Berta Sándor

Nyomást gyakorolt a rendőrségre az Apple a Gizmodo-ügyben

A Gizmodo blog egyik szerkesztője ellen indított rendőrségi vizsgálat számos részlete derült ki a San Mateo megyei kerületi bíróság által nyilvánosságra hozott iratokból.


Az iPhone 4G prototípust
Gray Powell vesztette el
A dokumentumok között vannak a házkutatásra és a számítógépek lefoglalására vonatkozó anyagok. Az amerikai polgári jogi szervezetek az információk alapján megerősítve látják a korábbi véleményüket, hogy a Jason Chennél tartott házkutatás jogellenes volt. Az iratokból kiderült, hogy az Apple igyekezett folyamatosan nyomást gyakorolni az igazságügyi szervekre, főleg a rendőrségre. A vállalat már egy nappal az eltűnt iPhone 4G prototípusól szóló tudósítások megjelenése után sürgette a nyomozókat.

A San Mateo megyei kerületi bíróság a jogvédők kérésére tette elérhetővé az iratokat. Az Electronic Frontier Foundation (EFF) folyamatosan azzal érvelt, hogy mivel az újságírónak a lakása a munkahelye is egyben, így az ott tartott házkutatások és készüléklefoglalások illegálisak. Matt Zimmermann azt írta az EFF honlapján, hogy a dokumentumok megismerése után világossá vált: a rendőri intézkedéseknek semmilyen jogalapjuk sem volt, így megerősítve érzik a korábbi véleményüket és kritikájukat.

A házkutatási parancs szerint Chent lopott javak átvételével, lopással és a tulajdon alattomos rongálásával vádolták meg. Zimmermann szerint azonban mindezek együttesen sem jogosították fel a nyomozókat a szerkesztő munkaeszközeinek lefoglalására.

Az Apple egyik ügyvédje közölte a rendőrséggel, hogy az iPhone 4G prototípusáról szóló blogbejegyzések hatalmas gazdasági károkat okoztak cégének. Az okostelefonok lehetséges vásárlói ugyanis a tudósítások hatására úgy dönthettek, hogy inkább megvárják a készülék következő generációját. A bírósági dokumentumokból kiderült az is, hogy Steve Jobs személyesen kérte vissza a Gizmodotól a prototípust, de a blog egyik szerkesztője előbb azt kérte, hogy az Apple írásos nyilatkozatban bizonyítsa be, hogy valóban a vállalat egyik prototípusáról van szó.

Az anyagok nyilvánosságra hozatalát Clifford Cretan, a San Mateo megyei kerületi bíróság bírája engedélyezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #88
    nem ertek a dologhoz. bementem tv-t venni a boltba. kerdeztek, hogy mire kell elsosorban. mondtam, mindenre. kerdeztek, hogy sportmanias vagyok-e, mert, ha igen, akkor ne valasszak plazmat. tovabbi kerdesemre elmondtak, hogy azert, mert a gyors mozgasokat kevesbe kepes visszaadni. mivel a tv monitornak is kellett, ezert vettem egy szep nagy lcd-t. nem bantam meg.
  • FefeeX #87
    Ajánlom a Prohardver fórumot, ha Te is meg akarod győzni a szakembereket és az ezzel foglalkozókat arról, hogy a plazma szarabb mint az LCD, hogy a konzolon szarabbak a játékok mint a PC-n, stbstb. Elég gyakran járnak arra ilyen próbálkozók, akik innenonnan idézgetnek egyet a levegőbe, soha nem láttak amúgy olyat, "de tuti hogy az szarabb mint amim van" beállítottsággal nyomulnak, és jólmegaszongyák :)
  • FefeeX #86
    Wowoztam 3,5 évet. Nekem 19" 5:4 arányú monitorom van hozzá, a felbontás 1280*1024, bőven elég. Stratégia szintén.
    Megint nem tudod miről beszélsz, csak linkelgetsz össze-vissza, fogalmad nincs az LCD működéséről. Plazmából minek a 600Hz? Egyébként az marketing, soha nem volt 600, mint ahogy az LCD sosem volt 200... Sőt... Az átlag LCD 60Hz-es.
    Tudod, aki 40"-on akar MMO-zni, az hamar rájön mekkora marha. Stratégia is ilyen. A konzolon nem is stratégiázol meg MMO-zol. Próbálsz annyi minden összefüggéstelen hülyeséget bekeverni, hogy úgy tűnjön, neked van igazad. Ahelyett, hogy utánanéznél az utánhúzásnak és a foszforlagnak. Plazma vs LCD tévé egyértelműen a plazma a jobb. Pont az utánhúzás az egyik dolog, ami miatt az LCD szarabb. Na bumm.
    De hiába írok akármit, megpróbálod majd megkerülni, szóval inkább nem is folytatom.
  • sathinel #85
    But you must understand that even if a tv has a listed reponse time of 8ms or less (as yours is) that does not mean that it is automatically a 120Hz tv. That is different.

    And you could make the argument that any tv not utilizing 120Hz only needs a response time of 16.66666ms or lower. Anything lower is not really being used.

    Point is, lower is better here. You want lower number for response time. It results in less pixel lag and therefore less motion blur.

    Csak hogy tisztában legyél kicsit mit jelent az ms. És igen plazma van 600HZ de nagyon nem tudod mire használni. Normális felbontás meg 800 font minimum.

    Egy szaros 120 fontos monitor tudja már a full hd-t és 400 font körül vannak jó LCD TV-k is

    Felbontás nem fontos? Jah ha az ikkonokat és a sok tárgyat, sebzést, stb akarod nézni a képernyőn, és nem átlátni mi is történik akkor hajrá. Látszik nem sokat játszol. Stratégiánál, MMORPG-nél ezek fontos hogy jó nagy felbontásban menjenek. Egy szaros 15" Moncsi is tudja azt a felbontást amit tud a plazma.

    A ps3-at meg nézz utánna miért mondtják ezt nem kéne mindent belinkelnem ha már
  • FefeeX #84
    "de a plazma igen lassú, és ha ez neked nem gáz, mert nem veszed észre akkor mindegy is"
    mármint a plazma lassú az LCDhez képest? Olvass kérlek kicsit jobban utána a dolognak. Míg az LCDnek legjobb esetben (szutyok TN panel) 2ms a lagja, addig a plazmának 0,01 ms alatti. Kicsit körüljártam már a kérdést, egyértelműen jobb a plazma a gyors mozgásoknál, mint az LCD. Az, hogy nem folytonos képet ad, mint az LCD, hanem inkább a CRT villódzására hasonlít a technológia, más tészta. A foszforlag kb ezredannyiszor fordul elő, mint LCDnél az utánhúzás. Tudod, IPS és PVA panelek főleg hátrányban... Majd keresek egy kis anyagot, hogy olvasgass.

    És nem önmagában a plazmával van a probléma. Az én plazmám HD Ready. Mert már nem mai darab. Így 720p-s. Ettől függetlenül se plazmán, se LCD-n 2,5 méteren kívül nem fogod látni a különbséget a 720p és az 1080p közt. Hacsak nincs szuperlátásod (direkt egybe írtam, mert ez létezik, mint fogalom...)

    Szóval még kevered kicsit a dolgokat, javaslom, nézz utána kicsit, mondjuk erre még egy kicsit szakmaibb fórum is megfelelő lehet.

    Az a baj, hogy amid nem volt soha és nem láttál még közelről, arról olyan urban legendeket zengesz, hogy az ember haja az égnek áll... Se az xbox360-ról, se a plazmáról fogalmad nincs, hallottál dolgokat, esetleg messziről láttál már olyat, aztán tapasztalatot próbálsz meg levonni. FYI: hiába erősebb a PS3ban a CPU, ha a GPU meg gyengébb benne. Inkább a Blu-ray és a Wifi teszik magasabb szintűvé a PS3mat, nem az, hogy erősebb lenne.
  • sathinel #83
    Nem is beszélve az árról. Egy 24" TFT full hd monncsi ami 2 ms-es, és iiyama fele annyiba sem kerül mint egy 32 " TFT amin már lehet játszani.
  • sathinel #82
    Plazma nem játékra van de ezt gondolom te is tudod. A plazma képernyő képgenerálását ismered akkor tudhatnád hogy miért nem látod. de a plazma igen lassú, és ha ez neked nem gáz, mert nem veszed észre akkor mindegy is.

    Egy 40" TFT TV már jobb ami elég jó felbontást is csinál. Nem csak 720p-t. Pont a felbontást boncolgatják lentebb a fórumban is ha olvastad.
  • FefeeX #81
    Akkoriban még nem volt, most meg sajna a szervizből szar akksit kaptam vissza (nem ugyanaz, de nem vettem észre elég hamar...), így már win alatt sem fut egy órát SD filmmel... Szóval már tök8, nem használom ilyen dolgokra; új akksit nem veszek 25ezerért...
  • FefeeX #80
    Nos, ez a felvétel erősen csal, nyilván. Mivel ugyebár a video felbontás 320p, a konzolból meg csinál 180p felbontást. Nyilván rosszabb. Mint ahogy FullHD monitorról KÖZELRŐL nézve valóban nagy a különbség a két kép közt. Azonban egy 42"-os tévén már 2,5 méterről elfelejtheted a FullHD-t. Akkora képen ki az, aki közelebbről játszik? Szóval lehet, hogy közelről elmosódott lesz, távolabbról meg semmi különbséget nem látsz. Főleg én, aki egy 37" HD ready plazmán játszom, szóval hiába küldenék rá FullHD képet, nem lenne jobb.
    Nem mindegy továbbá, min kötöd a boxot. Csak HDMI, amennyiben elérhető, ugyanis már a komponens vonalon is érezhetően csúnyább képet ad. Ha HD akkor digitális! A tévé minősége is számít természetesen. Szóval ez egy sok ismeretlenes egyenlet, és ki lehet hozni mindent győztesnek :)
  • sathinel #79
    notira van kifejezetten rájuk készített ubuntu. Azzal is nézted?