Gyurkity Péter

Nem csak a mobiloknál nyomul az Android

A várakozások szerint az Android a mobiltelefonok mellett a Tablet PC szegmensben is komoly részesedésre tehet szert, miközben az Apple a drága alkalmazások révén ad esélyt a riválisoknak.

Az IMS Research előrejelzéséből az derül ki, hogy a Google számára komoly esély kínálkozik ezen a területen, annak ellenére, hogy az iPad megjelenése kapcsán ismét az Apple, és annak rajongótábora került előtérbe. Megtudhatjuk többek között, hogy az Apple számára sem minden tökéletes, ezt pedig nyilván igyekeznek majd kihasználni mindazon cégek, amelyek saját készülékeiket mutatják majd be hamarosan a nagyközönségnek.

Márpedig ilyen cégből nincs hiány, ami pedig igazán feltűnő az újoncok kapcsán, az az Android népszerűsége - számos nagy név is a nyílt platform mellett tette le voksát. Ez könnyen azt eredményezheti, hogy az idei év végére az összes leszállított Tablet PC egynegyedében ez az operációs rendszer fut majd, miközben a Microsoft a Windows 7 platform révén alig 10 százalékot tud majd csak megkaparintani. Ez sem rossz eredmény azonban, és elemzők arra számítanak, hogy a redmondi szoftvercég tovább tudja majd növelni befolyását a szegmensben.

Az új, igazából csak most kibontakozó piacon megjelenő készülékeknél különösen nagy szerep jut a tartalomnak és a szolgáltatásoknak. Természetesen a vásárlók sem várnak igazi erőműveket (legalábbis ami a hardveres hátteret illeti), így az igazán fontos kérdés az lesz, hogy az egyes szereplők mit és milyen módon kínálnak majd a felhasználóknak a szolgáltatások terén. A szakértők ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy az iPad platformra készülő szoftveres fejlesztések (amelyek az iTunes App Store keretében kezdenek el egyre nagyobb számban felbukkanni) jelenleg még drágábbak, mint az iPhone OS rendszerre érkező társaik, így a vetélytársaknak bőven lesz lehetőségük betörni erre a területre saját megoldásaikkal.

A piackutató cég azt jósolja, hogy 2012-re minden második készülék mobil és hagyományos szolgáltatókon keresztül lesz majd elérhető, akik komoly versenybe kezdenek, különösen a díjcsomagok és előfizetések terén, hogy kellő számú vásárlót szerezzenek és tartsanak meg. Bár a megjelenő fejlesztések várhatóan továbbra sem tudnak majd komolyabb programokat futtatni, 200 dollár alatti szinten nyújthatnak elérést a kívánt webes és multimédia alkalmazásokhoz, ami nem lebecsülendő előny.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!