SG.hu

Az iPhone 4 az Apple Vistája

A Microsoft egyik vezetője érdekes hasonlattal élt az Apple legújabb telefonjának fogadtatása kapcsán, hiszen saját, vegyes eredményeket elért operációs rendszerükhöz párosította azt. Az iPhone 4-nél megjelenő hibák - mint az antenna probléma - miatt egyre többen sürgetik az Apple-t, hogy vonja be a szériát.

Ingyen védőtokkal akarja megoldani a 4G iPhone vételi problémáját az Apple, amelynek vezetője elismerte, hogy nem csak a telefon szoftverével vannak gondok. "Nem vagyunk tökéletesek" - jelentette ki Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója egy rendkívüli sajtóértekezleten, amelytől sokan azt várták, hogy a minőségi kifogásokra reagálva az informatikai óriásvállalat talán a hibásnak vélt készülékeket is visszahívja.

A minden idők legsikeresebb Apple-termékének tekintett okostelefonból több mint 1,7 millió darab fogyott a megjelenés utáni első három napon. A negyedik generációs iPhone-ról azonban hamar kiderült, hogy bizonyos helyzetekben vételi problémák adódnak, ráadásul a kijelzőn látható térerőszintjelző-skála sem a megfelelő értékeket mutatja. A vételi problémákra az Apple vezére korábban személyesen válaszolt, szerinte ugyanis a megoldás mindössze annyi, hogy a 4G iPhone-t a megszokottól eltérően kell tartani. A vételi problémák ugyanis csak akkor jelentkeznek, ha telefonálás közben a bal kézben tartott készülék bal alsó feléhez érnek. A térerő szintjét mutató "pálcikákról" pedig bebizonyosodott, hogy azok már az első, 2007-ben kiadott telefonoknál sem mutatták a megfelelő értéket. Erre egy szoftverfrissítés jelenti a megoldást.


A 4G iPhone-tulajdonosok és a leendő vásárlók szeptember végéig juthatnak hozzá ingyen az egyébként 29 dollárba (6321 forintba) kerülő tokhoz; aki már korábban megvette, annak visszatérítik az árát. Aki pedig még így sincs megelégedve, attól a készüléket is visszaveszik még akkor is, ha hosszú távú hűségszerződés köti az AT&T telefontársasághoz. Steve Jobs azonban hangsúlyozta, hogy a vételi probléma a telefonok töredékét érinti csak, és a vásárlóknak is kevesebb, mint két százaléka vitte vissza a készüléket. A világ legnagyobb technológiai vállalata több mint 3 millió darabot adott el legújabb telefonjából. A iPhone adja árbevételének mintegy 40 százalékát, s több pénzt hoz a cégnek, mint a Macintosh számítógépek vagy az iPod.

A Bernstein Research piackutató intézet szakértője, Toni Sacconaghi szerint az eddig eladott készülékek visszavétele körülbelül 1,5 milliárd dollárba került volna a cégnek. Az Apple ezzel nem csak jelentős összeget veszített volna, de a procedúrával járó presztízsveszteség még nagyobb károkat okozott volna. A cég ingyenes tokjával az antenna probléma megoldódik, hiszen azt a készülékre húzva kezünk nem érintkezik a problémás területtel és úgy tarthatjuk a telefont ahogy az nekünk jólesik. Az említett kiegészítő ugyan a boltban 29 dollárért vásárolható meg, azonban a Bernstein becslése szerint az Apple kiadásait készülékenként csupán 1 dollárral növeli, hogy azt ingyen a mobilhoz adkja. Ezzel a lépéssel az Apple ugyan elismerte az iPhone 4 hibáit, de a szakértők szerint a felhasználók többsége már tisztában van a jelenséggel és megtanultak "együtt élni vele".


A Microsoft Worldwide Partner Conference alatt Steve Ballmer már megígérte egyszerre több Windows 7 tábla PC idei megjelenését, emellett pedig hangsúlyozta, hogy az okostelefonok szegmensére is nagy figyelmet fordítanak, hogy tovább erősítsék pozícióikat. Így a konkurencia botladozásának bizonyára igencsak örült Kevin Turner, a Microsoft ügyvezető igazgatója, aki szerint az iPhone 4 az Apple Vistája lehet.

Turner ezzel egyrészt a telefon vegyes fogadtatására, valamint saját szoftverük eredményeire utalt. A Vista megjelenésekor gyakran elhangzó vélemény volt, miszerint az operációs rendszer túlságosan hamar, összedobva jelent meg - dacára annak, hogy 5 év telt el a nagyon is jól teljesítő Windows XP felbukkanása óta. A hosszúra nyúlt fejlesztési periódus alatt sokat változott a Microsoft elképzelése az utódról, ennek köszönhetően pedig túlméretezett, lassú, és különösen nagy hardverigényű megoldást dobtak piacra. A Windows 7 már sokkal jobb kritikákat kapott, az általános vélemény szerint valami ilyesmivel kellett volna előállni 2006 őszén, illetve 2007 januárjában - bár arról nem beszélhetünk, hogy a gépigény sokat esett volna.

Ami az iPhone 4 telefonokat illeti, itt nyilván a vételi nehézségek kerülnek előtérbe, különösen pedig az Apple reagálása az elhangzó panaszokra. Egyes elemzői vélemények szerint nem ajánlott ezen készülékek megvásárlása, az pedig, hogy a Microsoft Vistaként jellemzi a telefont, nagyon jellemző a kialakult helyzetre. Az már más kérdés, hogy a Microsoft éppen a napokban törölte két éven át előkészített Kin projektjét, amely alig két hónapot húzott ki a piacon. Az annak idején a Danger 500 millió dolláros felvásárlásából elindult kezdeményezés nem tudta meghódítani a fiatalokat, így a vezetők nem látták értelmét a további próbálkozásnak.


A Bernstein piackutató cég szerint az Apple hozzáállásával van a legnagyobb probléma. A cég arrogáns viselkedésével maga ellen fordítja a versenytársait, a hatóságokat és szerintük idővel a vásárlókat is elriasztja. Az Adobe Flash elleni támadása vagy az elhagyott iPhone 4 prototípus esete - amikor a Gizmodo szerkesztőjénél távollétében házkutatást végeztettek és elkoboztatták az újságíró számítógépeit - is ezt mutatják. Az sem éppen az Apple rajongóinak táborát növeli, hogy a cég korlátozásokat vezetett be az alkalmazások fejlesztésével kapcsolatban.

A cég antenna hibára való válasza sem nyerhetett meg sokakat, mert eddig ahelyett, hogy teljes felelősséget vállaltak volna, megpróbálták jelentéktelennek titulálni az esetet. A vállalat hasonlóan reagált, mikor fény derült -az Apple állítása szerint egy eddig nem észlelt szoftverhiba miatt - a térerőt hibásan mutató ikon esetére. Egyelőre a hatalmas piaci sikerek azt mutatják, az Apple-nek nem kell aggódnia, hogy veszít a vásárlóközönségéből. De vajon hosszú távon kifizetődő az ilyen lekezelő hozzáállás?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #190
    ja
  • tojassl0l #189
    Kattintsatok ide, hogy nyerjek egyet ebbol a mocsokbol: http://koponyeg.hu/jatek/kfr56224
  • Ulkesh #188
    A szánalmas inkább az, ha valaki nem tud olvasni.

    - A készülékek kis százalékát érinti a probléma
    - Ha érintett vagy a dologban, akkor 30 napon belül visszaviheted és vagy a teljes vételárat kérheted vissza, vagy cserélheted
    - A sajtó és a tulajok megnyugtatására ingyen tokot kapsz

    Mondj még egy gyártót, aki hasonló módon kezeli a problémákat?
    A családban lévő N97 mini naponta 2-3-szor újraindul és gyakran simán elfelejti a beállításokat, hova vihetem vissza (a szerviz elintézte annyival, hogy szoftveres probléma ami az egész szériát érinti, várjunk a frissítésre)? Haverom Galaxy S-e minden 8-10-edik hívást nem fogadja, mert nem jelenik meg a kezelőszerv a képernyőn, hol kapja vissza a pénzét?
  • warnjames #187
    Nem tudom hogy vagytok vele, de ami az Apple-nél megy az már valami szánalmas. Az hogy egy ilyen telefonhoz tokot kell használni hogy normálisan tudj telefonálni...ááá,elképesztő.
  • Ulkesh #186
    Elég ritkán fotózom a mobilom, így ez nem igazán probléma.
    Ellenben az iPhone kijelzőjét még a legerősebb napsütésben is eltudtam kényelmesen olvasni.
  • cateran #185
    Ohh-ohh..pedig tenyleg jobb lett volna ha elolvasod a linkedet:D

    Amugy a videobol kiderult hogy mind2 fosh,ossze-vissza kellett forgatni oket,hogy ne a tukrozodest mutassak...:P
  • Ulkesh #184
    "Gyengébb kijelző... Kicsit olvass már utánna miért a legjobb mai kijelző került bele……"

    Akkor szerintem még kéne picit olvasnod..
    A Super Amoled a színtér 65%-át képes lefedni, köze nincs a színhűséghez, amit úgy ellensúlyoznak, hogy a megjelenítés szaturációját magasabbra emelik.
    Arról nem beszélve, hogy a Samsung által közölt felbontás a pentile matrix techológia miatt egyszerűen hazugság.

    De hát aki vak, az megeszi a marketing által súlykolt baromságokat :D

    http://www.engadget.com/2010/06/24/iphone-4-retina-display-vs-galaxy-s-super-amoled-fight/

    "Miért nem olvasol utánna legalább az infóknak amiket néha betrollkodsz ide?"

    És te?

    --

    Tényleg, hogy mennyivel jobb a Galaxy S kijelzője :D

  • sathinel #183
    Az tuti hogy agymosáshoz nagyon értenek az apple-nél. Még utánna sem néznek az infóknak csak szerintem valami apple troll fórumon olvasott félinformációkat hajtogatnak megint.

    Azt már látom megtanultad a multkori beégésed óta hogy a felbontás változásával változik a hardware igény. Persze azt sem nekünk hanem más fórumozónak hitted el aki utánna elmagyarázta hogy megy ez.......

    Miért nem olvasol utánna legalább az infóknak amiket néha betrollkodsz ide?
  • sathinel #182
    galaxy s gyengébb kijelző. D kb olyan mint amikor azt mondtátok pc-t nem lehet normálisan zenére használni...

    Gyengébb kijelző... Kicsit olvass már utánna miért a legjobb mai kijelző került bele.......

    S látom minden szar a világon csak az apple jó....Egyébként el is szoktad olvasni amit a belinkelt videódra irtak vagy megint én linkelgessem miért mondtál megint marhaságot?
  • Ulkesh #181
    Ezek Sony Ericsson modellek, a Sony már évek óta nem gyárt mobilt.

    "4G senkit sem érdekel mivel a felhasználók is írják ki sem tudják használni. "

    Nem csodálom, tekintve, hogy az EVO 4G milyen gagyi basebanddel lett szerelve.
    http://www.youtube.com/watch?v=TpjfxQqsb-Y

    "GalaxyS meg agyonveri minden téren szerintem"

    Szerinted.
    Szerintem meg jóval gyengébb a kijelzője, gyengébb a kialakítása (kétpálcás biliműanyag), az Android még messze nem olyan stabil és megbízható rendszer, mint az iOS, a Market alkalmazáskínálata szegényes és eléggé gyenge minőségű. Maga a készülék meg durván lagos-bugos egyelőre.
    Végül is jó dolog, ha a bejövő hívást nem tudod felvenni, mert nem jelennek meg a kezelőszervek, vagy annyira belassul, hogy nem reagál semmire amíg le nem teszik a túloldalon.

    "streak is sokkal jobb alternatíva"

    Végül is egy 5"-os tepsi internettáblával biztos kényelmes lehet telefonálni, de hogy feltűnő és aki lát rajtad fog röhögni, az biztos. :)