Berta Sándor

Bűnözőkre csapna le az Interpol

Az Interpol azt reméli, hogy az internetezők segítségével sikerül újabb régóta keresett gyilkosokat, nemi erőszakot elkövetőket, gyermekmolesztálókat és más bűnözőket lefülelnie.

A nemzetközi bűnüldöző szervezet ismét a felhasználók és a közösségi portálok segítségét kérte. Az Interpol május elején az Infra-Red hadművelet nevű akciójában több száz a világhálón böngésző bűnözőt derített fel és juttatott rács mögé. A szervezet most valami hasonlóra készül. A felderítőmunkában ezúttal is nagy szerep juthat a Facebooknak, a MySpace-nek és a többi közösségi portálnak, valamint a felhasználóknak. A nyomozók azt kérték, hogy a segíteni akaró felhasználók elsősorban a fórumokon, a chatszobákban és a közösségi oldalakon tartsák nyitva a szemüket.

Az Infra-Red hadművelet során összesen 29 országban 450 elítélt vagy gyanúsított bűnözőnek sikerült a nyomára bukkanni, akik közül 107 személyt már el is fogtak a hatóságok. A letartóztatottak között volt Angie Sanclemente Valencia egykori kolumbiai modell, akit drogkereskedelem miatt kerestek és aki Argentínában fogtak el májusban. Június közepe óta szintén a rácsok mögött van a Kongói Demokratikus Köztársaságból származó Mouamba Munanga, akit Franciaországban és Bahreinben pénzmosás és -hamisítás miatt kerestek.

"Az akció nagyon sikeres volt, a keresett személyek nagy részét sikerült megtalálnunk és őrizetbe vennünk" - jelentette ki Martin Cox, az Interpol szökött bűnözők felkutatásáért felelős csoportjának (FIS) igazgatóhelyettese. A hivatal most azokra összpontosít, akik az első alkalommal el tudtak rejtőzni a hatóságok elől és ezért kérik ismét a nyilvánosság segítségét.

A körözési lista első 26 helyen olyan emberek találhatók, akiket emberkereskedelem, gyilkosság és gyermekmolesztálás miatt keresnek. Martin Cox szerint sokkal nagyobb az esélye annak, hogy ezekkel a személyekkel valaki egy chatszobában vagy egy szociális hálózatban találkozik, mint az utcán. Sok bűnöző minden bizonnyal azt hitte, hogy az interneten könnyebben el tud rejtőzni a rendőrök elől és hogy ezután már nem fogják keresni.

A nyomozók az észrevételeket a [email protected] e-mail címen várják, de bárki fordulhat a helyi rendőri szervekhez is, illetve a bejelentések megtehetők a Crime Stoppers International oldalon. Az Infra-red 2010 akciókban 29 ország, köztük Magyarország, Ausztrália, Brazília, Kanada, Németország, Dél-Afrika és az Egyesült Államok vesz részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #6
    Most iteltek el nehany jugoszlaviai haborus bunost, akik 8000 civil legyilkolasaban, megkinzasaban vettek reszt, es ezert 35 evet kaptak,ami kb normalis itelet ilyen esetben.
    Ezzel szemben van ez az amerikai kamion sofor, akit itt nalunk kaptak el, es illegalis pornograf kepek birtoklasaert 400 ev bortonre akarnak itelni amerikaban.
    Elmebeteg vilag.
  • duke #5
    Ja mert ha tenyleg a molesztalokat,eroszak elkovetoket kapnanak el az rendben volna, de ehelyett otthon a negy fal kozott illegalis kep nezegetoket kapnak el,akik soha semilyen valodi buncselekmenyt nem kovetek el. Es itelnek el annyi idore vagy tobbre, mintha tomeggyilkosagot kovetettek volna el.
  • Tetsuo #4
    Es mi van a terroristakkal?
  • zola2000 #3
    Igen mivel a gyermekmolesztálókat nem sikerült elfogniuk, ezért tehetetlen dühükben egyszerű beteg embereket fogdostak el, akik bár nem ártottak senkinek csak ilyeneket néztek...
  • kriszwells #2
    Ez a cikk is egy mondat, vagy valami trükkje van hogy végig el lehessen olvasni?
  • dzsagon #1
    Eddig ártatlanokra csapott le?