Berta Sándor

Egyre kevesebb az indium

A plazma- és LCD kijelzők, valamint az érintőképernyők rohamos térhódítása miatt egyre komolyabb nyersanyag-problémákkal kell szembenézniük a gyártóknak.

Az LCD televíziók és monitorok, valamint az érintőképernyők gyártói aligha örülnek felhőtlenül a növekvő eladási számoknak. Ugyan folyamatosan gyarapodik a bevételük, de az ágazat gyakorlatilag a saját sírját ássa. A növekvő kereslettel ugyanis fokozatosan csökken a LCD és plazmakijelzők, valamint az érintőképernyők készítéséhez szükséges fémmennyiség. Különösen az indium fogy rohamosan. A helyzetet súlyosbítja, hogy az indium amúgy is meglehetősen ritka fém, ráadásul eddig a szakembereknek még nem sikerült megfelelő alternatív anyagot találniuk a pótlására.

Az indiumbányászási adatok pontosan rávilágítanak a problémára: 2006-ban még 500-580 tonna indiumot hoztak a felszínre. A Föld mélyén 2008-ban elvileg kereken 16 000 tonna indium volt, ebből 11 000 tonnát lehetne gazdaságosan kibányászni. Thomas Seifert, a Freibergi Műszaki Egyetem Hegyi Akadémiájának docense még tavaly megállapította, hogy 1000 tonna indium található a németországi Érchegységben. Ugyan ez a mennyiség nem tűnik soknak, mégis eddig elegendőnek bizonyult. A gond csak az, hogy a folyamatosan növekvő kereslet miatt újabb indiumlelőhelyeket kellene találni, amire gyakorlatilag semmi esély sincs.


Emmerich Bertagnolli, a Bécsi Műszaki Egyetem Szilárdtest-elektronikai Intézetének munkatársa szerint a bajokat csak tetézi, hogy a vékony rétegű napelemekhez is előszeretettel használnának indiumot, igaz a fém ebben az esetben alumíniummal ötvözött cink-oxiddal kiváltható. Ugyanez a megoldás viszont nem alkalmazható a kijelzőknél és az érintőképernyőknél.

És hogy mi lehet a megoldás? Nos, a válasz meglehetősen kézenfekvő: a korábban felhasznált indium újrahasznosítása. Napjainkban a legtöbb irodában és otthonban már lapos kijelzőket lehet látni. Ezek egyrészt olcsóak, másrészt kiváló képminőségük van. A mobil- és okostelefonoknál hasonló a helyzet, ráadásul egyre népszerűbbek az érintőképernyős modellek. Az iPad például nagyon attraktív és ezt részben a kiváló kijelzőjének köszönheti.

2008-ban először haladta meg az újrahasznosított indium mennyisége a kibányászottét és elérte a 800 tonnát. Stefan Salhofer geológus elmondta, hogy a megoldás elsősorban Japánban népszerű, a fémet főleg a régebbi gyártású LCD kijelzőkből nyerik ki. Európában ugyanakkor egyelőre még nem alkalmazzák ezt a módszert. A legtöbb gyűjtőhelyen csak az értékesnek ítélt fémeket nyerik ki, a többit elégetik, így az indium is veszendőbe megy. Selhofer hozzátette, hogy az indium újrahasznosítása azonban egyre fontosabb feladat lesz, igaz ehhez jelentős mértékben javítani kell a gyártási és az újrafeldolgozási folyamatokon is. Továbbá az iparnak is mielőbb olyan anyagokat kell találnia, amelyek megfelelően módon pótolják ezt a ritka fémet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • andersh #65
    ezaz, ki kell élvezni amíg van :D
  • Molnibalage #64
    Minek tanuljak kínaiul? Az a kínai aki akar valamit, az tud angolul...
  • Amergin #63
    Egy dolog, hogy az egyes nyersanyagok, energiahordozók készletszintjéről milyen (gyakran egymásnak ellentmondó) tippeket adnak a különböző (néha feltételezhetően nem teljesen elfogulatlan) szervezetek.
    Egy másik dolog, hogy ezen "szakértők" "vélelmezik", hogy a jövőben milyen kereslet, vagy mekkora igény lesz abból az anyagból (megint csak lutri, hogy pontosan eltalálják).
    A harmadik dolog, amiről sokan nem hajlandók tudomást venni, hogy bármilyen anyag akkor fogy ki, amikor már olyan sok energiát kell befektetni a kitermelésbe, hogy ez nagyobb, mint a kitermeléssel elért nyereség, azaz nem éri meg.
    És ez sokkal de sokkal hamarabb lesz mindenből, mint ami az előrejelzésekből (gyakorlatilag jóslatokból) kiolvasható.
    A "növekedés" -re alapozott világgazdaság halálra van ítélve, mert nincsen hozzá elég erőforrás hosszabb távon.
    Az energia készletek rohamosan fogynak. Az energia fogyasztásunk viszont folyamatosan nő. A megújuló energiákkal nem tudjuk kiváltani a hagyományos energia forrásokat, így a jelenlegi társadalom szerkezete nem tartható fenn. Ha nem teszünk semmit, akkor az összeomlás elkerülhetetlen.
  • Dj Faustus #62
    Csatlakozva halgatyó fórumozó-pajtáshoz, javasolnám, hogy ellentétben #36-os #49-es, és #59-es nem éppen kulturált hangnemű hozzászólásodban tapasztalható fröcsögéssel szemben, légy oly szíves releváns forrásokból származó adatokkal alátámasztani kételyeidet és/vagy normális hangnemben azokat feltenni.

    Az Egyesült Államokban például az olaj nagy része a közlekedés ellátására fordítódik, hőerőművekben inkább szenet égetnek el - legalábbis ha hiheünk a statisztikáknak.

    Magyarországon meg aföldgáz a menő (az atomenergia a második helyen) - legalábbis egy régebbi statisztika szerint.

    Bár mindenesetre a fosszilis tüzelőanyagok részaránya eléggé magas.

    "A "gigantikus szénkészleteidről" nyilatkozzál"
    Kérlek:
    "At the end of 2006 the recoverable coal reserves amounted to around 800 or 900 gigatons. The United States Energy Information Administration gives world reserves as 930 billion short tons (equal to 843 gigatons) as of 2006. At the current extraction rate, this would last 132 years. However, the rate of coal consumption is annually increasing at 2-3% per year and, setting the growth rate to 2.5% yields an exponential depletion time of 56 years (in 2065)."
    Forrás Wikipedia

    +Ehhez még hozzájön a biomasszából kinyerhető szénmennyiség.
  • halgatyó #61
    Szeretném javasolni, hogy pár adatot is hozz fel a mondanivalódhoz, hidd el az nagymértékben nyomatékosítaná a hozzászólásokat.
    Például: ha az olajnak nem a háromnegyede ég el hőerőművekben (én is soknak érzem ezt a százalékarányt, de nem számoltam utána, csak Magyarországon) de akkor konkrétan mennyi?
    A magyarországi adat: az évi energiafelhasználásunk kb. 30millió tonna kőolaj egyenérték (olvastam valahol, de ez egy nem túlságosan megmagyarázott adat),
    a kb. 6000MW áramtermelésünkből meg úgy kb. 10 millió tonna olaj elégetése jön ki. De: a 30millió tonna kőolajegyenértékben bennevan a fűtésre használt földgáz, meg a kohászat által használt szén is, szóval nem tudom biztosan.
    (Külföldön teljesen más a hleyzet, pl a kicsi Finnország kétszer akkora erőművi kapacitással rendelkezi, mint mi, igaz ebből több az atomerőmű)
    Valszeg ez az adat földrajzi helkytől nagyon függ.
  • halgatyó #60
    Asszem ide kapcsolódik egy nemrég megjelent hír: nyersanyaghiány fenyegetésével kezd szembenézni az EU

    És a hírbe belinkelt pdf-et is érdemes elolvasni. Egy kicsit más van benne, mint a magyar nyelvű cikkben, és ez a "más" bizony cseppet sem jóirányba mutat!
    Raw Material Initiative

    Elképesztő. Az EU-nak múltja lehet, de jövője nem lesz, ha ezek a szarrágók nem adják át a helyüket értelmesebb és emberpártibb figuráknak.
    A nyersanyagok fogytán, és ezek az erdőkről, a biológiai diverzitásról meg a globális felmelegedés hanta dogmáiról irkálnak.

    Tanuljatok kínaiul.
  • T2k #59
    "Az olaj kb. 75%-a amúgy is a hőerőművekben landol"

    Jól van kisfiam, ismét leülhetsz, ismét elégtelen!

    Csak tudnám, hogy a hozzád hasonlók miért élvezik ennyire, hogy folyamatosan totál hülyét csinálnak magukból.
  • T2k #58
    A "gigantikus szénkészleteidről" nyilatkozzál te szerencsétlen diszlexiakirály, ha már így 25 hozzászólással később sem voltál képes felfogni, hogy ez volt a kifogás tárgya.
  • Caro #57
    Ha drága lesz, majd a kereslet visszaszabályozza magát. Először megnő az újrahasznosítás, a javítás, majd kevesebb kacatot veszünk, majd csökken a népesség. Hogy erőszakkal vagy éhhalállal, azt még nem lehet tudni.
  • Molnibalage #56
    Ha nem marad olcsó olaj, akkor nincs más út... A villamosenergát meg számtalan más módos is elő lehet állítani. Az olaj kb. 75%-a amúgy is a hőerőművekben landol, szóval nem is igazán a műanyag + közlekedés a bajos. Ha ezzek hozzáveszem midenféle kenőanyagot + speciális hi tech vegyipart, az igény akkor is csak 14-15%-a a teljes kőolaj felhasználásnak. A gáz akkor lesz, mikor villany kell, de nincs olcsó olaj és gáz.