Berta Sándor

Dél-koreai kutatók a Twitter-jelenség nyomában

Aki a mikroblog-szolgáltatást nem használja, az nehezen érheti meg, hogy miről szól a Twitter-jelenség és miért is magával ragadó dolog 140 írásjelben beszámolni eseményekről.

A Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) kutatói tudományos szempontok alapján vizsgálták meg a mikroblog-szolgáltatást. A szakembereket kizárólag az érdekelte, hogy miért használja valaki rendszeresen a Twittert, mi teszi az emberek szemében érdekessé és miért keresik fel állandóan az oldalt.

A Twitter egy elsősorban a hírek továbbítására szolgáló médium - állapította meg Haewoon Kwak, Changhyun Lee, Hosung Park és Sue Moon, akik mindannyian a KAIST informatikusai. A négy szakember összesen 41,7 millió twitterező 1,47 milliárd kapcsolatát és 106 millió rövid üzenetét (tweet) vizsgálta meg, majd értékelte ki. A legfontosabb megállapításuk az volt, hogy a Twitteren zajló kommunikáció megértéséhez elengedhetetlen az úgynevezett re-tweetek, vagyis a válaszüzenetek megértése.

Már a kezdetekkor jelentkezett az az igény a felhasználók között, hogy mások számára is továbbíthassák üzeneteiket. Időközben a válasz funkció már részévé vált a Twitter rendszerének. A másik kulcselem, hogy ami fontos, az sok tweetben fordul elő és sokan továbbítják azokat az információkat tartalmazó üzeneteket, illetve válaszolnak rájuk. Az érdektelen hírekre viszont alig reagálnak az emberek és ezek gyakorlatilag elvesznek a napi több millió csirip tengerében.

A KAIST munkatársainak egy másik csoportja (Meeyoung Cha, Hamed Haddadi, Fabricio Benevenuto és Krishna Gummadi) arra volt kíváncsi és azért vizsgált át 1,7 milliárd tweetet, hogy megtalálja a gyakran twitterező ismert személyiségeket. A legtöbb követője nem Britney Spears vagy Ashton Kutcher Twitter-oldalának van, hanem a nagy sajtóorgánumoknak, például a The New York Timesnak, a Huffington Postnak, valamint a Techcrunch és a Mashable blogoknak, s a CNN-nek. A kutatók elemzéséből kiderült az is, hogy a Twitteren olyan témák válnak hosszú távon is népszerűvé, amelyek a klasszikus médiában is keresettek. 2009. június 6-a és 31. között a mikroblogon az iráni zavargásokkal és különböző amerikai politikai témákkal kapcsolatos bejegyzések voltak a legfelkapottabbak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alwares #18
    Jó a Twitter én szoktam használni.

    Amúgy most az Országgyűlési választásoknál is onnan szereztem be a percrekész eredményeket, míg "kampánycsend" volt.
  • bertino #17
    vagy maximum irigykedsz.
  • Justil #16
    ha nem próbáltad ki, inkább ne minősítsd, köszi!
  • Justil #15
    "több értelme van, mint értelmetlen hülyeségeket olvasni"

    ez csakis azon múlik, kiket követsz a twitteren. ha nem találtál megfelelő embereket, az a te bajod, nem a twitter hibája.
  • Justil #14
    te meg HÜLYE vagy!
  • DjDano #13
    A Twittert a LUSTA emberek használják! Persze hírportálokon, különböző tematikus oldalakon azért nagyon hasznos!
  • birdo #12
    Állandó időhiányban szenvedők nem lógnak fönn talán.... viszont már szinte minden hír-újságportál rendelkezik ezzel a megoszthatósággal is, " ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is "....lehet, hogy érdemes emiatt felnézni...azaz beregisztrálni....
    Valamelyik nap meg ..talán pont itt....azt mutatták, be, hogy hogyan tudod vagy nem tudod a regisztrációdat nyom nélkül kiirtani a nettről.
  • Ferrer #11
    Én inkább RSS-t olvasok, több értelme van, mint értelmetlen hülyeségeket olvasni. Facebookon is el tudom olvasni minden nap ugyanazt pl. "mekkora buli volt ááááá gec baszkiii"
  • zserrbo #10
    Én sem értem mi a jó benne. Igaz még nem próbáltam ki, de egyelőre meg vagyok nélküle. Még 1 olyan dolognak tartom, ami elvonja az ember figyelmét, ami már az msn, stb mellett így is meg van. Dolgozni kellene vagy segíteni a szomszédnak...háát inkább nézzük meg a haverok mit írtak a twitteren és elment a mai nap is. Aztán marad a nem elvégzett feladat, de büszkén mondhatjuk tudjuk a haverunk tegnap olyan fincsi diós-lekváros Gerbeaud-t sütött, hogy még én is átmentem volna utána megkósoltoni :)
  • Justil #9
    pl emberek millióinak?