukható.

  • Dol Cse Vita #3
    az ICPA, ACTA, CIA , FBI után még magának a Kínai Nagy Tűzfalnak sem sikerült megreformálnia az internetet, de Klaus Jansen jön , lát, győz...

    Hajrá Klaus !!!

  • Amergin #2
    Ez a Klaus Jansen eszelős elmebeteg.
  • Magiszter #1
    "...egyetlen gombnyomással levehetné Németországot a világhálóról"

    Aha. Akkor meg ciki van ha Német.-ból indítanák a támadást, mert ha már házon belül van a betörő, hiába csukod be az ajtót.
    Többi meg arra jó hogy megfigyeljenek mindenkit aki a neten kóborol. Ennyi erővel mindenki mellé rakhatnának egy rendört is, aki 2 centire menne a delikvenstől és folyamatosan jegyzetelné hogy mit csinál.

    Vicc.